Pagina 2 van 2

Re: Toch niet helemaal gek

Geplaatst: za 19 jan 2019, 16:09
door bvds
Pti kan je wel aan een leuke Brasil en Colombia helpen. Heb ze toevallige allebei in de maler gehad afgelopen week...

Erg makkelijke koffie. Zowel qua zetten als smaak. Geen toppers qua complexiteit, maar wel met een mooie body, heel veel crema en inderdaad genoeg cacao. Vergevingsgezind voor wat betreft temperatuur. En kleine slordigheidjes in techniek worden niet meteen genadeloos afgestraft. De sweet spot is dus lekker breed. Prima prijs kwaliteit verhouding ook dus zeker een aanrader inderdaad.

Re: Toch niet helemaal gek

Geplaatst: za 19 jan 2019, 17:48
door mystudio
Dat is een goede tip. Een Braziliaan dus, om mee te beginnen. Nu heb ik Espresso Italiano van Fascino op de maler, vanochtend binnengekomen. Ik krijg die nog niet lekker. Iets te zuur naar mijn idee. Wel heel veel aroma, heel veel smaak. Sterkte heb ik de indruk dat ie wel goed is, dus, hoewel ik nog een weegschaaltje moet kopen, denk ik dat de hoeveelheid koffie redelijk goed is. Hij loopt ook prima door, niet te snel, dus, maling lijkt ook niet zo gek te zijn. Cremelaag lijkt ook netjes, zie foto. Morgen de Espresso Romana van Fascino maar eens openen en die proberen en dan maandag een Braziliaan ergens bestellen. Die klinkt een beetje zoals mijn wederhelft hem graag zou willen.

Ik bedenk me nu al dat ik best een PID zou willen op de machine. Dan zou je veel mooier nu wat met de temperatuur kunnen spelen zonder dat je je referentie kwijtraakt. Het instelschroefje bijstellen kan natuurlijk ook, maar, het is dan erg lastig om weer terug te gaan naar de instelling waarop hij nu staat en die ongetwijfeld goed is voor de gemiddelde boon, want de machine komt bij een hier op het forum bekende reperateur vandaan. Die zuurheid van de huidige boon zou wellicht iets milder worden als de temperatuur een graadje omhoog zou gaan? Maar het kan natuurlijk ook heel goed het karakter van de boon zijn.

Re: Toch niet helemaal gek

Geplaatst: za 19 jan 2019, 18:04
door bvds
Leuke set!

Ja een PID is een goede investering. De temperatuur swing is beste fors op de VBM. Gaat al snel richting 10 graden in de boiler. De massa van de groep dempt behoorlijk maar er zal echt nog wel een graad of vijf overblijven. Voor een PID kun je o.a. terecht bij Peter de Goede of HanR hier op het forum.

De Italian van Fascino kan eigenlijk niet zuur smaken. Zit vooral Brasil in. Tenzij je temp echt te laag is. Je moet dan ook een lichte kleur crema hebben. Het kan ook zijn dat je zuur met bitter verwart. Komt vaak voor. Let eens op de boiler cyclus en zet je shot eens op de top. En daarna in het dal. Dus de ene keer als thermostaat net uit is gesprongen (max) en de andere keer net voor het aanspringen (min).

Laat je de machine goed opwarmen. 30 min. is het minimum. En na 45 min. is de groep pas echt stabiel. Eric's van de Eric's E61 groep thermometer heeft dit uitgebreid gemeten en op HB gepost. Ik kon het destijds nauwelijks geloven en heb het op mijn E61 machine van destijds nagemeten. Klopt echt. Met een flush kun je dit proces maar minimaal verkorten.

Re: Toch niet helemaal gek

Geplaatst: zo 27 jan 2019, 11:11
door mystudio
De Brazil waar je het over hebt ben ik wel benieuwd naar. Welke zou ik moeten bestellen?

We zijn een week verder en ik heb lekker lopen experimenteren. En bij lange na nog niet een perfecte espresso weten te bereiden. Beetje in de buurt van een 8 gekomen op een bepaald moment, maar, die 8 moet ook reproduceerbaar worden en da's nog niet gelukt. Dus eerst ook maar eens even een weegschaaltje en een maatglaasje gekocht. Kunnen we het in ieder geval ook meten, want meten=weten.

To nu toe heb ik mijn beste resultaat met de Brazil Serra das tres Barras van Fascino behaald. Helaas is het dan zo dat als je hem een beetje te pakken hebt, het pak weer leeg is en je weer een andere smaak/pak hebt besteld waarbij je dan eigenlijk weer van voren af aan begint. De Grande Alta van Fascino is namelijk weer een compleet andere boon, lijkt het. Donkerder, 'zwarter', zwaarder, iets minder zacht. Dus, weer aan het experimenteren met hoeveelheden en malinggraad.

Waar ik nog niet uit ben; als ik uitga van een best practice van bv. 15g gemalen koffie (ik ga even uit van een dubbele espresso) en dan uit wil komen op zo'n 30 a 35 gram gezette koffie, dan is dat bij lange na niet 60 ml maar meer richting een dikke 30 ml. Het maatglaasje laat voor een dubbele espresso 60ml zien. Hoe moet je daar komen?

Re: Toch niet helemaal gek

Geplaatst: zo 27 jan 2019, 12:31
door HanR
Maatverdeling op het glaasje negeren.
Je eerdere redenering van 30 a 35 gram product uit 15 gram gemalen koffie was de juiste.

Zoals je zelf al signaleert. In het experimenteerstadium een kilo van dezelfde bonen kopen. Ook even rond 5 dagen na branddatum wachten.dat laatste komt je reproduceerbaarheid ten goede.