Pagina 12 van 14

Re: Hoe maak je nu een Ristretto?

Geplaatst: di 23 jun 2009, 17:31
door karel
Jasper schreef: Met alle respect voor Schomer, maar dit wel zo'n allejezus oude tekst, times have changed....
Ook vroeger werd espresso al gemaakt van gemalen koffiebonen. Toch?

Re: Hoe maak je nu een Ristretto?

Geplaatst: di 23 jun 2009, 17:33
door Bluecold
Vroeger geloofde men ook in gecompliceerde tamprituelen.

Re: Hoe maak je nu een Ristretto?

Geplaatst: di 23 jun 2009, 17:46
door Spironski
En hoe verhoudt onze espresso cultuur (als we die al hebben) zich tot de Amerikaanse (Seattle) en de Italiaanse?
Die Amerikanen branden toch hun koffie lichter en gebruiken daarna iets hogere watertemperaturen? Dus zoiets als: net (niet)tot 2-de krak gebrand en vervolgens op 94-96 C zetten. Dit tegenover de Italiaanse methode van flink in de 2-de krak gebrand en daarna op 88-92 C zetten (?).

je krijgt dan een ander smaakprofiel, wat vervolgens ook weer vertaalt moet worden in een andere manier van ristretto zetten?

Re: Hoe maak je nu een Ristretto?

Geplaatst: di 23 jun 2009, 18:06
door Nauti
Ik dacht dat de hoge temperatuur in de VS meer komt omdat ze daar overdoseren, dus met 20g een shot van 40ml maken?

Re: Hoe maak je nu een Ristretto?

Geplaatst: di 23 jun 2009, 18:07
door Nauti
Bluecold schreef:Vroeger geloofde men ook in gecompliceerde tamprituelen.
Ben bang dat met dat nu nog steeds doet... ;)

Lekker prikkende opmerking bluecold, ik begin ze te appreciëren! :)

Re: Hoe maak je nu een Ristretto?

Geplaatst: di 23 jun 2009, 18:12
door Aadje
Ja je moet eerst met 5 kg tampen, dan een keertje ronddraaien, dan tikken en dan met 25 kg tampen, nog ff polishen en dan tadaa :D

Of gewoon aanstampen tot je denkt dat t goed is :)

Re: Hoe maak je nu een Ristretto?

Geplaatst: di 23 jun 2009, 18:49
door Nauti
Aadje schreef:Ja je moet eerst met 5 kg tampen, dan een keertje ronddraaien, dan tikken en dan met 25 kg tampen, nog ff polishen en dan tadaa :D
Het is toch eerst noord en daarna zuid tikken en na de laatste tamp een keer links en daarna een keertje rechtsom draaien toch? :)

Re: Hoe maak je nu een Ristretto?

Geplaatst: di 23 jun 2009, 19:20
door Aadje
Oh. . . ik dacht eerst rechtsom en dan linksom :? vandaar dat ik zovaak channeling krijg :!:

Re: Hoe maak je nu een Ristretto?

Geplaatst: wo 24 jun 2009, 02:10
door Spironski
Jullie worden er een beetje melig van hè? ;)
Nauti schreef:Ik dacht dat de hoge temperatuur in de VS meer komt omdat ze daar overdoseren, dus met 20g een shot van 40ml maken?
Die snap ik niet? Wat heeft die temperatuur met de hoeveelheden te maken? je zou z'n shot toch kunnen maken met 88 C , maar net zo goed met 96 C ?

En heeft iemand al het soortelijk gewicht van een goede espresso inclusief crèma gevonden? :shock:

Re: Hoe maak je nu een Ristretto?

Geplaatst: wo 24 jun 2009, 10:29
door Aadje
Je kan toch gewoon het kopje eerst leeg, en dan vol op een weegschaal zetten? Dan heb je toch ook wat je wilt weten?