Inderdaad maar eens tijd maken om wat op te schrijven.
Heb Argos nu drie maandjes in bezit en vanaf de eerste dag een hele fijne degelijke machine. Hij wordt compleet geleverd inclusief mandje, tamper en puckscreen waardoor je gelijk kan starten als je al een maler hebt. Ik ben gestart met de 8 bar veer, en heb dat sinds dien nog niet aangepast om niet nog meer nieuwe variabelen toe te voegen.
Bij het inschakelen van de machine, gaan alle leds knipperen en de temperatuur led blijft knipperen zodat je weet dat hij aan staat (Dit is nieuw sinds de laatste firmware upgrade over wifi). Met de draaiknop aan de rechter zijkant stel je de temperatuur in. Ik zet hem standaard vaak op 92 graden.
Voor het aanzetten vul ik altijd eerst het water bij. Er zit geen pijlglas op dus je moet een beetje gokken. Vaak gebruik ik een zwanenhals ketel, en schenk daar hoog mee op. Zo zie ik de bubbels verschijnen als hij vol genoeg is. De bijgeleverde trechter gebruik ik niet en vind ik ook niet passen bij de algemene bouwkwaliteit, net als het huidige blikkerige opvangbakje. Eventueel te veel water water kun je weg laten lopen door de stoomknop te openen.
Tijdens het opwarmen heb je tijd om je puck voorbereidingen kunnen doen: malen, roeren, stampen en puckscreen plaatsen. Ongeveer na 10 minuten is Argos klaar voor gebruik, en gaat de temperatuur led volledig branden.
Ik doseer meestal 18-19 gram in het bijgeleverde bakje, en afhankelijk van de boon een fellini voor meer slagvolume. Standaard 40ml, en met fellini is 55-60 eenvoudig haalbaar. Bijvoorbeeld 5 gram pre-infusie, 15 gram een fellini en dan heb je rond de 55 gram in je kopje bij de eerste shots. Zolang boiler druk boven 1 is kun je pre-infusie doen, daarna is het beter om gelijk een fellini te doen omdat anders het "air bleeden" niet meer werkt en er water bovenuit de groep kan komen. Na gebruik portafilter eruit, schoonmaken en het overige water uit de groep halen door de hendel 2 of 3 keer een paar centimeter naar beneden te drukken. Daarna zet ik de machine gelijk uit zodat de boiler en groep niet verder blijft opwarmen. Naarmate de groep heter wordt zal de boiler druk afnemen, zo houdt Argos temperatuur in balans. Dus gelijk koffie maken en zo snel mogelijk uitzetten is mijn beste ervaring tot nu toe. Voor Melkdrankjes maak ik eerst de espresso(’s), en zet dan zo snel mogelijk stomen aan al tijdens het laatste espresso shot. Stomen zet je aan door de temperatuur knop in te te drukken. Wanneer de stoom led continue brand is deze op temperatuur.
Overige puntjes:
- Boiler druk: je dient goed op de boiler druk letten zodat je weet wat je met de pre-infusie moet doen.
- Flow restrictor: Argos heeft een ingebouwde flow restrictor die ervoor zorgt dat de groep langzamer vult, en dat het “air bleeden” eenvoudiger gaat. Deze kun je eventueel ook verwijderen.
- standaard 2-gat stoomtip: de boiler druk is over het algemeen goed +2 bar. Nu heb ik sinds kort het standaard 2-gats stoomtipje vervangen met die van Rocket (kleinere gaten), en dat lijkt voor mij een fijner melkfoam te geven.
- Air bleed valve: aan het "lucht-ontsnap-ventiel" in de piston zul je moeten wennen. Als je het zogenoemde “air bleeden” eenmaal onder de knie hebt, haal je het maximale volume uit de groep +/- 42 ml. De boilerdruk speelt wel grote rol, dus hier ben je afhankelijk van zoals eerder beschreven.
- Het kiepen/kantelen van de machine was ik in het begin bang voor. Je hebt hier geen last van zolang je ook een beetje kracht richting de machine blijft geven maar dat gaat automatisch. Dus hevel naar beneden en gelijktijdig ook licht naar voren blijven duwen richting de machine voor tegen balans. Ook zitten er goede rubbers onder waardoor schuiven niet gebeurt.
- in de Odyssey App kun je de gegevens van de machine aflezen en registreren. Boiler, groep en de ingestelde brew temperatuur plus een water niveau indicator (de laatste niet voegt niet veel toe).
- Additioneel kun je een Bluetooth drukmeter aanschaffen naast de analoge drukmeter. Samen met een Bluetooth weegschaal kun je dit in de Odyssey app aflezen en opslaan.
Defecten-support
- Reservoir dop: de klik bij het sluiten van de dop die er eerst voor veiligheid was, is weg. Tevens gaat de druk gaat niet meer helemaal terug naar 0. Support een mail gestuurd en er is kosteloos een vervangende o-ring en nieuwe drukmeter gestuurd. 1:
https://youtu.be/bBHjq5Us9IU 2:
https://youtu.be/Y1U9rjBO0sc
- LED: helaas werkte de stoom LED indicator niet meer, support heeft kosteloos een vervangende gestuurd. De Machine moest wel uit elkaar maar hier was een duidelijke instructievideo voor gemaakt. Nu heb ik de machine ook goed van binnen kunnen bekijken. 1:
https://www.youtube.com/watch?v=p3cVoElFJlo 2:
https://www.youtube.com/watch?v=J2VO8-v_KDY
Releases
- Volgens Ross (de baas), komt er een beta software release voor "classic modus"aan. In de app kun je dan switchen van standaard naar classic waardoor de boiler temperatuur nooit benden de 112C komt. Hierdoor zal er altijd genoeg druk zijn zoals bij een standaard lever. Dit gaat dan wel ten koste van groep temperatuur maar zal mensen helpen die problemen ondervinden met de huidige modus.
Air bleed valve in piston:
Odyssey App:
Machine open t.b.v. LED vervangen: