Re: Handleiding voor de beginner in espresso

118
De vuistregel zoals die door l'Istituto Nazionale Espresso Italiano wordt gehanteerd is: maximaal 30 ml water van 88-93C wordt onder een druk van minstens 9 bar in ongeveer 25 seconden door 7 gram koffie geperst. Voor een dubbele espresso hanteer je 60ml water en 14 gram koffie, maar nog altijd die 25 seconden.
Snap ik toch niet helemaal. Ik dacht dat de brewratio 1:2 is voor espresso. Dan kom ik met 17 gram op max rond 40-45 gram koffie uit en niet 60 ml voor een dubbel shot. Mijn doorlooptijd is dan rond 20 seconden.

Ik zet dose en yield vast (https://www.youtube.com/watch?v=-BT7-yO ... e=youtu.be) en dan tijd/maling variëren.

Klopt dit??

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

119
Afbeelding


Die 1:2 brewratio is een richtlijn. Als je met 17gr maalsel werkt dan krijg je met deze ratio 34gr espresso in je kopje. Je laat hiermee de andere richtlijn - 60ml espresso- los. Obv de smaak die je ervaart kun je de extractie verkorten of verlengen. De doorlooptijd zou rond de 30sec moeten zijn. Ook dit is een richtlijn en verander je door je maalsel fijner/groffer te maken.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Life is too short for mediocre coffee

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

120
Bijgaande foto's van twee single baskets 7-9 gr. De ene voorzien van een ridge zat standaard bij de Rocket. Kreeg geen fijn resultaat hiermee. IMS ridgeless singlebasket gekocht. Verbetering tov Rocket mandje, maar ondanks veel experimenteren was dit het ook niet, althans nog niet. Moeilijk mandje vind ik.
Maak mijn espresso met een 12-14 gr mandje van IMS. Dat gaat echt goed. Vergeet nu uitgangspunt 7-9 gr voor een espresso.
Afbeelding
Afbeelding


Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk