Pagina 115 van 469

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: wo 05 sep 2018, 19:48
door Pti
Ja, er wordt daar meer koffie geïmporteerd met het oog op Scandinavische branding, maar 10-15 jaar meer ervaring met light roast doet ook een hoop...

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: wo 05 sep 2018, 19:56
door Erik82
Inderdaad de kwaliteit van de bonen is heel erg goed en het lichte branden hebben ze echt goed onder de knie. De combi van die 2 maakt de koffie veel complexer en vooral ontzettend clean. Zo netjes gebrand als La Cabra of Tim Wendelboe heb ik in de Benelux nog niet gezien. Caffenation brand al erg goed maar dit is van een andere orde.

Met goede groene bonen en de Gene Cafe die ik had kreeg ik al beter koffie dan nagenoeg alle branders in Nederland (medium/donker gebrand). Lichte brandingen zijn echter een heel ander verhaal en daar heb je veel ervaring en een hele goede professionele brander voor nodig. Dat is dan ook de reden dat ik zelf gestopt ben met branden want dat niveau ga je met thuisgebruik nooit halen door zelf te branden.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: wo 05 sep 2018, 22:27
door MichielH
Erik82 schreef: wo 05 sep 2018, 19:56 Lichte brandingen zijn echter een heel ander verhaal en daar heb je veel ervaring en een hele goede professionele brander voor nodig.
Waarom is dat / wat is de moeilijkheid hier van?

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: do 06 sep 2018, 08:54
door Pti
Het is heel lastig om de koffie voldoende te ontwikkelen met minimale stijging van temperatuur in de eindfase en zonder alle delicate aromas van de koffie af te strippen met te veel airflow.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: do 06 sep 2018, 15:43
door TecTo
Nog niet aan het drinken maar wacht in spanning af.

Bestel normaliter bij Fascino maar de laatste Peru Tunki viel wat tegen t.o.v. de voorgaande bestelling. Hoewel de branddatum op de dag van bestellen stond een aanzienlijk verschil. De molen moest vanaf stand 6 naar stand 3.7 om een fatsoenlijke doorloop te verkrijgen. De smaak is ook wat vlakker.

Met de Chemex redelijk resultaat maar wil eens een boon gebruiken die speciaal voor filterkoffie is gebrand om m'n referentie kader te verbreden wat smaak en brander betreft.

Vandaag bij de Caffenation Roast Ed voor espresso en Kenya KEN Nyeri GATURA AA voor filter koffie besteld.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: do 06 sep 2018, 18:58
door Erik82
Leuke bestelling. Dat gaat wel een hele andere smaakervaring geven als je nu Fascino gewend bent. Pak de volgende keer de Mister LGB (blend) of Sprso Joe (SO) eens want die zijn nog veel beter dan de Roast Ed. De Kenia Ken is meestal op zijn top zo tussen de 2,5-4 weken (ik heb vandaag het laatste beetje op gemaakt).

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: za 08 sep 2018, 11:38
door TecTo
De bestelling van Caffenation is binnen. Brand datum 29 augustus, misschien iets te vroeg om te gebruiken maar kon me niet inhouden. 23 gr Kenya Ken in de handmaler, doorlooptijd 3.30min en 380gr in de Chemex.

Wauw! Waar de Fastino Peru Tunki over de hele afdronk dezelfde smaak heeft, smaakte de Kenya Ken in het begin fris en fruitig met aan het einde een zacht bittertje op de tong . Subtiel zonder te overheersen.

Dat beloofd nog wat als de boon helemaal op z'n best is. :D

Vanavond met de espresso variant aan de slag.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: za 08 sep 2018, 18:44
door Erik82
Dat is het verschil tussen een donkere branding die eigenlijk niet echt geschikt is voor filter en een echt goede filterbranding. Kwaliteit van de bonen is bij Caffenation ook wel een stuk hoger dan bij Fascino. Fascino kent sowieso geen bonen met echte filterbranding.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 11:59
door fransg
Colombia

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: za 15 sep 2018, 11:01
door robertp
Net bij Filtro in den haag gekocht!