Re: Handleiding voor de beginner in espresso

131
thedude schreef: do 27 aug 2020, 17:17
DeepnGroond schreef: do 27 aug 2020, 16:54 Ja hoeveelheid koffie ook verdubbelen. Met kleine bakjes en kleine hoeveelheden koffie is het veel lastiger om goede espresso te maken. En die 7 gram koffie voor een espreso is van vroeger, huidige inzichten gaan uit van meer koffie en dan vervolgens de ratio 1 gram koffie op 1.5 tot 3 espresso.
Oh, ik heb de handleiding gevolgd ;) Ik zal eens verdubbelen naar 14 gram. Wel zonde dat de voorraad bonen dan ook 2x zo snel gaat :o

Nog tips om 2 bakjes tegelijk te zetten? Want dat lijkt me zo niet (meer) mogelijk. Of is dat sowieso "not done"?
Ik heb hier ook mee zitten dubben. Meestal worden hier thuis enkele bakjes gedronken, maar ik heb meerdere keren gelezen dat het beter is om het enkele filterbakje eigenlijk weg te gooien. Wat ik heb gemerkt is dat bij het gebruiken van het enkele filterbakje de gouden regels uit de espressobijbel (doorlooptijd, consistentie etc) eigenlijk meer van toepassing zijn dan bij het dubbele filterbakje.

Als ik voor mezelf een cappuccino zet thuis gebruik ik het dubbele filterbakje, en gooi daar het maalsel in van 5,5 seconden malen met de Eureka Mignon Specialita (heb geen weegschaal). Het filterbakje zit dan ongeveer tot de helft vol, dus ik schat zo in tussen 1 a 2 koppen in.

Ik vermoed dat menigeen op dit forum dus geen enkele espresso's maar dubbele drinkt, of is dat een verkeerde aanname? Idealiter zou het mooi zijn als ik altijd twee bakjes tegelijk kan zetten maar m'n vrouw drinkt maar één koffie per dag.

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

133
Ik zou graag continu dubbele bakjes willen zetten maar ik werk momenteel thuis vanwege de corona-regels, mijn vrouw gaat echter wel de deur steeds uit.

Al is de koffie nu erg goed, ik vind een dubbele eigenlijk iets te sterk in de cappuccino. Teneinde niet steeds het filterbakje te moeten verwisselen denk ik er hard over een extra portafilter aan te schaffen, en daar het enkele filterbakje mee te gebruiken. Het is niet ideaal maar denk ik wel de beste oplossing.
Laatst gewijzigd door dennisgaal op ma 13 sep 2021, 18:33, 1 keer totaal gewijzigd.

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

137
GuidovW schreef: ma 13 sep 2021, 20:51 Of iets minder koffie gebruiken, dan is hij minder krachtig.... :P
Is ook logisch maar waar het dan wringt is dat je nooit aan de 25 seconden doorlooptijd komt met een klein beetje koffie in een dubbel filterbakje. Voor zover ik kan zien gebruikt 90% van de koffie-experts op dit forum het dubbele filterbakje, en zet, neem ik aan, ook dan dus telkens weer een dubbele espresso.

Hoe doen deze experts het als ze één bakkie willen zetten? Met het enkele filterbakje en daarmee de bekende waarden opvolgend, of met een brouwsel dat niet volgens de algemene espressoregels gemaakt wordt?

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

138
Een goede vriendin van me zet met haar Rocket E61 en een 18g filterbakje in het portafilter telkens gewoon een heel klein beetje espresso, en doet daar heel veel melk bij. De eerste toen seconden van de espresso levert een dikke krachtige extractie op, en dat met heel veel melk vindt ze lekker.

Mag gewoon!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

140
Hier heb ik een hele tijd het enkelbaks filter gebruikt. Stopte daar max 11 gram koffie in en hield me aan de maximaal 35 seconden doorlooptijd. Iets langer doorlopen vind ik geen probleem, maar dat is een smaak dingetje.
Het lastige met enkelbaks en een dubbelbaks filter op dezelfde dag werken is dat ze een andere maalgraad nodig hebben en dat is best "vermoeiend".
Daar heb ik met twee machines overigens ook wel "last" van. Maar dat maakt het nou net zo leuk. En straks staan hier twee koffiemolens ;-).
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.