Pagina 134 van 642

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: zo 19 feb 2017, 16:53
door fransg
bobbee schreef:Dat brood met die grote gaten is praktisch altijd 90% bloem en dat is de keuze dan denk ik.
Dat ben ik met je eens.

Nogmaals ik zou zoiets nooit veroordelen of erop neerkijken, maar wanneer iemand zou roepen "zeg jij met je zeiknatte volgesuikerde bloempap, neem dan gewoon een plak cake en noem het geen brood!" dan zou ik zo iemand begripvol toeknikken. Want ook DAT mag immers gezegd worden. Zo'n mening respecteer ik evenzeer.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: zo 19 feb 2017, 17:01
door bobbee
Maar Frans, sacre blue! Eerlijk is eerlijk, er zit geen suiker in. Dat idee moet je niet hebben, als je dat dacht kun je nu de opwinding omtrent dit misverstand van je afzetten. Geen dank.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: zo 19 feb 2017, 17:11
door mutsje
fransg schreef:
mutsje schreef:Is er dan een brood beweging, de enige beweging die ik met brood heb ik is naar mijn mond brengen en kauwen erop. Ik doe het niet voor het is zo hip om zelf te doen. Ik doe het omdat het ontspannend is en verdomd lekker smaakt.
Ja precies, ik pas ervoor dat die modieuze dikke-boeken verkopers ons inlijven in hun "beweging" waarmee we dan straks een soort nieuwe hipsters zijn die hen als 'volgelingen' zouden nadoen aangezien een paar Amerikanen zichzelf weer eens als grote voorganger hebben bestempeld.

Van die brallerige kulverhalen dat men vanuit San Francisco eerst JAAAAREN in de leer is gegaan bij eeuwenoude stokbroodbakkers in zeer moeilijk toegankelijke gebieden in het verre Frankrijk, waar zo iemand dan helemaal onderaan moest beginnen (geloof je het) en dan na lange en noeste studie uiteindelijk een dermate graad van vergevorderdheid bereikte dat hij zijn unieke brood thuis voor een tientje per broodje kon verkopen.

Voor wie het te ver rijden is, zijn er dan loeigrote dure boeken te koop waar het allemaal net niet in wordt uitgelegd maar waardoor je wel weer beter begrijpt hoe moeilijk het is en hoe wenselijk het zou zijn om eens een weekje een 'masterclass' te gaan volgen en dat mag dan ook wel wat kosten natuurlijk.
De enige opleiding die ik ken die 10 jaar duurt (in een documentaire gezien) is meesterkok in china. Maar dan kan je ook met een kloofbijl dolfijntjes uit worteltjes snijden (bij wijze van)
Verder merk ik dat in Duitsland met nog gewoon met brood bezig is (laatste aflevering van die Robert op Max)

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: zo 19 feb 2017, 18:27
door cremalover
Ik hou van allebei
Vandaag weer een stoeptegel gebakken.

Afbeelding


Afbeelding

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: zo 19 feb 2017, 18:33
door cremalover
fransg schreef:
bobbee schreef:
cremalover schreef: Wat is mis met natter deeg?
Kwestie van smaak denk ik als ik voor Frans mag spreken. ;)
Ja precies. Zoals al eerder gezegd, ik ben er absoluut niet voor om het te gaan verbieden, wat dat betreft is het ruimdenkendheid tot en met, vrijheid blijheid en laat duizend bloemen bloeien ook al is het onkruid maar het is ab-so-luut niet "the bread movement that we're currently in" wat mij betreft. Dat beeld werp ik verre van mij!
Beetje als de third wave.Die keil ik ook een end weg. :mrgreen:

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: ma 20 feb 2017, 13:31
door fransg
http://breadfeeding.blogspot.nl/2017/02 ... -this.html

Zeezout is altijd het beste, dat is bekend. Grove kristallen ook, vers geknarsd. Je ziet meteen het verschil met industriezuot, er zit een vollere zilte smaak aan en het heeft ook veel meer kleur.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: ma 20 feb 2017, 13:31
door fransg

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: ma 20 feb 2017, 14:40
door Pti
Oh lekker, flarden plastic in je eten....

Onze best wel dure houten pepermolen is laatst gesneuveld, het maalwerk was ceramisch maar het systeem dat het maalwerk op zijn plek houdt was plastic. Toen dat het begaf eindigde wij ook met een homp kunststof door het maalwerk. Daar baalde ik flink van, ik was blij dat ik er snel achter kwam door de korrelgrootte.

Tegenwoordig doe ik mijn peperkorrels maar net als mijn grove zeezout. Een flinke klap met de zijkant van het koksmes en dan een paar keer hakken.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: ma 20 feb 2017, 14:47
door cremalover
Van PCB,s krijg je haren op de borst.Was vroeger normaal.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: ma 20 feb 2017, 14:55
door cremalover
bobbee schreef:Dat brood met die grote gaten is praktisch altijd 90% bloem en dat is de keuze dan denk ik. Zelfs met gist lukt het niet om van die grote gaten te creƫren met volkoren, laat staan een groot aandeel rogge (ik heb het nog nooit gezien) of je moet weer glutenpoeder toevoegen. Af en toe zo'n luchtig broodje is wel lekker maar ik hou ook meer van volkoren, rogge en zaden etc...voor een zoetekauw is dat donkere brood niet zo lekker met zoet beleg.
Afbeelding

Geen grote gaten maar toch luchtige structuur.
Helft rogge volk. en andere helft tarwe volk.
Driesoorten zaden toegevoegd en wat ander spul.