Pagina 138 van 642

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 15:20
door cremalover
fransg schreef:Mogelijk had de steen eerst een dag in een mild warme oven moeten drogen? Kan speksteen vocht bevatten? Mogelijk ligt het speksteen in een houtbestookte oven niet rondom vrij, maar zit het dan schouder aan schouder ingemetseld tussen broedergesteente en komt de warmte geleidelijker en van slechts een kant op het gesteente af. Dan heeft zo'n steen een minder stressvol bestaan, koelt ook slechts zeer geleidelijk af.
Ik heb hem een uur op 150 graden gehad.
Maar volgens de leverancier zou het gewoon moeten kunnen.Is zoals het is.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 15:31
door fransg
cremalover schreef:Maar volgens de leverancier zou het gewoon moeten kunnen.
Ik heb even online gekeken en wat blijkt, in de meeste gevallen brengt het onheil als iets begint met "volgens de leverancier zou het":

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 15:35
door @3aan
Bij mijn weten worden de speksteen ovens vooral aan de buitenzijde bekleed met deze steensoort?

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 15:42
door cremalover
@3aan schreef:Bij mijn weten worden de speksteen ovens vooral aan de buitenzijde bekleed met deze steensoort?
Om zo de bakkerij te verwarmen?

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 15:43
door fransg
Ik heb altijd begrepen dat spekgesteente zowel aan de binnen- als de buitenzijde kan worden aangewend.
Unieke stookmethode

20151105072157Wat Altech speksteenkachels uniek maakt is dat ze niet bekleed, maar zowel aan de binnen- als buitenkant zijn opgebouwd uit speksteen. U stookt dus in een spekstenen stookkamer, waardoor het vuur direct in contact is met de speksteen. Zo worden de stenen zo optimaal mogelijk verwarmd.
https://www.altechkachels.nl/speksteen/

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 15:46
door cremalover
fransg schreef:Ik heb altijd begrepen dat spekgesteente zowel aan de binnen- als de buitenzijde kan worden aangewend.
Unieke stookmethode

20151105072157Wat Altech speksteenkachels uniek maakt is dat ze niet bekleed, maar zowel aan de binnen- als buitenkant zijn opgebouwd uit speksteen. U stookt dus in een spekstenen stookkamer, waardoor het vuur direct in contact is met de speksteen. Zo worden de stenen zo optimaal mogelijk verwarmd.
https://www.altechkachels.nl/speksteen/
Ik bedoel broodbakovens en geen kachels.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 15:50
door fransg
cremalover schreef:
fransg schreef:Ik heb altijd begrepen dat spekgesteente zowel aan de binnen- als de buitenzijde kan worden aangewend.
Unieke stookmethode

20151105072157Wat Altech speksteenkachels uniek maakt is dat ze niet bekleed, maar zowel aan de binnen- als buitenkant zijn opgebouwd uit speksteen. U stookt dus in een spekstenen stookkamer, waardoor het vuur direct in contact is met de speksteen. Zo worden de stenen zo optimaal mogelijk verwarmd.
https://www.altechkachels.nl/speksteen/
Ik bedoel broodbakovens en geen kachels.
Dat had ik zeer juist begrepen, echter spekgesteente zal het even hard te verduren krijgen in een kachel als in een bakoven. Of er een broodje ingaat zal het spekgesteente worst wezen, om het eens plat te zeggen.

Spekgesteente van het juiste kaliber moet er dus tegen kunnen. Mogelijk was je steen te dik, of je had juist dat ene exemplaar met een gek hoekje bij de kladden.

Zou een massief stuk smeedijzer ook een goeie werking hebben voor jouw toepassing?

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 15:54
door cremalover
fransg schreef:
cremalover schreef:
fransg schreef:Ik heb altijd begrepen dat spekgesteente zowel aan de binnen- als de buitenzijde kan worden aangewend.



https://www.altechkachels.nl/speksteen/
Ik bedoel broodbakovens en geen kachels.
Dat had ik zeer juist begrepen, echter spekgesteente zal het even hard te verduren krijgen in een kachel als in een bakoven. Of er een broodje ingaat zal het spekgesteente worst wezen, om het eens plat te zeggen.

Spekgesteente van het juiste kaliber moet er dus tegen kunnen. Mogelijk was je steen te dik, of je had juist dat ene exemplaar met een gek hoekje bij de kladden.

Zou een massief stuk smeedijzer ook een goeie werking hebben voor jouw toepassing?
De steen komt van de leverancier van mijn speksteenkachel en die bouwt die dingen al 20 jaar dus ik wantrouw de kwaliteit niet.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 15:56
door fransg
Ik heb ook wel veel vertrouwen in jouw leverancier. Los van het feit dat Google er geheel andere ervaringen op na houdt bij de doorsnee leveranciers.

Wat me ook net te binnen schiet:
Feit is dat ze de vuurkamers niet meer helemaal van speksteen kunnen maken omdat het allerbeste speksteen op is! En de B-keuze is niet hittebestendig genoeg.
http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.p ... 6&start=30

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 16:12
door cremalover
fransg schreef:Ik heb ook wel veel vertrouwen in jouw leverancier. Los van het feit dat Google er geheel andere ervaringen op na houdt bij de doorsnee leveranciers.

Wat me ook net te binnen schiet:
Feit is dat ze de vuurkamers niet meer helemaal van speksteen kunnen maken omdat het allerbeste speksteen op is! En de B-keuze is niet hittebestendig genoeg.
http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.p ... 6&start=30
Dat zegt er een opeen forum. :mrgreen:
Er wordt veel op fora gezegd.Ik zeg ook wel eens wat op een forum.
Mijn kachel is van buiten speksteen en ga er van uit dat die van binnen niet van plastic is.