Pagina 140 van 642

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 19:57
door cremalover
mutsje schreef:Over de spekstenenkachel die Adriaan linkt, dat kun je geen spekstenen kachel noemen. Dat is een normale houtkachel met platen speeksteen aan de buitenkant. Een echte speekstenen kachel wordt opgebouwd van de grond af aan door een vakman. Meestal hebben die het geleerd in het buitenland want in Nederland is die opleiding bij mijn weten er nog steeds niet.

Over vlechtbrood, ik heb laatst een poging gedaan. Niet omdat het fancy is maar omdat het een nieuwe techniek is die ik wel eens wilde uitproberen. Vlechten kan ik ook op mijn dochters toepassen :mrgreen: Ik wil binnenkort weer eens wat dingen maken uit haar broodboek en zoals Frans al aangeeft kijken wat je er in kunt donderen. Gewoon uitproberen, vanavond ga ik weer brood maken met grof gehakte walnoten erin. Kinderen vonden het toch wel lekker in tegenstelling tot rozijnen erin wat ze weer niet smakelijk vinden.
Manshoog.
2000 kilo speksteen :mrgreen:
https://youtu.be/nI_vYgtsg3c" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 20:02
door fransg
mutsje schreef:Over de spekstenenkachel die Frans linkt, dat kun je geen spekstenen kachel noemen.
De mensen zelf noemen het wel zo, dus het kan, het is mogelijk het zo te noemen:
Wat Altech speksteenkachels uniek maakt is dat ze niet bekleed, maar zowel aan de binnen- als buitenkant zijn opgebouwd uit speksteen. U stookt dus in een spekstenen stookkamer, waardoor het vuur direct in contact is met de speksteen. Zo worden de stenen zo optimaal mogelijk verwarmd.
mutsje schreef:Een echte speekstenen kachel wordt opgebouwd van de grond af aan door een vakman.
Er staat inderdaad niet bij dat er vaklui aan te pas zijn gekomen, dat is wel een punt. Dus mogelijk is het niet 'echt' in jouw definitie.

Ze zeggen dat deze "zowel aan de binnen- als buitenkant zijn opgebouwd" uit spekgesteente. Maar niet, zoals jij noemt, "van de grond af aan". Dat zou veel uit kunnen maken, maar mij is niet duidelijk wat het uitmaakt of het van binnen naar buiten is opgebouwd of van beneden naar boven.

Er komt wel heel veel bij kijken, dat blijkt maar weer!

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 20:05
door cremalover
fransg schreef:
mutsje schreef:Over de spekstenenkachel die Frans linkt, dat kun je geen spekstenen kachel noemen.
De mensen zelf noemen het wel zo, dus het kan, het is mogelijk het zo te noemen:
Wat Altech speksteenkachels uniek maakt is dat ze niet bekleed, maar zowel aan de binnen- als buitenkant zijn opgebouwd uit speksteen. U stookt dus in een spekstenen stookkamer, waardoor het vuur direct in contact is met de speksteen. Zo worden de stenen zo optimaal mogelijk verwarmd.
mutsje schreef:Een echte speekstenen kachel wordt opgebouwd van de grond af aan door een vakman.
Er staat inderdaad niet bij dat er vaklui aan te pas zijn gekomen, dat is wel een punt. Dus mogelijk is het niet 'echt' in jouw definitie.

Ze zeggen dat deze "zowel aan de binnen- als buitenkant zijn opgebouwd" uit spekgesteente. Maar niet, zoals jij noemt, "van de grond af aan". Dat zou veel uit kunnen maken, maar mij is niet duidelijk wat het uitmaakt of het van binnen naar buiten is opgebouwd of van beneden naar boven.

Er komt wel heel veel bij kijken, dat blijkt maar weer!
Hoe meer speksteen hoe meer opslagcapaciteit.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 20:23
door mutsje
De speksteen kachel die ik ken is circa 30 jaar geleden door een meneer gebouwd die hiervoor in Oostenrijk een studie gevolgd had. Resultaat was een spekstaankachel met hittevasthoudende en doorlatende stenen aan de buitenkant en speksteen aan de binnenkant. Maar dan praat je over een kachel van circa 2meter breed en 1 meter diep en ongeveer inderdaad manshoogte. Dat ding kon de woonboerderij van die mensen na even opstoken de hele avond tot de volgende ochtend warm houden. Zeer efficiƫnt dus.

Zo voor de tweede rijs even gekneed (goed voor de schouders die genieten van de fysio) en er walnoten doorheen gekneed. Nu rustig wachten tot het genoeg gerezen is en kan het de oven ingeschoten worden. Ik heb thuis trouwens een barbus brabant als stookkachel. Hoewel ik nu heerlijk geniet van de centrale verwarming bij gebrek aan stookhout.

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 21:19
door Spaansbakkie
wat een mooi brood. Ziet er erg smakelijk uit.
Zou je mij het recept kunnen geven?
Kabouter schreef:
cremalover schreef:Brood weer goed gelukt.
Afbeelding


Afbeelding

50% zelfgemale rogge en 50 % tarwemeel
Uiteraard desem.
Ziet er ook erg fijn uit. Waarmee maal je je rogge?

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 21:26
door Spaansbakkie
Kabouter schreef:En hier de broodjes. Oven wat hoger gehad vanwege inspiratie van anderen in dit topic.
Afbeelding
Afbeelding
wauw! Wat een talent.
Ik bak mijn brood nu ongeveer 2 jaar zelf, maar dit is wel heel professioneel. Waar haal je de recepten vandaan?

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 21:32
door cremalover
mutsje schreef:De speksteen kachel die ik ken is circa 30 jaar geleden door een meneer gebouwd die hiervoor in Oostenrijk een studie gevolgd had. Resultaat was een spekstaankachel met hittevasthoudende en doorlatende stenen aan de buitenkant en speksteen aan de binnenkant. Maar dan praat je over een kachel van circa 2meter breed en 1 meter diep en ongeveer inderdaad manshoogte. Dat ding kon de woonboerderij van die mensen na even opstoken de hele avond tot de volgende ochtend warm houden. Zeer efficiƫnt dus.

Zo voor de tweede rijs even gekneed (goed voor de schouders die genieten van de fysio) en er walnoten doorheen gekneed. Nu rustig wachten tot het genoeg gerezen is en kan het de oven ingeschoten worden. Ik heb thuis trouwens een barbus brabant als stookkachel. Hoewel ik nu heerlijk geniet van de centrale verwarming bij gebrek aan stookhout.
Ik stook er 150 m3 mee warm.
Uurtje stoken en dan is het gemiddeld 22 graden gedurende 24 uur.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 21:41
door @3aan
Oh dat zou ons veel te warm zijn, vinden 18 graden genoeg, soms even de kachel naar 20 en dan is het al warm,

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 21:44
door cremalover
Spaansbakkie schreef:wat een mooi brood. Ziet er erg smakelijk uit.
Zou je mij het recept kunnen geven?
Kabouter schreef:
cremalover schreef:Brood weer goed gelukt.
Afbeelding


Afbeelding

50% zelfgemale rogge en 50 % tarwemeel
Uiteraard desem.
Ziet er ook erg fijn uit. Waarmee maal je je rogge?
Zo te zien een half volkoren zuurdesem.
Ik werk niet echt met recepten.Dus kan jammer genoeg geen recept geven.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 21:46
door mutsje
Zo en die is uit de oven.
Afbeelding