Re: Wat heb je voor het laatst gekocht?

1461
Hier ook een klein beetje het bakjes virus gekregen. Van mede forumleden heb ik een hele mooie SworksDesign dosing ring overgenomen en ook een Normcore (beetje een WAFO achtig patroon onderop, maar geen gaatjes tot de rand en niet uit een blok metaal gefreesd) en een VST bakje. Allebei nog niet kunnen testen.
Profitec Pro 700 met Lelit Flow Control | Acaia Orbit (Mazzer 33M) | Acaia Lunar 2021

Re: Wat heb je voor het laatst gekocht?

1462
maurice1 schreef: wo 25 okt 2023, 20:58 En eigenlijk zou iemand met een Sworks of WAFO bakje hem eens naar je toe moeten sturen ter vergelijk. Ik zou wel benieuwd zijn naar je mening.
Als ik het goed heb begrepen zijn die bakjes bedoeld voor mensen die lichte brandingen, wat ik eerder filterkoffie zou willen noemen, willen zetten met een espressomachine. Die minder ontwikkelde boontjes moeten extra extra fijn worden gemalen om de smaak eruit te kunnen halen want uit zichzelf geven die cellulose cellen zich niet zo gemakkelijk gewonnen, ze hebben weinig geleden tijdens de branding en zijn nog behoorlijk hard, kleine brandkastjes die moeten worden 'gekraakt' om bij de smaak erbinnen te geraken.

Ik heb niet de ambitie om zulke bonen te gebruiken.

In 'gewone' bakjes komt er dan geen stroming uit doordat de zeer zeer fijn gemalen poeier samen met het water bijna cement vormt, geen makkelijk vloeistof doorlatend lichaampje. Hogere druk maakt het slechts erger dus wat men dan doet is een filterbakje maken met veel meer "gat" van onderen maar wel zulke kleine gaatjes dat er geen fijn koffiemodder doorheen kan. Lastig procédé voor een hele kleine groep klanten dus dat wordt kostbaar. Dan moet et er ook wel echt exclusief uit komen te zien dus gaat men het uit één blok gutsen.

Ik sta niet verbaasd als er nog vergulde bakjes komen.

Hm, misschien kan ik voor de lol een van mijn eigen bakjes gewoon ergens laten vergulden, ik vermoed dat dat niet eens heel duur is!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Wat heb je voor het laatst gekocht?

1463
fransg schreef:
maurice1 schreef: wo 25 okt 2023, 20:58 En eigenlijk zou iemand met een Sworks of WAFO bakje hem eens naar je toe moeten sturen ter vergelijk. Ik zou wel benieuwd zijn naar je mening.
Als ik het goed heb begrepen zijn die bakjes bedoeld voor mensen die lichte brandingen, wat ik eerder filterkoffie zou willen noemen, willen zetten met een espressomachine. Die minder ontwikkelde boontjes moeten extra extra fijn worden gemalen om de smaak eruit te kunnen halen want uit zichzelf geven die cellulose cellen zich niet zo gemakkelijk gewonnen, ze hebben weinig geleden tijdens de branding en zijn nog behoorlijk hard, kleine brandkastjes die moeten worden 'gekraakt' om bij de smaak erbinnen te geraken.

Ik heb niet de ambitie om zulke bonen te gebruiken.

In 'gewone' bakjes komt er dan geen stroming uit doordat de zeer zeer fijn gemalen poeier samen met het water bijna cement vormt, geen makkelijk vloeistof doorlatend lichaampje. Hogere druk maakt het slechts erger dus wat men dan doet is een filterbakje maken met veel meer "gat" van onderen maar wel zulke kleine gaatjes dat er geen fijn koffiemodder doorheen kan. Lastig procédé voor een hele kleine groep klanten dus dat wordt kostbaar. Dan moet et er ook wel echt exclusief uit komen te zien dus gaat men het uit één blok gutsen.

Ik sta niet verbaasd als er nog vergulde bakjes komen.

Hm, misschien kan ik voor de lol een van mijn eigen bakjes gewoon ergens laten vergulden, ik vermoed dat dat niet eens heel duur is!
Dan worden wel de gaatjes kleiner maar dat is dan ook de bedoeling denk ik.

Re: Wat heb je voor het laatst gekocht?

1464
omeCo schreef: wo 25 okt 2023, 22:38 Dan worden wel de gaatjes kleiner maar dat is dan ook de bedoeling denk ik.
Ik ga er geen grote hoeveelheden goud aan hangen ;-)
Bij vergulden gaat het om een héél dun laagje, van nauwelijks één micron.
Die gaten worden vrijwel niet kleiner.
Wat is een micron?
"Dit is de lengte die overeenkomt met 1 miljoenste van een meter"
Dus nog minder dan dat.

https://www.millecam.com/c-4835007/een-dun-laagje-goud/
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Wat heb je voor het laatst gekocht?

1465
fransg schreef: wo 25 okt 2023, 21:14
maurice1 schreef: wo 25 okt 2023, 20:58 En eigenlijk zou iemand met een Sworks of WAFO bakje hem eens naar je toe moeten sturen ter vergelijk. Ik zou wel benieuwd zijn naar je mening.
Als ik het goed heb begrepen zijn die bakjes bedoeld voor mensen die lichte brandingen, wat ik eerder filterkoffie zou willen noemen, willen zetten met een espressomachine. Die minder ontwikkelde boontjes moeten extra extra fijn worden gemalen om de smaak eruit te kunnen halen want uit zichzelf geven die cellulose cellen zich niet zo gemakkelijk gewonnen, ze hebben weinig geleden tijdens de branding en zijn nog behoorlijk hard, kleine brandkastjes die moeten worden 'gekraakt' om bij de smaak erbinnen te geraken.

Ik heb niet de ambitie om zulke bonen te gebruiken.

In 'gewone' bakjes komt er dan geen stroming uit doordat de zeer zeer fijn gemalen poeier samen met het water bijna cement vormt, geen makkelijk vloeistof doorlatend lichaampje. Hogere druk maakt het slechts erger dus wat men dan doet is een filterbakje maken met veel meer "gat" van onderen maar wel zulke kleine gaatjes dat er geen fijn koffiemodder doorheen kan. Lastig procédé voor een hele kleine groep klanten dus dat wordt kostbaar. Dan moet et er ook wel echt exclusief uit komen te zien dus gaat men het uit één blok gutsen.

Ik sta niet verbaasd als er nog vergulde bakjes komen.

Hm, misschien kan ik voor de lol een van mijn eigen bakjes gewoon ergens laten vergulden, ik vermoed dat dat niet eens heel duur is!
Tja ik ben het eigenlijk met alles wat je zegt (los van het subjectieve deel) eens. Ze zijn echt voor light roasts bedoeld, en daar moet je natuurlijk wel van houden (in de vorm van espresso). Zelf vind ik dat een heel interessant iets om mij mee bezig te houden, interessante smaken en veel fruit en zuur. En soms een beetje uitdaging om het beste uit de boon naar boven te halen. Maar het moet werkelijk je ding zijn natuurlijk. Dat gezegd hebbende, als light roast enthousiasteling heb ik ook nog geen 320 euro willen neertellen voor een bakje tot dusver...

Als je geen light roast drinker bent heeft zo een bakje geen meerwaarde en zal het misschien zelfs afdoen aan de smaak. Wellicht dat het daarom bij velen ook zo "in het verkeerde keelgat" schiet dat deze bakjes bestaan.

Dat gezegd hebbende, ik ben wel fan van je wetenschappelijke benadering, Frans. Dus vandaar toch de benieuwdheid naar jouw ervaringen als je een Wafo bakje zou testen. :D
Profitec Pro 700 met Lelit Flow Control | Acaia Orbit (Mazzer 33M) | Acaia Lunar 2021

Re: Wat heb je voor het laatst gekocht?

1466
maurice1 schreef:
fransg schreef: wo 25 okt 2023, 21:14
maurice1 schreef: wo 25 okt 2023, 20:58 En eigenlijk zou iemand met een Sworks of WAFO bakje hem eens naar je toe moeten sturen ter vergelijk. Ik zou wel benieuwd zijn naar je mening.
Als ik het goed heb begrepen zijn die bakjes bedoeld voor mensen die lichte brandingen, wat ik eerder filterkoffie zou willen noemen, willen zetten met een espressomachine. Die minder ontwikkelde boontjes moeten extra extra fijn worden gemalen om de smaak eruit te kunnen halen want uit zichzelf geven die cellulose cellen zich niet zo gemakkelijk gewonnen, ze hebben weinig geleden tijdens de branding en zijn nog behoorlijk hard, kleine brandkastjes die moeten worden 'gekraakt' om bij de smaak erbinnen te geraken.

Ik heb niet de ambitie om zulke bonen te gebruiken.

In 'gewone' bakjes komt er dan geen stroming uit doordat de zeer zeer fijn gemalen poeier samen met het water bijna cement vormt, geen makkelijk vloeistof doorlatend lichaampje. Hogere druk maakt het slechts erger dus wat men dan doet is een filterbakje maken met veel meer "gat" van onderen maar wel zulke kleine gaatjes dat er geen fijn koffiemodder doorheen kan. Lastig procédé voor een hele kleine groep klanten dus dat wordt kostbaar. Dan moet et er ook wel echt exclusief uit komen te zien dus gaat men het uit één blok gutsen.

Ik sta niet verbaasd als er nog vergulde bakjes komen.

Hm, misschien kan ik voor de lol een van mijn eigen bakjes gewoon ergens laten vergulden, ik vermoed dat dat niet eens heel duur is!
Tja ik ben het eigenlijk met alles wat je zegt (los van het subjectieve deel) eens. Ze zijn echt voor light roasts bedoeld, en daar moet je natuurlijk wel van houden (in de vorm van espresso). Zelf vind ik dat een heel interessant iets om mij mee bezig te houden, interessante smaken en veel fruit en zuur. En soms een beetje uitdaging om het beste uit de boon naar boven te halen. Maar het moet werkelijk je ding zijn natuurlijk. Dat gezegd hebbende, als light roast enthousiasteling heb ik ook nog geen 320 euro willen neertellen voor een bakje tot dusver...

Als je geen light roast drinker bent heeft zo een bakje geen meerwaarde en zal het misschien zelfs afdoen aan de smaak. Wellicht dat het daarom bij velen ook zo "in het verkeerde keelgat" schiet dat deze bakjes bestaan.

Dat gezegd hebbende, ik ben wel fan van je wetenschappelijke benadering, Frans. Dus vandaar toch de benieuwdheid naar jouw ervaringen als je een Wafo bakje zou testen. :D
Ha fijn, dan kan ik me beperken tot de minder exotische bakjes! Had nog niet begrepen dat die mandjes voornamelijk of uitsluitend voor light roasts zijn. Vooralsnog loopt het water me daar niet van in de mond.