Re: Wat drink je nu?

1492
Ik drink elke ochtend de natural Guiji van het hoofdkwartier. Als filter!!. Zelf lichtgebrand 105 vlgs mijn tonino meting. De zoete geur en smaak heerlijk. Heb ook een batch gebrand voor mijn espresso (tonino 90) ook lekker..... maar de filter wint het bij mij.
Arnoud.... Ik wil graag weer wat groene bonen van je

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

Re: Wat drink je nu?

1493
Henrom schreef: wo 02 okt 2019, 23:16 Ik drink elke ochtend de natural Guiji van het hoofdkwartier. Als filter!!. Zelf lichtgebrand 105 vlgs mijn tonino meting. De zoete geur en smaak heerlijk. Heb ook een batch gebrand voor mijn espresso (tonino 90) ook lekker..... maar de filter wint het bij mij.
Arnoud.... Ik wil graag weer wat groene bonen van je
Lekker hoor! Je kunt altijd even mailen/PBen/APPen er staat nog een kleine 50kg ;)

Re: Wat drink je nu?

1494
Henrom schreef:Ik drink elke ochtend de natural Guiji van het hoofdkwartier. Als filter!!. Zelf lichtgebrand 105 vlgs mijn tonino meting. De zoete geur en smaak heerlijk. Heb ook een batch gebrand voor mijn espresso (tonino 90) ook lekker..... maar de filter wint het bij mij.
Arnoud.... Ik wil graag weer wat groene bonen van je

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
Mooi! Uit metingen en vergelijkingen blijkt dat verschil van 5 punten vaak tussen tonino's zit. Ook maling kan waarde verschillen opleveren.

Ik zou proberen wat lichter/korter (maar agressiever) branden voor filter -
Tonino rond 115/120, bij mij geeft het de beste resultaat. Espresso doe ik tussen 95-105. Ik meet altijd met gelijke stand op mijn ek43, stand iets fijnere dan mij espresso mailing.
Voor referentie: Pti single origin espresso bonen leveren op mij tonino ook rond +-100. Illy Ethiopië is bij mij 103


Verstuurd vanaf mijn SM-G960F met Tapatalk

Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Re: Wat drink je nu?

1495
namor schreef: do 03 okt 2019, 09:54Mooi! Uit metingen en vergelijkingen blijkt dat verschil van 5 punten vaak tussen tonino's zit. Ook maling kan waarde verschillen opleveren.
Ik 'kalibreer' de metingen met enige regelmaat met nabije koffiemakkers Tije en Jan zodat we weer vrijwel dezelfde Tonino waarde hebben bij meting. En thuis weet ik bij welke stand de grote R120 de 'gekalibreerde' waarde geeft, zodat ik de kleine Baratza Forté ook daarop kan afstellen (ik gebruik tegenwoordig de Forté voor de meting na een branding).

Zonder die kalibratie kun je op afstand van elkaar niet heel veel vergelijken aan Tonino waarde.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Wat drink je nu?

1496
fransg schreef:
namor schreef: do 03 okt 2019, 09:54Mooi! Uit metingen en vergelijkingen blijkt dat verschil van 5 punten vaak tussen tonino's zit. Ook maling kan waarde verschillen opleveren.
Ik 'kalibreer' de metingen met enige regelmaat met nabije koffiemakkers Tije en Jan zodat we weer vrijwel dezelfde Tonino waarde hebben bij meting. En thuis weet ik bij welke stand de grote R120 de 'gekalibreerde' waarde geeft, zodat ik de kleine Baratza Forté ook daarop kan afstellen (ik gebruik tegenwoordig de Forté voor de meting na een branding).

Zonder die kalibratie kun je op afstand van elkaar niet heel veel vergelijken aan Tonino waarde.
Klopt! Hebben wij met je ook gedaan. Mijne heeft gewonnen met 5 punten
Afbeelding



Verstuurd vanaf mijn SM-G960F met Tapatalk

Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Re: Wat drink je nu?

1498
Wat versta je onder agressief branden. Ik heb licht gebrand door de bonen bij een wat lagere temperatuur te laden, gas er redelijk op om sneller de to te bereiken. Gas vol er op en 10 grd voor fc gaas lager. Om toch bij een lichte branding een dev van 20% te hebben. Ben nog zoekende hoe je een mooie filter koffie moet branden. Richtlijnen/ adviezen zijn welkom

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

Re: Wat drink je nu?

1499
Henrom schreef:Wat versta je onder agressief branden. Ik heb licht gebrand door de bonen bij een wat lagere temperatuur te laden, gas er redelijk op om sneller de to te bereiken. Gas vol er op en 10 grd voor fc gaas lager. Om toch bij een lichte branding een dev van 20% te hebben. Ben nog zoekende hoe je een mooie filter koffie moet branden. Richtlijnen/ adviezen zijn welkom

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
Yep. Zoiets...
belangrijste is dat FC zelf niet te lang duurt. Ideale situatie is dat alle bonen tegelijkertijd gaan FCracken. Dan hoeft je geen 20% development wachten, het kan voor filter best ook 15% zijn.
Verse bonen met de juiste vochtigheid daarom zijn veel beter dan oude bonen.

Boon moet ook van binnen gebrand zijn. kleur verschil tussen de hele boon en gemalen boon moet minimaal mogelijk zijn... Dat maakt filter branding moelijker dan voor espresso. Enige wat helpt - veel oefenen, maar bij mij gaat het steeds niet zo geweldig en wisselend, een keer goed en drie keer - "het kan veeeeeel en veeeel beter"
Afbeelding

in Scandinavië doen ze het heel goed maar weer daar is nog slechter dan hier
Afbeelding


Verstuurd vanaf mijn SM-G960F met Tapatalk

Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/