Re: 1e espressomachine (waarsch HX rond 1000 euro)

162
casper31 schreef:Ben een beetje aan t experimenteren met de maalgraad en de hoeveelheid koffie.
Had vanmorgen al n paar goede espressos :D

toch n paar dinge ndie ik mij afvroeg.

Waarom gooi je dat laatste koffiewater weg eigenlijk (na 25-30 sec wat er daarna nog uitkomt) ?

en als je cappuccino maakt, hou je dan ook dezelfde espresso aan... of laat je dan bijv wel alles erin stromen?

Melk opschuimen lukt me nog niet, al wat over gezocht maar ik doe wat fout.
Als ik hem erin zet en het stoom pijpje aanzet hoor je een soort hard gegil, wat doe ik mis?
Waarom je dat laatste beetje weg laat lopen komt in het hoofdstuk "brew ratios, extraction yield & TDS" aan bod. Al dan niet met bijbehorende hardware ;-). Ik zou stoppen voor het te laat is!

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

All things filter - Fortefied Mahlkönig Vario Steel Burrs & Comandante C40 - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen bakkie.

Re: 1e espressomachine (waarsch HX rond 1000 euro)

163
casper31 schreef: Waarom gooi je dat laatste koffiewater weg eigenlijk (na 25-30 sec wat er daarna nog uitkomt) ?
Die vraag kun je beantwoorden door het kopje weg te trekken bij 25-30s en de rest in een ander kopje te laten stromen.

Dan ga je proeven welke je lekkerder vindt ;-)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: 1e espressomachine (waarsch HX rond 1000 euro)

164
zo paar dagen verder.
Heb nog steeds niet het perfecte bakte gezet, maar maakt ook niet uit,het blijven proberen net wat anders en te kijken is super

een gewoon ''goed'' bakje lukt.

Melk opschuimen gaat ook best goed nu, al mag hij soms iets luchtiger (en dan laat ik mn melker gauw net te lang in.. waardoor het melkschuim lijkt te '' verbranden'' )

Is er trouwens een manier om met de temperatuur te spelen? Ik merk bijv als ikeen paar bakjes zet de temperatuur iets omlaag gaat (al is de bar op de meter nog steeds 1.2)
Londinium L R 24 + Niche zero - volg me op insta: barista_yous (als je tips heb voor mijn insta altijd welkom)

Re: 1e espressomachine (waarsch HX rond 1000 euro)

165
casper31 schreef:zo paar dagen verder.
Heb nog steeds niet het perfecte bakte gezet, maar maakt ook niet uit,het blijven proberen net wat anders en te kijken is super

een gewoon ''goed'' bakje lukt.

Melk opschuimen gaat ook best goed nu, al mag hij soms iets luchtiger (en dan laat ik mn melker gauw net te lang in.. waardoor het melkschuim lijkt te '' verbranden'' )

Is er trouwens een manier om met de temperatuur te spelen? Ik merk bijv als ikeen paar bakjes zet de temperatuur iets omlaag gaat (al is de bar op de meter nog steeds 1.2)
Ik heb altijd veel baat gehad bij een melk thermometer. Nooit meer “verbrande” melk en is maar een kleine investering.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Re: 1e espressomachine (waarsch HX rond 1000 euro)

167
casper31 schreef:ben van plan als er nog ruimte is vandaag een barista cursus / workshop te doen bij casabarista
iemand bekend met hun workshop of die een beetje okey is?

zie er best veel maar meeste lijkenme heel oppervlakkig
Dat Casper,

Leuk om te lezen dat vanuit een behoefte je kennis en hardware wil upgraden. Een baristacursus, tja, ik zou eerder dit forum en YouTube bestormen. En als je je masjienerie hebt, veel oefenen. Tis zoals schaatsen, eerst een paar keer goed onderuit, maar at a sudden moment you've got the hang of it. Probeer een goed adres te vinden waar een espresso goed bereid wordt. Dan heb je een benchmark. Onderschat niet de invloed van een maler, op zijn minst even belangrijk als je koffiemaker. Oh ja, onderschat de accessoires financieel ook niet. Als je dat bij elkaar optelt loopt dat op enig moment ook goed in de papieren. Last but not least, koop goede koffie bij een betrouwbaar adres waar de branddatum op het pak staat vermeld. Je kunt alles goed doen, maar koop je Kwalitatief Uitermate Teleurstellende koffie dan blijft een goed resultaat c.a. uit. Ter voorkoming dat je gaat twijfelen of je het goed doet, zoals bijv. Die crèma blijft maar uit, hoe kan dat nu? Ben benieuwd waar je op uit gaat komen
Afbeelding

Gr Walter

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk