Pagina 169 van 646
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: za 17 jun 2017, 17:11
door R&B
@3aan schreef:Gemaksgist
Als je wilt kan je ook goed "moeilijk" doen met alleen gist.
Zo kun je bijvoorbeeld gist uit een flesje Westmalle opkweken om brood mee te bakken. Is dezelfde soort gist als bakkersgist.
Die gistcultuur kan je vervolgens in stand proberen te houden en dan liefkozend een naam geven.

Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: za 17 jun 2017, 17:42
door fransg
Dat kan natuurlijk wel. Indien het biergist is op basis van een ambachtelijk bier van een eeuwenoude abdij,en je maakt het jezelf een beetje moeilijk, dan heeft zoiets ook een verhaal en mag het, dan is het gewoon toegestaan.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: za 17 jun 2017, 21:09
door mutsje
Merk je nou ook zo'n heel verhaal als je het op loopt te eten?

Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: za 17 jun 2017, 22:17
door fransg
Jazeker. Zo'n echt brood met karakter valt gewoon beter, is ook mooier verteerbaar.
Hoe vaak hoor je niet de klacht van mensen dat ze een 'onrustige darm' hebben bijvoorbeeld of simpelweg enorm 'winderig' zijn en daardoor een angst hebben ontwikkeld om naar de opera te gaan omdat hun hele rij leegloopt terwijl zij als het ware ongeremd leeglopen.
Vraag je tactvol door, dan blijkt maar al te vaak dat ze ergens van dat 'simpele' brood hebben genomen.
Natuurlijk komen ze dan met zeer aannemelijke excuses, er was zogenaamd niks anders, maar intussen hebben ze het willens en wetens tot zich genomen en ja dan is die darmflora natuurlijk net een kauwgumfabriek geworden.
Alle integere processen die men onder internisten omschrijft als oer, zuiver, waarlijk, puur en authentiek zijn dan voor enige tijd bedorven door dat slappe goedkope industriespul dat niet alleen in deeg bubbeltjes maakt maar dat ook in de spijsverteringsorganen blijft doen en soms nog erger.
Ik zeg nog zo ik zeg, breek me de bek niet los!
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: zo 18 jun 2017, 19:03
door bobbee
Pizza!
Deeg 72 uur oud. 1 gram gist op 1 kg type 00 bloem. (800gram 00 + 200gram semola) 15 gram zout, 625 gram water)
Nutella pizza als dessert
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: zo 18 jun 2017, 19:09
door fransg
wow dat heb je even uitstekend onder de knie!
petje af
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: zo 18 jun 2017, 20:26
door bobbee
Dank je! De pizza's bakken binnen 60 tot 90 seconden gaar trouwens, zoals het hoort.
Mijn pizza's zijn niet helemaal volgens de Napolitaanse regels door de semola maar goed, de semola maakt het deeg iets knapperiger en minder taai.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: di 20 jun 2017, 18:53
door mutsje
Lekker hoor, ik ben weer ordinair vreetbrood wat op de darmen slaat aan het maken. Een met uitsluitend speltmeel voor den vrouwe in dit ordinaire huishouden en een voor den kinderen en mij.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: di 20 jun 2017, 19:02
door bobbee
Haha! Ik zal de broodbakmachine weer eens een keer gaan gebruiken!
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: di 20 jun 2017, 19:42
door fransg
Kort voor ik mijn volgende authentieke creatieve zuurdesembrood-uiting uit de oven zou halen, zag ik het eidopje met zout staan.
Zonder dat ik er iets aan kon doen, is het toevoegen van het zout kennelijk niet gebeurd. Erg vervelend
