Distributie en puck prep

174
Victorrrr schreef:
omeCo schreef: di 28 feb 2023, 18:41 Ik wilde er een pouletje (?) van maken. Welke is met normcore en tft….

Maar goed, we zijn hier serieus met onze hobby bezig, dus… links is the one. Met normcore en tft dus.

En waardoor wordt dit verschil nu veroorzaakt. Ik ben benieuwd wat de geleerden hierover te melden hebben.
Dan houd ik even mijn mond. Ik heb het alleen onderzocht. Ik was benieuwd of het gebruik van die twee tools iets met de smaak zou doen.
En dat doet het.

Re: Distributie en puck prep

175
Beiden worden dus recht getampt. De éne wordt wordt echter eerst geroerd.
Ik kan me niet voorstellen dat het tampen het grote verschil maakt.
Ik neem maar aan dat beide espressi met dezelfde machine werden gemaakt onder gelijke omstandigheden.

Nou laat de deskundigen maar komen dan ...
La Marzocco Linea Mini / etzMAX LM
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.

Re: Distributie en puck prep

176
Frup schreef:Beiden worden dus recht getampt. De éne wordt wordt echter eerst geroerd.
Ik kan me niet voorstellen dat het tampen het grote verschil maakt.
Ik neem maar aan dat beide espressi met dezelfde machine werden gemaakt onder gelijke omstandigheden.

Nou laat de deskundigen maar komen dan ...
Yes. Een tweegroeps San Remo. Ik heb voor beide espresso’s dezelfde groep gebruikt omdat er een klein verschil in volume bleek te bestaan tussen de linker en de rechter groep.

Re: Distributie en puck prep

177
Naar mijn zeer bescheiden mening maakt druk wel iets uit op smaak.

Met mijn CubeTamp in het begin wat zitten oefenen met verschillende kg's.
Alle andere variabelen constant gehouden.

Kreeg toch de indruk dat voor mijn smaak de espresso met 17kg druk het lekkerst was.
Sindsdien stel ik de CubeTamp altijd op 17 kg in.
(Hij start op met altijd 20 kg op het scherm)

Ik gok dat door andere druk er andere extractie ontstaat.
Waar het iets langzamer doorloopt of juist iets sneller is er meer tijd voor oplossen of minder tijd voor oplossen van stoffen.
Het verschil komt dan dus door de oplossnelheid van stoffen.
Langzaam oplossende stoffen zitten er dan bij lichtere druk minder in en juist de sneller oplossen stoffen zitten er meer in.
Ergo: de balans veranderd tussen de geextraheerde stoffen (cq smaakverschil)
Gezien de enorme hoeveelheid stoffen in het maalsel mi plausibel!

Distributie en puck prep

178
ErikW schreef:Naar mijn zeer bescheiden mening maakt druk wel iets uit op smaak.

Met mijn CubeTamp in het begin wat zitten oefenen met verschillende kg's.
Alle andere variabelen constant gehouden.

Kreeg toch de indruk dat voor mijn smaak de espresso met 17kg druk het lekkerst was.
Sindsdien stel ik de CubeTamp altijd op 17 kg in.
(Hij start op met altijd 20 kg op het scherm)

Ik gok dat door andere druk er andere extractie ontstaat.
Waar het iets langzamer doorloopt of juist iets sneller is er meer tijd voor oplossen of minder tijd voor oplossen van stoffen.
Het verschil komt dan dus door de oplossnelheid van stoffen.
Langzaam oplossende stoffen zitten er dan bij lichtere druk minder in en juist de sneller oplossen stoffen zitten er meer in.
Ergo: de balans veranderd tussen de geextraheerde stoffen (cq smaakverschil)
Gezien de enorme hoeveelheid stoffen in het maalsel mi plausibel!
Helemaal mee eens. Maar…. Er is een maximum waarna meer druk geen verschil meer maakt. Ik moet even zoeken maar er is een video over op YouTube.

De Chinees staat op 20 kg. Mijn tamper op 15 volgens mij. Ai, een scheurtje in mijn experiment.
Volgende keer dus alleen met en zonder naaldjesding testen. En verder alles gelijk.