Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: vr 08 sep 2017, 12:27
Smaakgestuurd brood houdt kankerpatiënten op gewicht
Femke Van Garderen Uit De Morgen van 8 sept 2017
Femke Van Garderen Uit De Morgen van 8 sept 2017
Bart Geurden: 'Voor elk smaakprofiel hebben we een aangepast broodrecept'
Kankerbehandelingen tasten naast het haar soms ook de smaakzin van patiënten aan. 'Oncobrood', met speciale toevoegingen, kan daarbij helpen.
Metaal, modder, karton of helemaal niets. Voor sommige kankerpatiënten heeft alles dezelfde slechte smaak. Niet zonder risico, meent onderzoeker en docent Bart Geurden van de Karel de Grote Hogeschool en UAntwerpen. "Als je eten niet meer smaakt, eet je minder. En wie ondervoed is, reageert minder goed op een behandeling en herstelt minder snel."
Geurden werkte mee aan een project waarbij patiënten 'oncobrood' aangeboden kregen: dat is smaakgestuurd brood, aangepast aan de persoonlijke smaakperceptie van deze mensen. Zo moeten ze weer met smaak eten van gezonde, gewone maaltijden.
"We hebben per patiënt een smaakprofiel opgesteld, waarmee een aangepast recept voor bijvoorbeeld brood kan worden gemaakt", stelt de onderzoeker, die daarvoor samenwerkte met het Leuvense Center for Gastrology. Zo kregen de 'onco-broden' bijvoorbeeld limoen, venkel of tijm toegevoegd.
De aanpak lijkt te werken, zo bleek uit een beperkte proef met 64 personen en een controlegroep. "Bij de personen die de aangepaste receptuur kregen, stopte het gewichtsverlies", stelt Geurden. "Dat is hoopvol en klinisch relevant, maar we moeten dit nu diepgaander bestuderen."