Pagina 19 van 85
Re: Koffie in de krant
Geplaatst: do 11 jan 2018, 11:12
door fransg
Krabben kunnen 'ruiken' of een grote blauwe krab recentelijk een soortgenoot heeft verorberd. Nemen ze dat stofje waar, dan houden ze zich gedeisd. Trigonelline maakt hen angstig en daardoor hebben ze meer kans om te overleven.
Wat blijkt nu: dat spul zit ook in koffiebonen, het heeft invloed op het aroma van gebrande bonen, al is niet duidelijk of mensen het wel kunnen waarnemen.
The researchers looked for chemical features that varied in the samples that induced the biggest fear responses.
This relatively new technique for comparing chemical profiles, called metabolomics, revealed two important chemical signals: trigonelline and homarine. These molecules are common products of animal metabolism and are also found in some plants. Trigonelline in coffee beans contributes to their aroma when roasted. It’s not clear if humans can actually smell the substance by itself. But mud crabs do — it’s just not clear how.
https://www.nytimes.com/2018/01/08/scie ... crabs.html
Re: Koffie in de krant
Geplaatst: do 25 jan 2018, 10:48
door fransg
Boekbespreking over de mokkamonnik:
https://www.nytimes.com/2018/01/23/book ... mokha.html
Life snapped into focus for Alkhanshali when he learned that coffee was originally cultivated in Yemen, some 500 years ago. Today, however, Yemeni coffee is regarded as some of the worst in the world. It became Alkhanshali’s obsession to restore its honor — never mind that he was broke, knew nothing about coffee and, frankly, didn’t much care for the taste. Never mind Yemen’s seething civil war.
Continue reading the main story
Before you can say Horatio Alger, Alkhanshali was assessing coffee crops in Yemen with seasoned disdain and wearing, as you do, a garland of grenades that signaled his “willingness to take any argument to its logical conclusion.” His mission culminated in the most harrowing return journey this side of the “Odyssey” — but time and time again, he talked himself out of trouble; he has a preternatural gift for persuading others to join his cause.
In “The Monk of Mokha,” he moves lightly between story and analysis, and between brisk histories of Yemeni immigration to America; gentrifying San Francisco; coffee cultivation (“quite possibly the most complex journey from farm to consumption of any foodstuff known to humankind”); and the saints and thieves who dispersed the beans around the world.
Re: Koffie in de krant
Geplaatst: wo 31 jan 2018, 23:22
door fransg
Koffie kan ongezond zijn, bijvoorbeeld als je het ZEER ZEER heet drinkt, of als je ineens duizend tot honderdduizend keer zoveel koffie gaat drinken als normaal:
https://edition.cnn.com/2018/01/31/heal ... index.html
Denk dus na! Een espresso, of drie of vijf, geen probleem, maar als je merkt dat je alweer aan je vijfduizendste espresso van de dag zit, dan moet je de dagen daarna echt even kalm aan doen want anders zou je op de lange termijn last kunnen krijgen.
Re: Koffie in de krant
Geplaatst: do 01 feb 2018, 21:22
door GuidovW
fransg schreef: wo 31 jan 2018, 23:22
Koffie kan ongezond zijn, bijvoorbeeld als je het ZEER ZEER heet drinkt, of als je ineens duizend tot honderdduizend keer zoveel koffie gaat drinken als normaal:
https://edition.cnn.com/2018/01/31/heal ... index.html
Denk dus na! Een espresso, of drie of vijf, geen probleem, maar als je merkt dat je alweer aan je vijfduizendste espresso van de dag zit, dan moet je de dagen daarna echt even kalm aan doen want anders zou je op de lange termijn last kunnen krijgen.
Ach, ik krijg liever last van m'n hobby, dan van m'n werk.
Re: Koffie in de krant
Geplaatst: zo 18 feb 2018, 23:33
door fransg
Sacha de Boer, nieuwslezeres, kan ook fotograferen en heeft een lucratieve klus mogen doen (dwz nadat meer professionele collega's hadden bedankt voor de eer): een aantal koffie-docu's maken.
Re: Koffie in de krant
Geplaatst: ma 19 feb 2018, 01:06
door @3aan
Ook leuk hoe al die hoofddoek meisjes ook nog een soort van doorzichtige badmuts op het koppie hebben, wat een kul of was het een grappige noot om het nog ongeloofwaardiger te maken . . .
Re: Koffie in de krant
Geplaatst: ma 19 feb 2018, 10:33
door dirk020
Uitermate stompzinnig en verdrietig makend die 'doku' die Sasha de Boer mocht maken van Nespresso. De afgelopen maand waren er opeens heel veel goeie films -althans, vond ik- in de bioscoop en heb ik zodoende meerdere malen me mogen ergeren aan die kuldocu's.
Het laatste zinnetje in de column van Teun van de Keuken is zó waar...
Re: Koffie in de krant
Geplaatst: ma 19 feb 2018, 23:20
door fransg
Gun uw vogel ook eens een koffieboon:
https://www.nytimes.com/2018/02/16/scie ... rsity.html
Met name de Alexandriene parkiet, de Bulbul en de Nilgierie houtduif lusten er wel pap van.
Re: Koffie in de krant
Geplaatst: wo 21 feb 2018, 12:14
door fransg
Re: Koffie in de krant
Geplaatst: wo 21 feb 2018, 14:55
door paulkoffie
Heeft Wineke de Boer wel eens een artikeltje geschreven over Den Haag?