Ik heb zojuist een moka potje tussen mijn oud ijzer vandaan gehaald. Gewoon om even te proberen hoe het ook al weer moest.
Op een smerig Boretti fornuis
In een gebruikt kopje
Totaal anders dan espresso zoals ik gewend ben die te drinken. Niet zoekend naar de verschillende smaken. Niets van dit alles.
Maar een deja-vu van een etentje op uitnodiging van een Italiaanse kennis in het vroege voorjaar van het jaar 2000.
Een etentje in een enigszins ranzige grotto. Na het dessert, bestaand uit een hele Gorgonzola kaas met een glas prachtige Brunello, een kop eigenlijk best smerige koffie uit een enorme Bialetti pot. Eigenlijk zo smerig dat de bijbehorende Grappa en Genepy haast noodzakelijk waren. Evenals een flinke schep suiker.
Toch zal ik vaker mijn potje op het vuur zetten. Niet voor de smaak, maar om de herinnering aan het voorjaar van 2000 levend te houden.