Pagina 197 van 642

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: za 19 mei 2018, 10:41
door mutsje
Ik gebruik al heel lang geen desem meer maar de moderne droge gist. Dames waren zat van de desem. Maar deze pitta broodjes mix mag er niet meer uit van de kinderen.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: za 19 mei 2018, 19:31
door fransg

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: ma 21 mei 2018, 22:30
door FrancisPavoni
haver_boekweit_spelt haver_boekweit_spelt
Glutenarm brood, met als smokkelmeel spelt omdat de boekweit op was..

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: do 24 mei 2018, 17:06
door deKoffieKoning
Brood ziet er lekker uit, maar ben bij glutenvrij/arm toch altijd wat bang dat het met de smaak tegenvalt... Heb wel eens gehoord dat gluten werken als een soort bindmiddel, glutenvrij brood kan in mijn ervaring idd wel minder lekker zijn dan brood met gluten. Was het lekker Francis?

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: do 24 mei 2018, 18:10
door FrancisPavoni
Ja hoor, is prima brood. De gluten zorgen normaal gesproken voor elasticiteit en 'vangen' de luchtbellen die tijdens het rijzen ontstaan.
In dit brood gebruik je voor de binding psyliumvezels.

Qua smaak is het door de haver en met name boekweit vooral licht bitter maar verder prima te eten.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: do 24 mei 2018, 20:23
door mutsje
Ziet er erg smakelijk uit. Misschien voor diegenen die dit volgen en ook glutenvrij willen proberen het recept posten?

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: do 24 mei 2018, 20:54
door FrancisPavoni
Recept:
400 gr havermeel,
350 gr boekweitmeel,
16-18 gr zout,
1 eetlepel psyliumvezels,
halve theelepel gedroogde gist,
675 ml water.

Eerst meel goed mengen, dan warm water erbij, mengen (eventueel met mixer) tot het een glad geheel is. Minimaal 8 uur (ivm afbreken fitinezuur) laten staan.
Römertopf/braadpan voorverwarmen in de oven.
Brood 1 uur in de oven, op 235 graden met deksel op pan. Na 40 minuten deksel verwijderen (oppassen voor stoom) en afbakken.

Extra opmerkingen:
- volgens mij bevat haver een kleine hoeveelheid gluten dus 100% glutenvrij is het niet
- je kunt zaden etc toevoegen maar pas dan ook de hoeveelheid water aan
- water niet te heet, kan ook gewoon koud zijn
- deeg is behoorlijk vloeibaar en brood is soms wat klef

Overigens maakte ik dit brood gewoon voor de gein; ik heb geen glutenallergie oid. Heb je dat wel dan is voorzichtigheid geboden

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: vr 25 mei 2018, 09:31
door deKoffieKoning
Bedankt voor het recept!

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: vr 25 mei 2018, 10:39
door namor
bedankt voor recept! ga proberen mijn vrouw aan het werk te zetten :) .... wie lekkere koffee wilt moet voor brood zorgen :)

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: zo 27 mei 2018, 19:44
door fransg