fransg schreef: vr 14 aug 2020, 14:38
deschildred schreef: vr 14 aug 2020, 13:37Ik denk dat ik gewoon een zak goedkope bonen ga kopen om een goede maling/shot te krijgen
Ik denk dat dat een hopeloze weg is, maar het is wellicht goed om dat zelf te ervaren want je lijkt me geen persoon die snel iets van een ander aanneemt
Ik was op hetzelfde (niet zo) briljante idee gekomen om met een kilozak bonen van de AH mijn maler af proberen te stellen en het proces een beetje onder de knie te krijgen. Het lukte maar niet om de maler fijn genoeg te krijgen (mijn Eurka Mignon Specialita deed er ~25 seconden over om tot 18g te komen) en als ik dan wel op ca. 20-30s doorlooptijd uit kwam, dan smaakte de koffie zuur en sterk (niet lekker).
Heb de kilo zak er in 2 hele ochtenden uitproberen doorheen gehaald en vanmorgen begonnen aan de bonen van de koffiespeciaalzaak. Eerste kopje was iets te traag, tweede iets te snel, derde nog lichtelijk zuur maar stukken beter dan wat er afgelopen 2 dagen uitkwam en de 4e liet al een hele mooie doorloop (bottemless portafilter) zien en smaakte ook al een heel stuk beter ook al was deze nog aan de korte kant (ca. 20s vanaf de eerste drup).
Conclusie; ik ben er nog niet, maar zit in de ballpark van drinkbare espresso die al een stuk beter smaakt dan Nespresso en kan gaan finetunen.
Dit is de volgende tip die ik op ga volgen. Het is niet heel prijsefficient om met bonen van €20-25/kg je machine onder de knie te krijgen, maar een verse branding en neutrale boon (niet te donker/licht/pittig/zuur) lijken me wel handig.