Even een korte samenvatting van mijn week tijdens dit avontuur
Ik heb heel wat boontjes besteld, aan de donkere traditionelere kant:
Brute Bonen
Lilehammer
Vintage espresso blend van hoofdkwartier.
Gek genoeg ik wil geen zuren boon, maar dit was vooral erg bitter, Lilehammer en Vintage proefde je echt de rubbersmaak van de robusta, tja traditioneel italiaans maar vond ze te zwaar om lekker te vinden. In italie kan ik het wel waarderen maar heb het gevoel dat ze daar toch iets minder sterk/zwaar zijn.
De brute bonen kan ik nog niet veel van zeggen. Denk wat te vers nog, crema borrelde er uit en de malabar die ik gelijk herkende uit het verleden heeft de overtoon. Jammer, vond op zicht de boon trouwens niet super donker gebrand, terwijl hij wel donker proefde.
1 boon die mijn ogen opende is een wat apartere, ik ben een zwakkeling als het gaat om marketing en volg al tijdje de goede en informatieve video's van Onyx. US bedrijf met hele mooie marketing, goede namen aan hun koffies en voor elke koffie heel veel informatie en uitleg. Ik heb 2 doosjes (285gram p/s) van hun Monarch laten komen. Verzendkosten vielen me alles mee en binnen 4 dagen had ik het binnen.
Deze boon is een blend van natural ethiopia, en een washed columbia. Er staat maar 1 hoogte op dus verwacht dat ze beide uit zo'n 1800m regio vandaan komen. Hun notes zijn Dark Chocolate, Red wine, Dried berrires, Thick & syrupy. Ik had eigelijk verwacht hem niet top te vinden maar wow, ik ontdek nu pas dat fruitig niet vies of zuur hoeft te zijn in espresso. hij is me nog een tikkeltje te zuur maar man wat een smaak, de combinatie van chocola en de hele duidelijke wijn achtige fruit tonen die ik er doorheen proef en ook ruik als ik de zak zelf openmaakte. Ze zetten hem in de markt als traditioneel maar vind dit toch niet zo traditioneel als ik gewend ben, het dik en stiroop achtig sprak me ook erg aan omdat ik dit verwacht in een espresso.
Kent iemand een nederlans / europeesch equivallent van zo'n espresso? In melk doet hij het ook erg goed alleen valt de fruit een beetje weg, lekker als je een wat mildere drank lekker vind (mijn vrouw krijg ik op die manier happy, die vind die lilehammer, brute bonen enz niet te drinken in een cappuccino).
Later op de week liep ik even bij Lebkov binnen. Ik haal daar nog wel eens een bak filterkoffie (batch brew) die ik altijd enorm smakelijk vind bij hun. De cappuccino was top, maar de espresso was me een partij zuur. niet lekker. Wel opvallend mijn zuur is zwaarder op 1 of andere manier, hun espresso was een stuk lichter.