Pagina 3 van 9

Re: La Pavoni Professional

Geplaatst: vr 20 nov 2020, 15:52
door bvds
Met die isolator is de idle groeptemp ca 60-65 graden bij 1.1 bar. Zonder 90-95 graden bij 0.8 bar. Uitgaande van een Millenium machine. Een premillenium groep is nog veel heter!

Voor een goede espresso moet de groep 80-85 graden zijn.

Los van de groep heeft de sleeve op de Millenium machines een voordeel. Pakweg 2/3 van het zetwater komt immer niet uit de boiler maat uit de ruimte tussen de dubbele wand. Dat veel koelere "sleeve water" (groeptemperatuur) mixt met het heel hete "boiler water". Bij een premillenium machine is al het zetwater afoomsitg van de boiler en dus heel heter.

Je kan op met de isolator de druk veel hoger afstellen zonder dat de groep te heet wordt door conductie. Vandaar meer stoomkracht. De hogere druk is ook nuttig voor goede vulling van de groep en betere passieve preinfusie. Dit gaa dus "sponginess" t.g.v. "trapped air" tegen.

Na een shot zakt de temperauur van de groep met isolator weer langzaam terug tot 60-65 graden. De recovery kost altijd tijd. Dat is inherent aan de beperkte massa van de groep (met koelring groter). Maar de recovery gaat met isolator wel wat sneller omdat de groep veel minder door conductie verwarmd wordt. Om het proces te versnellen kun je even een koude portafilter in de groep draaien. Of water sprayen maar dat vind ik niks. Tegen de tijd dat ik weer gemalen heb etc is de groep weer op temp.

Als je echt elke minuut een nieuw shot wilt maken en dus wil kunnen doortappen heb je een commerciele groep nodig.

Nodig nee? Handig ja. Want je kan de machine uren en uren aan laten en de temperatuur heel makkelijk sturen. Zonder de isolator moet je alles heel nauwkeurig timen

Re: La Pavoni Professional

Geplaatst: vr 20 nov 2020, 16:05
door bobbee
Ik wikkel een vaatdoek met koudwater even om de groep. Ben nog aan het ontdekken maar lijkt goed te gaan.

Re: La Pavoni Professional

Geplaatst: vr 20 nov 2020, 16:33
door Brahimski
Thx voor de antwoorden en de tips. Als het ook nog makkelijk zelf te installeren is, denk ik dat ik er maar voor ga.

Re: La Pavoni Professional

Geplaatst: vr 20 nov 2020, 17:06
door bvds
Heb je een premill?

Dan zorgt de mod er ook voor dat de groep voortaan met heet water ipv stoom wordt verwarmd. Je hebt dan niet het voordeel van de sleeve maar ben wel van het nadeel van de stoom in de groep af. Dat staat los van het thermosch loskoppelen van boiler en groep.

Re: La Pavoni Professional

Geplaatst: vr 20 nov 2020, 17:17
door Brahimski
Heb inderdaad een premill. Werd me aangeraden vanwege minder plastic onderdelen.
Maar dat deel snap ik juist niet zo goed. Hoe zorgt die mod daar nu voor dan? Lijkt alsof er alleen een stukje tussen gezet wordt?

Re: La Pavoni Professional

Geplaatst: vr 20 nov 2020, 17:44
door bvds
Dat is een hardnekkig fabeltje. De Millenium machines (generatie 3 machines) zijn qua concept veel beter dan de premill machines (generatie 2 machines). De eerste Millenium machines hadden een kunststof pitson die na 5 a 10 jaar kapot ging. De laatste 10 jaar zit er weer gewoon een messing piston op. De sleeve is wel kunststof maar gaat jaren mee en kost niet veel. Inmiddels zijn er ook RVS sleeves te koop. Overigens zijn er van jaar tot jaar verschillen in materiaalkeuze en afwerking.

Als je op een premill machine de lever omhoog haalt dan gaat er meteen door de open verbinding stoom vanuit de boiler de groep in. Met een speciale mod of als onderdeel van Bong's isolator worden de groep en de boiler afgescheiden van elkaar. Als je dan de lever omhoog haalt kan er geen stoom in de groep komen. Alleen water via de stijgbuis. Dat gaat overhitting aanzienlijk tegen. De Millenium groep heeft dat standaard (stopje) en daarnaast dus nog die dubbele wand waardoor er als het ware een miniboiler in de groep zit (ca 30 ml op groep temperatuur). De isolator zorgt er tenslotte ook voor dat er minder conductie is tussen het metaal van de boiler en de groep. Dus drie zaken die bijdragen aan temperatuur controle.

1. Van stoom maar water verwarmde groep
2. Dubbele wand voor mix effect
3. Minder conductie

1 en 3 bereik je met de isolator. 2 kan alleen met Millenium machine (of de generatie 1 machines).

Een andere optie is Tije's koelring. Daarmee vergroot je de thermische massa van de groep en daarmee de buffercapciteit. Die zal je ook een euro of 40 kosten. Springt wel veel meer in het oog dan de isolator.

Ik vind een Millenium machine met isolator heel erg goed. Beter gaat het niet worden. En het is beter dan een Cremina groep (geen dubbele wand). Wil je nog beter dan kom je bij de verzadigde groep van een Strieman CT2 uit (maar dan kan je niet opschuimen en moet je diep in de buidel tasten) of een grote lever kopen.

Re: La Pavoni Professional

Geplaatst: vr 20 nov 2020, 18:50
door Brahimski
Helder! Bedankt voor je uitgebreide antwoord!
Ik had mijn LP bij iemand besteld die wel goed aangeschreven staat op het gebied van Pavoni’s. Ene Max uit Duitsland: https://instagram.com/max.macchina.a.le ... xdyaoyulfp Die zweert bij de oudere generatie. Of kan daar makkelijker winst op pakken😜 Nou ja, ik ben blij met mijn Pavoni en zal ws nog wel een bongs isolator aanschaffen. Gewoon via coffee-sensor lijkt mij de juiste weg?

Re: La Pavoni Professional

Geplaatst: vr 20 nov 2020, 21:24
door omeCo
Een prachtige machine heb je daar! Gefeliciteerd en heel veel plezier ermee. Ik heb zelf een premill professional gehad. Puur natuur, geen modificaties. Echt leuk om mee te werken. En heerlijke koffie, waar het uiteindelijk om draait.

Als ik die van jou zo zie, word ik weer hebberig....

Re: La Pavoni Professional

Geplaatst: zo 22 nov 2020, 17:53
door pauls90
bvds schreef: do 19 nov 2020, 23:30 De isolator is meer de need to have.
Inderdaad, maar voor mij als nieuweling in de leverespresso was de PPK ook een must-have. Zonder deze zou ik veel meer hebben moeten gissen naar druk, zowel tijdens PI als tijdens de pull zelf. Voor een doorwinterde leverzetter is dat allicht anders, maar voor mij waren de isolator en de PPK de beste toevoegingen!

Re: La Pavoni Professional

Geplaatst: zo 22 nov 2020, 18:40
door bobbee
pauls90 schreef:
bvds schreef: do 19 nov 2020, 23:30 De isolator is meer de need to have.
Inderdaad, maar voor mij als nieuweling in de leverespresso was de PPK ook een must-have. Zonder deze zou ik veel meer hebben moeten gissen naar druk, zowel tijdens PI als tijdens de pull zelf. Voor een doorwinterde leverzetter is dat allicht anders, maar voor mij waren de isolator en de PPK de beste toevoegingen!
Oh nou, ook als je doorgewinterde pavonist bent is die meter een goede aanvulling. Ding werkt gewoon goed en je ziet wat je aan druk uitoefent. Ook als je heel veel ervaring hebt kun je niet weten wat je nou daadwerkelijk doet. Zeg je gaat van 9 naar 6 bar dan weet je dat zonder meter gewoon niet zeker.