Pagina 3 van 4
Re: Koffie branden?
Geplaatst: vr 08 okt 2021, 17:52
door fransg
Re: Koffie branden?
Geplaatst: vr 08 okt 2021, 17:57
door Giessie
Leuk, dank je Frans.
Optie waar ik nu aan zit te denken is een hybride drum brander. Hete lucht in combi met een lichte warmte bron voor het verwarmen van de drum.
De hete lucht zou met een heteluchtpistool of iets vergelijkbaars kunnen. En het verwarmingselement electrisch zoals bocaboca gebruikt. Daarmee kan je de temp van de drum apart regelen ten opzichte van de lucht temp.
De hete lucht met een ventilator in de brander pushen, hiermee heb ik dan ook de afvoer van de chaff regelen. Waarbij je eigenlijk de temp van de drum redelijk gelijk kan houden tot aan de eerste crack, met als doel een optimaal maillard effect. En met de hetelucht kan je dan de temp makkelijk regulieren.
Re: Koffie branden?
Geplaatst: vr 08 okt 2021, 19:41
door Giessie
ik vond deze op internet, zie bijlage.
Re: Koffie branden?
Geplaatst: vr 08 okt 2021, 21:36
door ErikW
Re: Koffie branden?
Geplaatst: vr 08 okt 2021, 22:11
door Giessie
Nog even gekeken en in het Nederlands schrijf je het als maillardreactie.
Je kan hele studies over het onderwerp vinden. Het is een belangrijk proces voor de smaak aan ons voedsel en dus ook aan de boontjes.
Re: Koffie branden?
Geplaatst: vr 08 okt 2021, 22:14
door ErikW
Bij jouw typen miste inderdaad de "i".
Deze reactie is zeer belangrijk!
Het vlees braden met een randje vet bv.
Re: Koffie branden?
Geplaatst: di 19 okt 2021, 10:50
door Giessie
Het was even still op dit topic, maar ik heb niet stil gezeten. Ondertussen het boek van Scott Rao gelezen. Ik moet zeggen, dit is zeer verhelderend, wat een hoop factoren spelen een rol, ongelooflijk.
Het idee wat ik had voor een hybride brander blijft staan en wordt met de kennis die ik ondertussen heb opgedaan extra bevestigd.
Een hitte bron voor verhitting van de drum, welke je individueel kan regelen en ook redelijk constant van temp kan zijn.
Daarnaast een hitte bron om hete lucht door de drum te laten gaan. Ook deze is apart regelbaar, waarbij de ventilator ook apart kan worden geregeld. Op deze wijze kan je de temp en de luchtstroom bijstellen tijdens de roostercyclus.
Het voordeel van een drum in plaats van een fluid bed is dat je met lagere luchtstromen kan werken. De bonen worden immers door het draaien van de drum gecirculeerd.
Door het werken met lagere luchtstromen behoud je meer de aroma's en heb je minder warmte verlies.
Het concept wat ik hierboven beschrijf spreekt me erg aan, maar is wel weer een projectje, eerder project. Om eerst maar eens wat ervaring op te doen met het branden heb ik een bocaboca 250 besteld (dank aan Tiger voor het mooie verslag).
Het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat de bocaboca zo goed bevalt dat ik lekker met de BB250 blijf branden. Of te wel wordt vervolgd!
Re: Koffie branden?
Geplaatst: di 19 okt 2021, 17:11
door Marcje
Ik denk dat dat zowieso slim is; beginnen met een concept wat werkt, ervaring op doen en dan lekker gaan knutselen.
Ben benieuwd naar je tocht de komende tijd!
Re: Koffie branden?
Geplaatst: di 19 okt 2021, 22:07
door Giessie
Marcje schreef: di 19 okt 2021, 17:11
Ik denk dat dat zowieso slim is; beginnen met een concept wat werkt, ervaring op doen en dan lekker gaan knutselen.
Ben benieuwd naar je tocht de komende tijd!
Precies, dat leek mij ook wel verstandig. En wordt dus zeker vervolg. Ik kan uitzien naar de eerste batch om te branden.
Re: Koffie branden?
Geplaatst: di 16 nov 2021, 22:42
door Giessie
De brander is vandaag binnengekomen en natuurlijk gelijk een eerste batch van 200 gram gebrand. Wordt vervolgd!!!
[youtube]
https://youtu.be/K97e2ASwYHs[/youtube]