Dank voor jullie bijdragen en tips!
Zojuist een A-B vergelijking gedaan tussen m'n antieke dripper en de AeroPress. Deze keer inverted om de veel te snelle doorloop tegen te gaan (ik had de tip van @manduca nog niet gelezen). Wederom 4 minuten, vrij lang ja, om het gelijkwaardig te houden met de dripper. 14 gram, 210 ml, 92°. Niet steeds A-B-A-B maar ook A-A-A-A-B-B-B-B, dat geeft veel betere indruk. Dus ik zit nu aardig te stuiteren

En ja, zowaar proef ik verschil (gelukkig). Vrij duidelijk zelfs. Ik ken veel van jullie smaaktermen maar zou echt een cursus moeten volgen om te weten wat nou wat is. Wat me vooral opvalt is dat de AeroPress meer naar koffie smaakt, doet meer denken aan bodum koffie die ik wel es maak. In eerste instantie associeerde ik dat met "viezig". Ik dacht altijd dat dat smaakje wordt veroorzaakt door drab maar niet dus want de AeroPress veroorzaakt totaal geen drab. Maar na heen en weer proeven, begon ik juist de dripper viezer te vinden dus dat is een goed teken. De dripper geeft volgens mij ook meer zurigheid en wrangigheid. Naarmate de koffie kouder wordt kun je het eigenlijk beter proeven. De Aeropress vond ik steeds aangenamer en de dripper steeds viezer. Proeven is best een kunst hoor. Nu was ik heel bewust en analytisch bezig maar wat ik vanmiddag en morgen ga doen is gewoon gedachteloos koffie drinken met de AeroPress, zoals ik het altijd doe binnen m'n routine. Op de oude manier denk ik vaak bij de laatste slok: ahhh, wat is dat toch heerlijk. Ga ik dezelfde beleving krijgen met de AeroPress?
@Keyser
Met zilveren DE bedoel ik de 4|select uit die duurste serie. Dat is een mild gebrande (naar verhouding dan) dus zo pikzwart is die niet. Deze lijkt erg veel op de iets donkerder gebrande "excellent" (gouden pakje). Deze serie (ze hebben ook nog een zwarte en een bronzen mokka) is denk ik het beste wat je in een suup kunt krijgen. Maar uiteraard bocht voor de kenners. Daarom grapte ik al over een kotszakje in m'n eerste bericht. Maar om een beetje te begrijpen wat ik doe wil ik niet alles in één keer veranderen. Nu eerst het zetten, later de koffie en de maler. Ik begrijp wat je bedoelt hoor met kapot gebrand. Zag laatst een programma (keuringsdienst van waarde?) over koffie, hoe ze de slechte kwaliteit verdoezelen door het maar heel donker te branden.
En ja, die koffie zal nog een zoektocht worden. Zodra ik toe ben aan kwaliteitskoffie, begin ik zo "gemiddeld" mogelijk. Eigenlijk begreep ik van video's dat juist dat verse malen zo belangrijk is omdat al vanaf de eerste minuut vluchtige aroma's verloren gaan.
@manduca
De plunger deed ik er wel op, maar niet zo snel en ook nog een 2e keer geroerd. Maar toch goeie tip, uiteraard remt dat de doorloop af. Hoewel je juist die eerste centimeter extra ongewenste doorloop krijgt. Vanochtend heb ik wel inversed gedaan, daarmee is dat probleem sowieso opgelost.
Ik begreep juist dat de meesten qua maling tussen filter en espresso in gaan zitten? Maar jij dus een stuk grover? Ik ben erachter dat het zware doordrukken helemaal niet komt door het filter maar door het rubber zelf dat bij mij erg stroef gaat. Misschien wordt dat soepeler na een tijdje.
Yup, die Hoffmann methode spreekt mij dus ook aan, meer dan de methode om een extract te maken met 30 gram en dan americano te gaan. Ik denk nl dat ik wel iemand ben van de hogere extractie want ik hou wel van bittertjes. Maar goed, kan best zijn dat mijn smaak erg verpest is en dat ik er over een paar weken heel anders over denk wanneer ik bezig ben met versgemalen kwaliteitskoffie.