MichaelvDuuren schreef: di 04 feb 2025, 15:33
En naast een stabielere temperatuur kan je door de PID dus ook zelf de temperatuur regelen.
Zo wordt er bij licht gebrande bonen vaak een hogere temperatuur gebruikt om de smaak ten goede te laten komen/eruit te halen dan bij donker gebrande bonen waar juiste weer een lagere temperatuur wordt gebruikt.
Dit kan voorkomen dat je koffie zuur of juist bitter gaat smaken.
https://youtu.be/QAzE-_ocf1U?feature=shared
Eindelijk tijd en rust gehad om dat filmpje ns te bekijken; die James heb ik al eerder gezien. (V60) Altijd leuk om te zien hoe die dude kan ratelen.
Op zich wel verhelderend maar zover zal ik wrs nooit gaan experimenteren.
t Versterkt wel ook mijn drang om toch nog de juiste antwoorden op m'n 1e vraag te vinden....mss kan ik m nu beter formuleren...
Ik trek nu een redelijk product - naar onze smaak - uit dat apparaat, wel met behulp van m'n oude malertje. Dus niet met de ingebouwde.
Nu begint hij met een temp van + - 96/97 gr. Ik flush dan ff en dan zal t rond de 93 zijn. Tijdens t zetten zakt ie langzaam naar 79 en loopt dan weer op naar midden 80.
Wat ik graag weten wil is:
1. De begintemp, (wat ik evt ook zelf kan instellen) is die van de boiler? Ik zou niet weten waar/wat ik anders kan instellen....
2. De temp tijdens t zetten, is die dan wel van t water wat de puck raakt? Want als die van de boiler zou zijn..dan zou dat toch betekenen dat het water bij de puck nog veel lager dan die 79 zou zijn...!?
3. Pti noemde de pid een digitale regelaar. Heeft t zelfde apparaat zonder pid dan een andere vorm van thermostaat...of hoe noem je dat? Ik probeer er nog steeds achter te komen wat nou echt de meerwaarde is van die pid. Omdat de temp nu zoveel zakt tijdens t zetten vraag ik me af of het enige verschil is dat ik t nu kan aflezen en bij een pidloze machine niet. Of moet ik er van uitgaan dat de temp bij een pidloze machien nog veel sneller/meer zakt?
Ik ben dankbaar voor eenvoudige antwoorden zonder meningen of commentaar wat beter zou zijn of belangrijk zou moeten zijn. Dit is mijn stapjesplan om uit te vinden welke variabelen ik prioriteit ga geven - old skool, vandaar ook dat ik t wegen van de koffie niet begreep.....
eneenstukjeadhd