Erik82 schreef:Een PID op een HX lijkt me echt complete onzin
+1 als het gaat om een E61 HX EN -1 als het gaat om de Bezzera BZ07/10!
Op de BZ07 is de PID zeker geen onzin!
De groep is namelijk geen echte variabele omdat deze apart wordt verwarmd en dus niet via een thermosiphon met de boiler in contact staat, bovendien is het volume van HX veel kleiner (ca. 70 ml) en bovendien van een ander ontwerp (Coffeegeek: "Bezzera machines use a HX chamber rather than a simple tube running through the boiler like some other makers. Instead of replacing super heated water in the tube with cold water and waiting for it to heat during a "rebound period" they MIX the incoming cold with the already heated water to produce water at the correct temp immediately. No need to throw away the preheated water and start over while guessing how long to wait for rebound.").
Ik zeg niet dat de PID echt nodig is omdat de BZ07 standaard al behoorlijk "idiot proof" is...maar wat ik uiteindelijk deed was een "2 sec. screen flush & go techniek"...en door de PID anders af te stellen en steeds dezelfde routine te gebruiken was er wel degelijk invloed op de temp zonder dat ik dus aan mijn flush of rebound hoefde te denken...juist door te gaan flushen en rebounden zoals op een E61 HX gaat het op de BZ07 mis! In dat geval wordt de groep te heet en verliest deze zijn "heat sink" vermogen; dus als je gaat flushen krijg je een tijd later een flash boil en kun je langer flushen om weer lager uit te komen, maar daar schiet je dus niets mee op!
Ook handig was dat als ik een feestje had ik gewoon de PID opkrikte en veel meer stoomdruk had...
Wat niet werkt is de PID gebruiken als absolute temperatuur, omdat de temperatuur eenvoudig weg niet lineair verloopt, maar een stijgend profiel kent...je zit altijd ongeveer goed, nooit op de graad nauwkeurig...
Het ontwerp van de Bezzi moet je gewoon niet willen vergelijken met een E61 HX machine...daar zijn de verschillen te groot voor!
Als je de normale BZ07 neemt dan zet je gewoon de pstat op een gewenste stand en kun je altijd uit de voeten met de screen flush & go...de smaak moduleer je dan via de dosering en flow...