Pagina 3 van 6

Re: Gaggia Classic + Bezzera bb005 eerste hulp gevraagd

Geplaatst: wo 22 feb 2012, 22:06
door Jaspov
En dat zwarte plastic pinnetje moet er uit toch? Zal morgen kijken wat je bedoelt met die opmerking over de schroeven. Dank voor alle tips.

Re: Gaggia Classic + Bezzera bb005 eerste hulp gevraagd

Geplaatst: do 23 feb 2012, 10:51
door eeuwige_student
Ik ging altijd uit van 25 tot 30 seconden om mijn Illy kopje met een dubbel PF te vullen. Dan zit er +'/- 60 ml incl crema in. Maar ja, het belangrijkste is de smaak, dus gewoon doen wat je zelf lekker vindt.

Mijn ervaring is echter wel dat het meten in het begin zeker helpt om er gevoel bij te krijgen. Dus wegen hoeveel gram koffie je gebruikt, timen hoe lang het zetten duurt en vervolgens meten hoeveel espresso je hebt gemaakt.

Re: Gaggia Classic + Bezzera bb005 eerste hulp gevraagd

Geplaatst: do 23 feb 2012, 11:41
door Erik82
Aan het begin is het inderdaad belangrijk om zoveel mogelijk constant te houden. Telkens hooguit één variabele veranderen anders weet je niet meer wat nou invloed had. De cijfertjes zijn aan het begin inderdaad ook erg handig om een basis op te bouwen, dus 15gr maalsel voor 30gr espresso in 25 seconden.

Heb je al een weegschaal die op 0,1gr nauwkeurig meet? Dit is wel handig. Zo kun je de hoeveelheid bonen/maalsel telkens afwegen en na het zetten het gewicht aan koffie. Bij espresso ligt het gewicht vaak ongeveer op het dubbele van de hoeveelheid maalsel. Dit zou je als richtlijn kunnen gebruiken. Dit is een brew ratio van 0,5 of 50% (google dit maar is). Brew ratio = gewicht hoeveelheid maalsel / gewicht hoeveelheid koffie.

Re: Gaggia Classic + Bezzera bb005 eerste hulp gevraagd

Geplaatst: do 23 feb 2012, 23:26
door Jaspov
Wederom dank allemaal. Vandaag laat thuis dus morgen weer proberen. Kan iemand alleen nog bevestigen svp dat dat zwarte pinnetje niet in het filter hoort (maar bij crema perfetta filter hoort).

Re: Gaggia Classic + Bezzera bb005 eerste hulp gevraagd

Geplaatst: vr 24 feb 2012, 02:23
door Spironski
Als dat pinnetje er af kan zou ik het er af halen. Ik heb er geen ervaring mee, maar mijn filters zijn verder helemaal blanco.

Re: Gaggia Classic + Bezzera bb005 eerste hulp gevraagd

Geplaatst: vr 24 feb 2012, 23:08
door Jaspov
Top doe ik.

Die LM filters gaan die vanzelf net wat beter passen?

Re: Gaggia Classic + Bezzera bb005 eerste hulp gevraagd

Geplaatst: za 25 feb 2012, 01:50
door Spironski
Ik hoop het voor je. Het portafilter van de Gaggia is wel een 58mm maar geen E61 pf.

Re: Gaggia Classic + Bezzera bb005 eerste hulp gevraagd

Geplaatst: za 25 feb 2012, 09:50
door Jaspov
Ik geloof dat ik alle beginnersblunders 1 voor 1 maak. Verkeerde filters besteld dus. Zag toch velen die het LM filter hebben dacht ik, alleen het 3-kops filter zou niet passen. Ook nergens betere filters voro Gaggia gevonden nog.

Maar ik geef niet op, alhoewel het gemak van de Nespresso me af en toe wel aanstaart ;-)

Re: Gaggia Classic + Bezzera bb005 eerste hulp gevraagd

Geplaatst: di 28 feb 2012, 22:41
door Jaspov
Vandaag weer wat geprutst. Moeilijke vind ik dat na twee bakkies proeven mijn tong smaakt alsof ik asfalt heb gelikt. Een volgend bakkie proef ik dus niet goed meer. Zit echt nog ver van een optimale bak. Elders al topic geopend voor hulp aan huis, sta nu op het punt de hele boel de deur weer uit te doen.

Re: Gaggia Classic + Bezzera bb005 eerste hulp gevraagd

Geplaatst: di 28 feb 2012, 23:54
door Spironski
Even op een rijtje zetten: je hebt een goede maler, je hebt verse boontjes, de maling heb je nu zo dat je ongeveer 25 seconden doet over een extractie, je krijgt dan met 14 gram boontjes zo'n 60 ml (of zo'n 30 gram) espresso. En die proeft dan naar teer.

Kijk dan eens naar de temperatuur. Hoe lang heb je het espresso apparaat aan staan voordat je er koffie mee zet? Heb je de mogelijkheid om de temperatuur te meten van het water dat uit machine komt?

Wat je verder zou kunnen proberen: doe een flush voordat je de pf er in zet en wacht dan totdat het lampje weer aan gaat (of was het nu juist uit?), trek dan pas een espresso, hoe smaakt die dan?

En hoe voelt het maalsel dat je gebruikt, is dat zoals ik eerder beschreef?