SteefM schreef:Ik denk dat de overgang van 6 naar 9 bar behoorlijk abrupt is. De oorspronkelijke opbouw van de druk is volgens mij omdat de vibratiepomp nog 'op gang moet komen'. De switch van 6 naar 9 bar gebeurt terwijl de vibratiepomp gewoon voluit aan staat, alleen wordt een kleiner deel van de overtollige druk afgevoerd.
Wel een leuke mod inderdaad. Ben benieuwd naar de smaak-ervaringen.
Ik heb een paar keer twee zo identiek mogelijke espresso's gezet, een op 6 en een op 9 bar. Visueel is er wel een verschil: de lagere druk geeft een donkerder crema. De 6 bar-extractie gaat ook twee tot drie seconden sneller naar dezelfde 25g extractie van 16g bonen (kopjes stonden onder de E61 op een weegschaaltje).
Wat smaak betreft vind ik ze moeilijker uit elkaar te houden. Misschien is de 6 bar extractie iets helderder van smaak en de 9 bar extractie wat meer complex, maar allebei op een aangename wijze waardoor ik geen voorkeur kan uitspreken. Ik moet er zelf nog meer van proeven en ik zal ook een vriend vragen te komen proeven.
Ik heb even een korte clip gemaakt om te laten zien dat de opbouw van de druk in de puck waarschijnlijk wat geleidelijker gaat dan de drukmeter van de machine laat zien. Al moet ik daarbij aantekenen dat er in het portafilter met drukmeter geen koffie zat en dat het ook wat uit kan maken of de PF al vol water zit, of net is leeggegoten en vol lucht zit. Ook dit is weer een voorbeeld waarbij je wel 'metingen' hebt en aanwijzers en cijfers, maar nog lang geen zekerheid over wat er eigenlijk aan de hand is.