Pagina 3 van 5

Re: Mijn ervaringen met de DOLCE GUSTO

Geplaatst: wo 12 nov 2008, 14:37
door Rustig
wow dat scheelt een slok op een borrel. Zal eens rondkijken, bedankt voor de tip!

Re: Mijn ervaringen met de DOLCE GUSTO

Geplaatst: wo 12 nov 2008, 15:20
door Spironski
Oké, dan een tip: een goed instapmodel is de Rancillio Silvia, die moet je op MP voor onder de €200 kunnen krijgen (en later kan je daar een PID in stoppen ;) ). Molens: Mazzers zijn erg goed en nog wel eens goedkoop te scoren(zoals ik heb gedaan), Macap, en Compak zijn ook goed, maar die kom ik zelden tegen.

Ennuh: goede espresso begint bij goede verse koffie, dan de molen, en pas daarna het espresso-apparaat. Dit niet alleen in chronologie, maar ook in belang voor goede koffie!

* PID= temperatuur regelaar

Re: Mijn ervaringen met de DOLCE GUSTO

Geplaatst: wo 12 nov 2008, 16:29
door Rustig
Nogmaals dank, ik had al in je signature PID zien staan, heb trouwens ook al een afbeelding gezien (iets digitaals aan een espresso apparaat vast) waar dient het precies voor?

Re: Mijn ervaringen met de DOLCE GUSTO

Geplaatst: wo 12 nov 2008, 19:13
door linn
Sorry, spironski, goede espresso begint niet bij verse koffie, dat is een vereiste, net als de andere dingen die je opnoemt. ALLES is even belangrijk, je kunt de duurste benzine in een (met alle respect) dafje gooien maar de 200 haaltie nooit.
Spironski schreef:Oké, dan een tip: een goed instapmodel is de Rancillio Silvia, die moet je op MP voor onder de €200 kunnen krijgen (en later kan je daar een PID in stoppen ;) ). Molens: Mazzers zijn erg goed en nog wel eens goedkoop te scoren(zoals ik heb gedaan), Macap, en Compak zijn ook goed, maar die kom ik zelden tegen.

Ennuh: goede espresso begint bij goede verse koffie, dan de molen, en pas daarna het espresso-apparaat. Dit niet alleen in chronologie, maar ook in belang voor goede koffie!

* PID= temperatuur regelaar

Re: Mijn ervaringen met de DOLCE GUSTO

Geplaatst: do 13 nov 2008, 02:39
door Spironski
Sorry, spironski, goede espresso begint niet bij verse koffie, dat is een vereiste
Ehh, mis ik iets? Volgens mij zeggen we hetzelfde? :?
net als de andere dingen die je opnoemt. ALLES is even belangrijk, je kunt de duurste benzine in een (met alle respect) dafje gooien maar de 200 haaltie nooit.
Volgens mij gaat je vergelijking niet op. Maar goed, jij mag je mening hebben. Ik denk echt dat de espresso machine minder belangrijk is dan een goede molen, en als je slechte koffie in een geweldige molen stopt, komt er nog steeds slechte koffie uit. Vind ik hoor! ;)

Re: Mijn ervaringen met de DOLCE GUSTO

Geplaatst: do 13 nov 2008, 08:41
door arno
Spironski schreef:Ik denk echt dat de espresso machine minder belangrijk is dan een goede molen...
Hier ben ik het helemaal mee eens. Natuurlijk moet de espresso machine ook wel goed zijn, maar je kan beter een zeer goede maler hebben met een gemiddelde machine dan andersom.

Re: Mijn ervaringen met de DOLCE GUSTO

Geplaatst: do 13 nov 2008, 11:07
door Spironski
Rustig schreef:Nogmaals dank, ik had al in je signature PID zien staan, heb trouwens ook al een afbeelding gezien (iets digitaals aan een espresso apparaat vast) waar dient het precies voor?
Die Rancillio is een prima gebouwd apparaat, maar de watertemperatuur is niet de meest stabiele, en dat is jammer. Veel mensen doen dan ook aan "temperature surfing": heel precies opletten wanneer je wàt doet in de opwarm/afkoel cyclus van het apparaat. Dat kan je omzeilen door er een heel nauwkeurige temperatuur regelaar in/aan te zetten, daar wordt 'ie een stuk stabieler van.

Re: Mijn ervaringen met de DOLCE GUSTO

Geplaatst: do 13 nov 2008, 11:18
door Espressotopia
Een PID vervangt je thermostaat. Een thermostaat is een heel eenvoudige schakelaar die reageert op temperatuurswisselingen. Wordt je boiler te koud, dan schakelt de thermostaat het warmte-element in de boiler in, is ie warm genoeg, dan gaat ie weer uit. De thermostaat van Rancilio reageert heel traag. Hij schakelt pas in als de temperatuur al te laag is, en gaat pas weer uit als deze eigenlijk alweer te hoog is. Hierdoor gloft de temperatuur nogal op-en-neer, wat ook wel 'temperature surfing' genoemd wordt.
Met een PID kunt je je thermostaat vervangen. Een PID regelt zeer nauwkeurig de temperatuur. Je komt ze vaak tegen in Rancilio's, maar ook in andere machines. Ze zijn erg eenvoudig zelf in te bouwen, zonder dat je iets wezenlijks hoeft te veranderen aan je machine. Zo kun je de hele boel er weer uithalen als je Rancilio weg moet voor garantie.
Zelf heb ik een PID van Auberins. Deze zijn niet al te duur en werken prima. Wil je weten hoe een Rancilio er met PID uitziet, dan moet je even op YouTube zoeken met 'Rancilio PID', dan vind je leuke filmpjes. De site van Auberins levert je ook informatie.

Verder ben ik het absoluut eens met Spironski. Mijn machinetraject dusver is als volgt: Saeco Aroma, naked PF voor Saeco Aroma, Mazzer Mini, Gene Cafe brander, Rancilio Silvia. De grootste kwaliteitssprong heb ik gemaakt met de aankoop van de maler. De aankoop van de Silvia had minder impact. Ook met kleine goedkope machines kun je goed uit de voeten, als de druk en de temperatuur maar goed (genoeg) zijn.

Re: Mijn ervaringen met de DOLCE GUSTO

Geplaatst: do 13 nov 2008, 19:49
door linn
tuurlijk, iedereen zn mening, maar stel:
je hebt je eigen "beste" koffie
je maalt met een mahlkonig oid
exact de juiste maling, doorlooptijd en dosering
je machine haalt geen 9 bar, fluctureerd in druk of in temp......
resultaat is dan nooit een topkoffie..........

dat is wat ik bedoel.....

arno schreef:
Spironski schreef:Ik denk echt dat de espresso machine minder belangrijk is dan een goede molen...
Hier ben ik het helemaal mee eens. Natuurlijk moet de espresso machine ook wel goed zijn, maar je kan beter een zeer goede maler hebben met een gemiddelde machine dan andersom.

Re: Mijn ervaringen met de DOLCE GUSTO

Geplaatst: do 13 nov 2008, 21:34
door arno
Okay, ik denk dat het wel duidelijk is dat iedereen eigenlijk hetzelfde bedoeld. Alles is belangrijk en kan het goed/slecht maken. Laten we het hier maar bij laten en terug naar het topic gaan (Dolce Gusto).