Re: XENIA!

21
MarcoVenezia schreef:
bobbee schreef:Ik denk dat hij bedoelt dat de hx goed op temp blijft op het moment dat er een grote boiler omheen zit? Iets anders kan ik ook niet bedenken. Vandaar dat ik zei dat je thuis toch geen reeksen extracties achter elkaar doet. Zie het probleem ook niet van een kleine boiler als je ziet hoe goed die op temperatuur blijven.
Juist daarom, zo'n kleine boiler houdt het niet constant; vooral als er geen flow in de productie zit. Kan dus ook te warm worden, als ik 's morgens wakker wordt wil ik gewoon een goede koffie zonder te hieven surfen etc. Maar wie ben ik ;-)

Gesteld dat je zou moeten surfen?Wat maakt dat idd uit?
Je moet malen ,tampen,misschien melk schuimen.....wat maakt een flush van twee of drie seconden dan nog uit?

Re: XENIA!

22
Ik heb liever een schone koffie uit een groep die een korte flush heeft gehad dan telkens dat oude maalsel wat na elke bak blijft hangen. Mijn flush is niet zozeer om de temperatuur te beïnvloeden maar meer om de boel schoon te houden.

Elke Goed gebouwde E-61 voor thuis kan zonder flushen achter elkaar minimaal 10 bakkies espresso maken zonder verloop van temperatuur met een 2L boiler. Temperatuurstabiliteit van goede thuismachines is subliem. Horecamachines zijn anders afgesteld maar daardoor nog niet beter.

Vaak is een horecamachine zelf minder goed afgesteld omdat hij dummyproof moet zijn. Dit betekent totaal geen mogelijkheden tot spelen en een vrij simpel, conservatief profiel om de fouten van incapabel personeel tegen te gaan. En incapabel personeel is helaas eerder regel dan uitzondering in de horeca.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: XENIA!

23
MarcoVenezia schreef:
bobbee schreef:Ik denk dat hij bedoelt dat de hx goed op temp blijft op het moment dat er een grote boiler omheen zit? Iets anders kan ik ook niet bedenken. Vandaar dat ik zei dat je thuis toch geen reeksen extracties achter elkaar doet. Zie het probleem ook niet van een kleine boiler als je ziet hoe goed die op temperatuur blijven.
Juist daarom, zo'n kleine boiler houdt het niet constant; vooral als er geen flow in de productie zit. Kan dus ook te warm worden, als ik 's morgens wakker wordt wil ik gewoon een goede koffie zonder te hieven surfen etc. Maar wie ben ik ;-)
Volgens mij heb jij alleen ervaring met grote horeca machines want het is echt geen issue. Even een flush voor extractie, wat sowieso prettig is om het oude water weg te spoelen (dat gebeurt trouwens toch ook in de horeca op een grote bak; linea etc...) en je kunt gewoon gaan. Misschien dat je met bv een rancillio sylvia in de war bent? Rocket is gewoon goed stabiel en de Strega heeft al helemaal nergens last van;
Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding


En om back ontopic te komen, als ik de XENIA metingen zie, en die heeft ook nog eens geen stilstaand water, dan is ook daar geen probleem.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: XENIA!

24
Erik82 schreef:Ik heb liever een schone koffie uit een groep die een korte flush heeft gehad dan telkens dat oude maalsel wat na elke bak blijft hangen. Mijn flush is niet zozeer om de temperatuur te beïnvloeden maar meer om de boel schoon te houden.

Elke Goed gebouwde E-61 voor thuis kan zonder flushen achter elkaar minimaal 10 bakkies espresso maken zonder verloop van temperatuur met een 2L boiler. Temperatuurstabiliteit van goede thuismachines is subliem. Horecamachines zijn anders afgesteld maar daardoor nog niet beter.

Vaak is een horecamachine zelf minder goed afgesteld omdat hij dummyproof moet zijn. Dit betekent totaal geen mogelijkheden tot spelen en een vrij simpel, conservatief profiel om de fouten van incapabel personeel tegen te gaan. En incapabel personeel is helaas eerder regel dan uitzondering in de horeca.
Vaak nog erger nog dan incapabel.Ongeinteresseerd. :(

Re: XENIA!

25
bobbee schreef:
MarcoVenezia schreef:
bobbee schreef:Ik denk dat hij bedoelt dat de hx goed op temp blijft op het moment dat er een grote boiler omheen zit? Iets anders kan ik ook niet bedenken. Vandaar dat ik zei dat je thuis toch geen reeksen extracties achter elkaar doet. Zie het probleem ook niet van een kleine boiler als je ziet hoe goed die op temperatuur blijven.
Juist daarom, zo'n kleine boiler houdt het niet constant; vooral als er geen flow in de productie zit. Kan dus ook te warm worden, als ik 's morgens wakker wordt wil ik gewoon een goede koffie zonder te hieven surfen etc. Maar wie ben ik ;-)
Volgens mij heb jij alleen ervaring met grote horeca machines want het is echt geen issue. Even een flush voor extractie, wat sowieso prettig is om het oude water weg te spoelen (dat gebeurt trouwens toch ook in de horeca op een grote bak; linea etc...) en je kunt gewoon gaan. Misschien dat je met bv een rancillio sylvia in de war bent? Rocket is gewoon goed stabiel en de Strega heeft al helemaal nergens last van;
Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding


En om back ontopic te komen, als ik de XENIA metingen zie, en die heeft ook nog eens geen stilstaand water, dan is ook daar geen probleem.
Waar heb jij de boilerdruk bij je Strega op staan?
Bij mijn Strega was na 15 minuten idle to h echt een cooling flush nodig.
Als ik dan de hendel omlaag bewoog kwam er er de eerste twee seconden sputterend stoom en water uit.

Re: XENIA!

27
maar we hebben het in dit topic over de Xenia, dus zullen we weer back on topic gaan?
dank.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: XENIA!

28
bobbee schreef: En om back ontopic te komen, als ik de XENIA metingen zie, en die heeft ook nog eens geen stilstaand water, dan is ook daar geen probleem.
Is goed moderator... :wink:
We pakken hem hier weer op.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: XENIA!

29
Ik vind het een geweldige machine. Nu nog een toevoeging voor pressure profiling en het geheel is compleet. Als die prijzen kloppen is het een hele betaalbare machine die ontzettend veel waar biedt voor zijn prijs. Ik hoop ook dat dit een verbetering is ten opzichte van de E61 want die is want die kan gewoon beter, niet qua stabiliteit maar wel qua onderhoud.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: XENIA!

30
Of dimmertje op pomp?
Schakelen tussen preinfusie en hoge druk.
Op zich is de drukopbouw al geleidelijk net als met EX4.
Drukafbouw tegen einde met dimmer?
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs