Re: Even voorstellen: Roald.

22
Vandaag de temperatuur wat omhoog gedraaid. Daarna een kopje met zo warm mogelijk kraanwater opgewarmd, leeggemaakt, thermometer erin en daarna heet water uit de stoompijp in het kopje laten lopen. De temperatuur bedroeg nu iets meer dan 90 graden. Daarna heet water in de kopjes, bonen malen, portafilter vullen, tampen, flushen en terugzetten in de kop. Kopjes leeggegooid, onder de uitloop gezet en de lever omhoog.
Koffie was nog steeds niet echt warm, eerlijk gezegd zet ik tot nu toe betere shotjes met de Francis X3.

De zetgroep is serieus heet, daar verbrand je geheid je handen aan als je ze erop houdt.

De vorige eigenaar deed nooit backflushen, dat werd volgens hem door de Vibiemme-dealer waar het toestel in onderhoud was afgeraden? Kan het achterstallig onderhoud zijn? Van de zetgroep? De boiler? De Domobar heeft op 3 december een servicebeurt gehad, ik heb de bon ervan. Weet niet of ik hier kan vermelden bij wie het toestel in onderhoud is geweest? Moet de temperatuur van het water nog hoger zijn? Ik begin nu overal een beetje aan te twijfelen...

Re: Even voorstellen: Roald.

26
Kan je meten hoe heet het water is direct onder de sproeier? Als je die vleesthermometer in de stroom tegen de groep aan zou kunnen houden, dan kom je wel behoorlijk in de buurt hoor. Dat scheelt misschien maar 2C, zeker als je de thermometer van tevoren opwarmt.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Even voorstellen: Roald.

29
Toen ik uit m'n werk kwam heb ik de machine aangezet. De postbode had o.a. een blindfilter en cafiza gebracht. Dus 3 gram poeder in mijn blindfilter gedaan en 5 keer een backflush gedaan, daarna blindfilter gereinigd en nog 5 keer een backflush gedaan met alleen water.

Daarna geprobeerd de temperatuur te meten door de thermometer tegen de kop aan te houden, maar dat werkte voor geen meter. Kopje goed voorverwarmd, leeggegooid, thermometer erin en de lever overgehaald. Kopje vol met water laten lopen, thermometer gaf ruim 90°C aan.

Twee kopjes warm gemaakt, koffie gemalen, portafilter gevuld, tamper erop en shotjes zetten.
De tamper is 57 mm, voor het mooie dus te klein voor m'n huidige portafilter, werkt niet prettig.

Shotjes lijken nergens naar en nog steeds lauw, mijn E61-avontuur is nog niet wat ik ervan gehoopt had... :evil:

Zo makkelijk als ik shotjes zette met m'n vorige toestel, zo slecht gaat het nu.
Eerlijk gezegd word ik er een klein beetje verdrietig van. En dan druk ik me nog voorzichtig uit ;)

Re: Even voorstellen: Roald.

30
Kan me voorstellen dat je hier verdrietig/kwaad/teleurgesteld van wordt. En ik snap nog niet wat er nu aan de hand kan zijn.

90C in het kopje geeft toch aan dat de zet-temperatuur wel heet genoeg zal zijn, die moet ergens tussen de 88-95C zitten. Je kopjes zijn voorverwarmd en de groep is gloeiend heet zeg je,....... gebruik je soms diepgevroren koffie??!

Of het is gewoon zo dat wat jij "lauw" noemt de normale temperatuur van een espresso is?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder