Pagina 3 van 5

Re: smaak espresso

Geplaatst: wo 24 feb 2016, 11:28
door Jochen_P
Als je een koffie zoekt die niet zuur is kan ik je de Grande Alta van Fascino aanraden. Die vind ik super, geen zuurtjes en vrij flexibel om er een lekkere espresso uit te krijgen!
En je espresso wegen is veel nauwkeuriger dan op volume meten. 16g koffie en 32g espresso rond 25sec en het kan bijna niet mislukken ;)

Re: smaak espresso

Geplaatst: wo 24 feb 2016, 16:12
door diems01
Update;

- Vivaldi schoongemaakt en backflush uitgevoerd (heb nog geen blindfilter dus rubber in uitloop porta en nadien de machine en keuken moeten uitsoppen haha)
- Zakje Grande Alta (das ook toevallig :lol: ) van Fascino binnen
- Maalgraad afgesteld op 25 sec doorlooptijd met 17g maalsel

Resultaat was best ok. Espresso glaasje met veel crema (verdwijnt best snel maar behoudt wel donkere kleur) en een kleine 25ml vloeistof. Het rook en smaakte naar "citrus fruit / bessen". Vanaf de eerste sip nog iets te zuur maar niet die thee galm als nasmaak. Choco of noot tinten zijn ver te zoeken en mijn inziens meer een reclamekreet .. Heb iig wel het idee dat de vivaldi het gewoon doet. Ben nu geneigd om na elke shot te backflushen met clean express haha

Re: smaak espresso

Geplaatst: wo 24 feb 2016, 17:24
door bobbee
Ha leuk! Nu gaat het beginnen.

Een backflush na elke sessie zonder schoonmaakmiddel is niet verkeerd hoor. Thuisgebruik is heel anders dan achter elkaar doorgaan zoals in de horeca. 1 x in de 2 weken met clean espress en het blijft mooi schoon. Je hebt een prachtige machine staan.
Als je nu een (Chinees) weegschaaltje, die op 10e weegt, onder je kopje zet kun je precies zien wat je extractie is en kun je weer een stapje verder met fine tunen en het sturen van de smaak.

Re: RE: Re: smaak espresso

Geplaatst: wo 24 feb 2016, 20:12
door Jochen_P
diems01 schreef:Update;

- Vivaldi schoongemaakt en backflush uitgevoerd (heb nog geen blindfilter dus rubber in uitloop porta en nadien de machine en keuken moeten uitsoppen haha)
- Zakje Grande Alta (das ook toevallig
Afbeelding
) van Fascino binnen
- Maalgraad afgesteld op 25 sec doorlooptijd met 17g maalsel

Resultaat was best ok. Espresso glaasje met veel crema (verdwijnt best snel maar behoudt wel donkere kleur) en een kleine 25ml vloeistof. Het rook en smaakte naar "citrus fruit / bessen". Vanaf de eerste sip nog iets te zuur maar niet die thee galm als nasmaak. Choco of noot tinten zijn ver te zoeken en mijn inziens meer een reclamekreet .. Heb iig wel het idee dat de vivaldi het gewoon doet. Ben nu geneigd om na elke shot te backflushen met clean express haha
Dat moet lukken ja!
Toch vreemd dat je die fruitjes proeft. Ik proef meer een romige espresso met een nootachtige smaak.
Een weegschaaltje is idd een must. Ik heb die van mij van eBay, kostte 10-11€ dacht ik

Re: smaak espresso

Geplaatst: wo 24 feb 2016, 20:24
door Jochen_P
8,50€ -> http://www.benl.ebay.be/itm/201435360050" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Edit: die van 0,1g selecteren!

Re: smaak espresso

Geplaatst: wo 24 feb 2016, 20:25
door Erik82
Andere oorzaak zou een te lage temperatuur zijn. Probeer anders eens wat minder te doseren en fijner te malen.

Re: smaak espresso

Geplaatst: wo 24 feb 2016, 20:47
door edvdwal
Grande Alta heb ik ook regelmatig gehad, is toch echt meer pure chocolade en hazelnoot dan fruitjes en zuurtjes... bonen zijn ook prima dus dan toch temperatuur?

Re: smaak espresso

Geplaatst: wo 24 feb 2016, 23:50
door diems01
@Jochen, Super bedankt voor de link naar die weegschaal!! die scoor ik meteen. Uit de UK ook dus moet niet te lang duren om in huis te krijgen. Dan maar eens spelen met gewicht en temp. Ben al blij dat het verbeterd is. Iedereen bedankt voor de tips. Heb weer wat geleerd :ugeek:

Toch vreemd dat ik in het begin en met de Sylvia uit 16 a 17g, 2 kopjes trok die naar me "zin" waren.. Heb daarnaast ook het idee dat mijn smaak kritischer is geworden. Eerder misschien toch het idee van jeeej ik drink espresso :p :?:

Re: RE: Re: smaak espresso

Geplaatst: do 25 feb 2016, 08:25
door Jochen_P
diems01 schreef:@Jochen, Super bedankt voor de link naar die weegschaal!! die scoor ik meteen. Uit de UK ook dus moet niet te lang duren om in huis te krijgen. Dan maar eens spelen met gewicht en temp. Ben al blij dat het verbeterd is. Iedereen bedankt voor de tips. Heb weer wat geleerd :ugeek:

Toch vreemd dat ik in het begin en met de Sylvia uit 16 a 17g, 2 kopjes trok die naar me "zin" waren.. Heb daarnaast ook het idee dat mijn smaak kritischer is geworden. Eerder misschien toch het idee van jeeej ik drink espresso
Afbeelding
:?:
Je moet wel zien dat hij juist staat en eventueel even ijken. Je kan hem controleren door er een 2€ munt op te leggen, die moet 8.5g wegen dacht ik.
Ik heb die van mij moeten ijken ( moet met een 500g gewicht) want hij zat er wat langs maar dat ik gauw gebeurt. Instructies staan in het deksel.

Re: smaak espresso

Geplaatst: do 25 feb 2016, 12:29
door Erik82
Of je leert leven met de afwijking. Die van mij is niet gekalibreerd en wellicht is mijn 15gr dan 14,5 of 15,5 gram maar ik weet dan wel dat ik op 0,1gr nauwkeurig doseer dus constante resultaten haal. Het gaat hier om consistentie en welk getalletje je daar dan aan hangt is minder relevant. De afwijking op hele grammen is gewoonweg te groot om consistente resultaten te behalen omdat je dan met 15gr een hele gram speling hebt wat in espressotermen een wereld van verschil is.