Pagina 3 van 4

Re: Realistische verwachtingen Quickmill 820

Geplaatst: do 31 mar 2016, 10:01
door fransg
godutch schreef: ik heb in Italie nog nooit een barista bonen zien afwegen
Dat zegt natuurlijk niets. Zo ben ik ook geen kaas-expert terwijl Holland toch een kaasland bij uitstek is, en ik weet geen drol van bloembollen hoewel we toch HET land van de bloembollen zijn, ik kan geen windmolen bedienen en ga zo maar door.

Ik was eens op bezoek in een Western manege in NL en de groep "line dancers" daar had in de USA prijzen gewonnen. In de USA komen zogenaamde groepen "line dancers" samen om lekker bier te drinken onder het mom van het grote kampioenschap, maar het dansen zelf is niet zo belangrijk voor ze. Gewoon hops, stap, drippel, draai, en we nemen nog een pintje. De Hollanders hadden jaren intensief geoefend en gestudeerd op elk detail van de bewegingen en ja, zo waren ze beter geworden dan de meeste Amerikanen, niet dat er verder iemand van onder de indruk was.

Als je koffie niet zo belangrijk vindt, als het gewoon een bitter bocht mag wezen dat met een flinke schep suiker best te pruimen is waarna je hup weer aan het werk kan, dan gebruik jij je Strega daarvoor. Niets mis mee.

Maar als er dan een groepje staat te praten over hoe je speciality coffee mooi kan bereiden en je gaat er bij staan zo van "heren mijn boeit het niet hoor, wat vinden jullie daarvan!" dan krijg je niet veel bijval, vermoed ik.

Re: Realistische verwachtingen Quickmill 820

Geplaatst: do 31 mar 2016, 10:21
door godutch
ieder z'n ding, ik wil alleen maar zeggen dat je niet een hoop ingewikkeld gedoe hoeft te doen om een lekker bakje espresso te drinken

Re: Realistische verwachtingen Quickmill 820

Geplaatst: do 31 mar 2016, 10:27
door fransg
godutch schreef:ieder z'n ding, ik wil alleen maar zeggen dat je niet een hoop ingewikkeld gedoe hoeft te doen om een lekker bakje espresso te drinken
Precies. Ik stel me een paar vrienden in de Kansas City voor, twee hebben tijdens een Europese trip enkele Nederlandse sterren-restaurants bezocht en daar enorm van genoten. De derde zegt "Nonsense, at home I make "vette hap", and THAT is how the Dutch make their meals, nothing complicated, with mayo and ketchup!"

Je wordt lid van een kookclub en terwijl de anderen discussiƫren over de verschillende soorten basilicum die vers te krijgen zijn, zeg jij dat je je marmeren kookeiland gewoon gebruikt voor een patatje oorlog en dat zoiets ook prima is voor de stevige trek.

En gelijk heb je! ;-)

Re: Realistische verwachtingen Quickmill 820

Geplaatst: do 31 mar 2016, 12:02
door godutch
Ik ga jullie niet overtuigen maar misschien leest er iemand mee die ook gewoon wil genieten van een lekkere espresso zonder gedoe, moeilijk doen hoeft niet, mag wel

Re: Realistische verwachtingen Quickmill 820

Geplaatst: do 31 mar 2016, 12:09
door fransg
Patatje oorlog op z'n tijd niks mis mee

Re: Realistische verwachtingen Quickmill 820

Geplaatst: do 31 mar 2016, 12:50
door Erik82
De kleur zegt trouwens niet altijd evenveel over de smaak. De kleur van de uitloop uit een Espressoparts HQ14 of Reneka Microsieve is aanzienlijk lichter en lijkt eerder te blonden dan uit bijvoorbeeld een VST of IMS. De smaak op een brew ratio van 50% gemeten is echter nagenoeg gelijk terwijl jij hem op kleur bij de HQ14 allang had gestopt en de smaak en brew ratio daarmee compleet verschillend waren geweest.

Re: Realistische verwachtingen Quickmill 820

Geplaatst: do 31 mar 2016, 13:08
door godutch
Erik82 schreef:De kleur zegt trouwens niet altijd evenveel over de smaak. De kleur van de uitloop uit een Espressoparts HQ14 of Reneka Microsieve is aanzienlijk lichter en lijkt eerder te blonden dan uit bijvoorbeeld een VST of IMS. De smaak op een brew ratio van 50% gemeten is echter nagenoeg gelijk terwijl jij hem op kleur bij de HQ14 allang had gestopt en de smaak en brew ratio daarmee compleet verschillend waren geweest.

dat het verschillend is tussen setups wil nog niet zeggen dat je niet kan leren wanneer je moet stoppen

ik heb overigens nog een 17 en 21g strada/vst bakjes liggen, ik vind ze niks, altijd bitter en scherp, wie in de omgeving leiden wil ze overnemen?

Re: Realistische verwachtingen Quickmill 820

Geplaatst: do 31 mar 2016, 14:33
door bobbee
Kennelijk heb jij een ander idee bij een goede espresso. Vandaar dat ik ook eerder schreef over het verschil tussen specialty coffee en gewone Italiaanse espresso. We kunnen dat beter niet met elkaar vergelijken want het vergt een andere aanpak en geeft een andere espresso. Voor ieder wat wils.

Re: Realistische verwachtingen Quickmill 820

Geplaatst: do 31 mar 2016, 16:35
door Erik82
godutch schreef:
Erik82 schreef:De kleur zegt trouwens niet altijd evenveel over de smaak. De kleur van de uitloop uit een Espressoparts HQ14 of Reneka Microsieve is aanzienlijk lichter en lijkt eerder te blonden dan uit bijvoorbeeld een VST of IMS. De smaak op een brew ratio van 50% gemeten is echter nagenoeg gelijk terwijl jij hem op kleur bij de HQ14 allang had gestopt en de smaak en brew ratio daarmee compleet verschillend waren geweest.

dat het verschillend is tussen setups wil nog niet zeggen dat je niet kan leren wanneer je moet stoppen

ik heb overigens nog een 17 en 21g strada/vst bakjes liggen, ik vind ze niks, altijd bitter en scherp, wie in de omgeving leiden wil ze overnemen?
Daar ga je compleet de fout in. Dit is namelijk geen verschil in setup (machine/maler) maar in filterbakje. Aangezien elk merk zijn eigen filterbakje heeft en er daarnaast nog vele verschillende soorten filterbakjes zijn zeg je dus dat je eigen theorie niet klopt en geen enkele espresso met elkaar te vergelijken is want het filterbakje is setup en die zijn over het algemeen bij elke machine anders. Dit is even kort door de bocht als wat je zelf hebt geschreven.

Op brew ratio en tijd weet je dat je in dezelfde tijd dezelfde extractie hebt gehaald en dus eenzelfde smaak mag verwachten. Bij stoppen op kleur kan het elke keer anders zijn en verschillende bakjes hebben verschillende eigenschappen.

Je opmerking over VST-bakjes klopt voor geen meter voor normale espressomachine. Ik zag dat je een Strega hebt en het is wereldwijd bekend dat VST-bakjes niet werken met de Strega door de hoge punch van de Strega icm de fijnere maling die benodigd is en de technische aspecten van de VST-bakjes. In dit geval had je gewoonweg beter je huiswerk moeten doen want dit is algemeen bekend.

Re: Realistische verwachtingen Quickmill 820

Geplaatst: do 31 mar 2016, 17:16
door godutch
Erik82 schreef:Daar ga je compleet de fout in. Dit is namelijk geen verschil in setup (machine/maler) maar in filterbakje
ik reken tot setup alles van maler tm het filterbakje, gewoon alle hardware
Je opmerking over VST-bakjes klopt voor geen meter voor normale espressomachine. Ik zag dat je een Strega hebt en het is wereldwijd bekend dat VST-bakjes niet werken met de Strega door de hoge punch van de Strega icm de fijnere maling die benodigd is en de technische aspecten van de VST-bakjes. In dit geval had je gewoonweg beter je huiswerk moeten doen want dit is algemeen bekend.
Wat een vijandigheid, ik had die bakjes gewoon nog liggen voor ik mijn strega aanschafte