Pagina 3 van 4

Re: Hoe beheers ik de dosering?

Geplaatst: di 12 jul 2016, 08:33
door Erik82
Die afkortingen zijn juist erg handig omdat ze lekker kort zijn. Nog steeds is het zo dat wanneer je zelf iets hebt uitgevonden je er best een eigen naam aan mag geven zoals Weiss (WDT) en Ross (RDT) hebben gedaan, daar is naar mijn mening ook niks mis mee. Het zijn enthousiaste koffiemensen die ons en vele anderen met ons een stuk verder hebben geholpen.

Leuk topic met wat achtergrong: http://www.home-barista.com/tips/10-yea ... rs#p461707

Re: Hoe beheers ik de dosering?

Geplaatst: di 12 jul 2016, 09:09
door fransg
Ik wil ook niet zover gaan de afkortingen te verbieden natuurlijk ;-) en bij het koffiebranden vind ik FC en RoR ook handig al gebruik ik Rate of Rise toch liever voluit als ik erover schrijf of praat.

Maar dat roeren met een dun stokje, een paar druppels toevoegen, alle kanten op vegen, schudden en dergelijke, het komt op mij persoonlijk een klein beetje snobistisch over om dat een naam te geven. Maar goed ik herhaal mijn eigen en leve de vrijheid. En wie weet hebben mensen die als hobby koekjes bakken ook wel achternamen gegeven aan bepaalde manieren van roeren in smeltend boter of klutsen van het ei. En daar zeg ik ook niets van.

Re: Hoe beheers ik de dosering?

Geplaatst: di 12 jul 2016, 09:10
door @3aan
Vergeet WTF niet, een veel gebezigde en ook OMG te pas en te onpas, LOL etc.

Re: Hoe beheers ik de dosering?

Geplaatst: di 12 jul 2016, 09:17
door Mad Wally
fransg schreef:
Mad Wally schreef:Hoe verdeel je dat dan goed zonder het af/glad te strijken?
kan op veel manieren, bijvoorbeeld zo:
Het schudden heb ik geprobeerd maar voor mij werkt het niet. Ik krijg het allereerst niet vlak en lukt het toch een beetje dan is de uitstroom heel ongelijkmatig, de doorbraak trekt als het ware als een front van links neer rechts door het filterbakje.
WDT lijkt me wel wat, maar hoe kom je aan zo'n trechtertje? Ik kan maar een leverancier vinden in de VS en daarnaast een heleboel zelf 3D geprint. De Engelsen schijnen een geschikt yoghurt bakje te hebben. Kan iemand iets adviseren, andere leverancier, geschikt plasic bakje?

Re: Hoe beheers ik de dosering?

Geplaatst: di 12 jul 2016, 09:20
door Erik82
Gewoon één keer bij Orphan Espresso bestellen en die zal je hele leven meegaan. Goede investering en zo duur zijn ze ook weer niet inclusief verzenden. Zelf gebruik ik de Ipanema funnel.

Re: Hoe beheers ik de dosering?

Geplaatst: di 12 jul 2016, 09:26
door bobbee
Je mag de mijne wel tegen kostprijs overnemen. Kost 25 euro. Ik wil hem iets anders laten maken ivm de mahlgut en het overgieten van het maalsel daarmee.

Re: Hoe beheers ik de dosering?

Geplaatst: di 12 jul 2016, 09:48
door Erik82
Schudden is net als tampen. Je moet er wat tijd en moeite in steken om het goed te krijgen. Als je het gevoel eenmaal hebt werkt het heel eenvoudig en snel.

Re: Hoe beheers ik de dosering?

Geplaatst: di 12 jul 2016, 09:55
door bobbee
De manier met de portafilter is tikken, niet schudden. Dat gaat niet want dan ligt alles op de grond. :D
Daarom even doorroeren met een staafje of klutser mbv een dosing funnel en klaar.

Re: Hoe beheers ik de dosering?

Geplaatst: di 12 jul 2016, 10:17
door fransg
bobbee schreef:doorroeren met een staafje of klutser mbv een dosing funnel en klaar.
Mogen we dat voortaan de BFKM (BobbeeFunnelKlutsMethode) noemen? Dan begrijpt iedereen het meteen.

Re: Hoe beheers ik de dosering?

Geplaatst: di 12 jul 2016, 10:23
door bobbee
Moet wel iets in het Engels zijn want klinkt interessanter en het woordje technique moet erin voorkomen!