Pagina 3 van 5

Re: De Vier Daltons

Geplaatst: ma 26 jun 2017, 10:51
door R&B
Wat natuurlijk sterk is aan deze test, is dat het geblindeerd is.
Als je zelf de koffie maalt met de verschillende malers en daar vervolgens je espresso mee zet, ben je sowieso bevooroordeeld. Zelfs als je je dáár bewust van bent. :)

Re: De Vier Daltons

Geplaatst: ma 26 jun 2017, 16:51
door cremalover
R&B schreef:Wat natuurlijk sterk is aan deze test, is dat het geblindeerd is.
Als je zelf de koffie maalt met de verschillende malers en daar vervolgens je espresso mee zet, ben je sowieso bevooroordeeld. Zelfs als je je dáár bewust van bent. :)
Deleted.

Re: De Vier Daltons

Geplaatst: ma 26 jun 2017, 19:43
door fransg
Jan van der Weel kwam vandaag langs. Om te beginnen heb ik ook de vier espresso's voor hem gezet. Steeds exact 18g in het 18g VST bakje, en 30g eruit. E5 = 33s, E6=29s, E8=26s, R120=35s

Voorkeur bleek nadat we onderop de kopjes keken: 1=R120, 2-E8, 3=E6, 4=E5

Opmerkelijk, alhoewel ook Jan zei dat de smaak zeer dicht bijeen ligt.

Voor de volgende test heb ik 2kg bonen gemixt, een Tonino 101, een Tonino 96 ook weer van Kenya en die smaakt ook een stuk lichter. Benieuwd wat daaruit komt.

Jan proevende:

Re: De Vier Daltons

Geplaatst: ma 26 jun 2017, 19:47
door fransg
Vervolgens hebben we 30 espresso's gezet, telkens om en om zonder gebruik te maken van de Londinium Distribution Tool en met gebruikmaking ervan. Opgelet hoe gelijkmatig de extractie eruit zag, TDS gemeten en extractie-percentage berekend.

De doorloop werd langzamerhand steeds iets sneller, wat kan komen door verwarming van de maler door relatief intensief gebruik. Ook raakten de bonen op waardoor de druk in de hopper wel afnam tot de bonen op het laatst bijna op waren. Beter is het dezelfde test te herhalen en dan met de hopper steeds even vol.

In de centrifuge braken onder druk van 10g espresso tegen 3500 omwentelingen/minuut, wat telkens een nogal gewelddadig geluid gaf in de centrifuge en ook jammer was van deze vijf metingen waarover Jan nog nader zal berichten.

Re: De Vier Daltons

Geplaatst: ma 26 jun 2017, 19:47
door fransg

Re: De Vier Daltons

Geplaatst: ma 26 jun 2017, 20:08
door bobbee
Zo! Onder de indruk van de genomen moeite. Gaaf om te zien!

Re: De Vier Daltons

Geplaatst: ma 26 jun 2017, 21:24
door cremalover
Opmerkelijke resultaat.Gaat tegen al mijn verwachtingen in

Re: De Vier Daltons

Geplaatst: ma 26 jun 2017, 23:05
door R&B
cremalover schreef:Opmerkelijke resultaat.Gaat tegen al mijn verwachtingen in
Is dat ook de reden dat je je vorige post in dit topic gedelete hebt?
Wel jammer, want was in principe een prima post.

Uiteraard ook thumbs up @ Frans voor de moeite!

Re: De Vier Daltons

Geplaatst: di 27 jun 2017, 06:18
door cremalover
R&B schreef:
cremalover schreef:Opmerkelijke resultaat.Gaat tegen al mijn verwachtingen in
Is dat ook de reden dat je je vorige post in dit topic gedelete hebt?
Wel jammer, want was in principe een prima post.

Uiteraard ook thumbs up @ Frans voor de moeite!
Nee.Dat is omdat Frans enorm veel werk van zijn onderzoek /vergelijk maakt en ik dat waardeer.
Commentaar of vraagtekens zetten komt dan weer zo lullig en niet-constructief over en dat probeer ik wst te minderen. ;)

Re: De Vier Daltons

Geplaatst: do 29 jun 2017, 19:45
door Bert Pit
Interessant. Kun je aangeven wat je met een TDS meting probeert te bereiken?