Reactie van Australian: branddatum is verwerkt in de product code en op basis daarvan bleken de bonen op het moment van de schuimdraad net iets ouder dan 3 weken.
Misschien handig als jullie die info meenemen in het andere topic.
Variabelen die ik bij de afgelopen 73 shots heb gebruikt:
Gewicht (met "waar heb je die weegschaal thuis voor nodig?" weegschaal maar heb me beperkt tot stappen van 0,100 gram rondom de startwaarde), tamper- en heveldruk (ook met meters van dezelfde bron) en maalgraad. Soms alle drie aangepast meestal maar een per keer. Wel wat schuim, altijd minder dan uit het filmpje eerder hier gepost maar nooit de draden waar het mij over begon.
Omdat ik geen temp- en drukmeter door de fabrieksdop wilde voeren en er niets anders voorhande was wat de boel verder intact liet heb ik daar geen variabele van gemaakt. Wel telkens na de 2e shot water aangevuld zodat het totaal gewicht gelijk bleef en bij te hoge temperatuur de boel af laten koelen en weer opgewarmd. Dus geprobeerd daar constantes van te maken.
Bonen waren nu een halve week ouder en van een andere batch btw. Met leeftijd van de bonen heb ik dus niet geëxperimenteerd. Enige reden waarom ik überhaupt koffie bewaar is omdat ze uit de fabriek van mijn grootvader kwamen en om nou 70+ jaar oude koffie te vermalen...
Alles bij elkaar laat ik mijn experimenten voor wat het is. Mocht ik het ooit nog tegen komen zal ik wat meer data verzamelen.
Iemand koffie?