Pagina 216 van 646
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: do 06 dec 2018, 08:15
door R1200C
Temperatuur terug draaien is niet zo moeilijk hoor. Kost alleen wat tijd, als je stopt met stoken koelt hij vanzelf af.
Waar de indoor ovens vooral met directe warmte werken is zo'n klein oven net wat anders: de warmte sla je op in de massa van de oven en de vloer. Daardoor krijg je een heel andere manier van bakken. De broden die er tot nu toe uit zijn gekomen smaakten heerlijk. Heb wel gemerkt dat het pizza-bak principe niet werkt als je brood wilt bakken. Dan komt er namelijk een rooksmaak aan je brood en dat is niet zo lekker. Bij pizza's heb je daar helemaal geen last van, maar dat heeft ook met de temperatuur en de tijd te maken. Een brood gaat er bij mij pas in als de vloer rond de 200 graden is en pizza's beginnen meestal al rond de 300 graden. Bij pizza's heb ik omdat de deur open blijft nog vuur in de oven.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: do 06 dec 2018, 09:11
door DeepnGroond
Pizza en flatbreads werden vroeger ook wel gemaakt om de temperatuur van de houtovens te testen. Naast weten hoever de oven is, ook een goed gebruik van warmte en tijd.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: do 06 dec 2018, 09:34
door R1200C
Jep, het is inderdaad een beetje de volgorde: pizza, brood, vlees. Pizza om nu te eten, het brood voor morgen ochtend en het vlees voor morgen avond. Voordeel van een hout gestookte oven is dat je de oven aan kunt steken, dan het deeg kan gaan kneden en als je klaar bent met het deeg is de oven ook zo goed als op temperatuur.
Temperatuur testen doe ik iets moderner (ir gun) maar als we bezoekers hebben dan wil ik nog wel eens voor het "effect" gaan en er een hand bloem in gooien als ik net het vuur aan de kant heb geschoven. Altijd leuk voor de pyromanen

Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: za 08 dec 2018, 14:21
door bobbee
2x 750 gram bio volkoren spelt desem met zaadjes en havervlokken. [IMG]
//uploads.tapatalk-cdn.com/201812 ... 5dffa6.jpg[/IMG]
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: za 08 dec 2018, 21:57
door fransg
Lekker!
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: do 13 dec 2018, 12:03
door cremalover
Na een stop van een jaar maar weer eens een starter gemaakt.
It's alive.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: do 13 dec 2018, 12:34
door bobbee
cremalover schreef:Na een stop van een jaar maar weer eens een starter gemaakt.
image-2018-12-13.png
It's alive.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 09:20
door mutsje
Lekker bezig. Ik heb gisteren heeeeel snel broodgebakken namelijk uit de supermarkt. Merk dat ik steeds minder zin krijg om dagelijks brood te bakken. Maar ik heb nog meer dan 10kg meel in de schuur staan

en dat gaan hoe dan ook op. Zelf gemaakt is toch lekkerder dan het luchtige supermarkt brood. Ik ga binnenkort ook maar weer een starter maken, gewoon omdat het kan.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 09:51
door bobbee
mutsje schreef:Lekker bezig. Ik heb gisteren heeeeel snel broodgebakken namelijk uit de supermarkt. Merk dat ik steeds minder zin krijg om dagelijks brood te bakken. Maar ik heb nog meer dan 10kg meel in de schuur staan

en dat gaan hoe dan ook op. Zelf gemaakt is toch lekkerder dan het luchtige supermarkt brood. Ik ga binnenkort ook maar weer een starter maken, gewoon omdat het kan.
Koop een panasonic broodbakmachine op marktplaats. Elke ochtend een broodje zonder al teveel moeite.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 17:22
door cremalover
bobbee schreef: do 13 dec 2018, 12:34
cremalover schreef:Na een stop van een jaar maar weer eens een starter gemaakt.
image-2018-12-13.png
It's alive.
Hij is overleden.Te laat gevoed.Ok....vergeten.