Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.
Geplaatst: vr 09 dec 2016, 14:15
Koffiepraat is het forum over koffie, bereidingswijzen, espresso, cappuccino, filterkoffie, slowcoffee, evenementen en nog veel meer.
https://www.koffiepraat.nl:443/forum/
Hmm, ik denk nou komt hij vast wel met wat hij wel doet als ik een foutje erin zet. Grammen meel, 65 a 70% water, zout, hoeveelheid desem....maar nee, nog geen enkele aanwijzing.cremalover schreef:Ik werk nooit met60 procent.Dat geeft eensoort stopverf.
fransg schreef:
Komen de gistcellen dan uit het roggemeel? Ik dacht dat het nodig was de desem (in wording) een tijdje onafgedekt te laten staan zodat er gistcellen uit de buitenlucht in het mengsel zouden komen?bobbee schreef: Waarom volg je niet gewoon de aanwijzingen van een beproefd recept? Zo moeilijk is het niet om een actief desem te krijgen. Begin met 50gram roggemeel en 50 gram water. Door elkaar roeren en 3 dagen laten staan. Dan daar 50 gram van nemen en rest weggooien en aanvullen met 50 gram water en 50 gram roggemeel. Dat voor een week ongeveer dagelijks herhalen tot het goedje zich kan verdubbelen in volume in 6 tot 12 uur. Dan is het geschikt en actief genoeg om mee te bakken. Daarna kun je gaan voeren met volkoren meel of bloem om de smaak wat anders, zachter te krijgen.
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... desem.htmlMad Wally schreef:Ik dacht dat het nodig was de desem (in wording) een tijdje onafgedekt te laten staan zodat er gistcellen uit de buitenlucht in het mengsel zouden komen?
Ook als je een desem op basis van tarwebloem wilt maken kun je het beste beginnen met (een deel) roggemeel. Roggemeel bevat namelijk 200 keer zoveel micro-organismen dan bloem. Deze micro-organismen zitten in de zemel van de graankorrel. Als de desem na een aantal dagen begint te bubbelen en rijzen (de start van het ontstaan van het gistingsproces) kan je hem gaan voeden met tarwebloem in plaats van roggemeel.
Ja prachtig!mutsje schreef:leuk hoe het topic leeft!
Daar heeft een aantal lui toch wel heel mooie broodjes. Zo een grote kruimstructuur heb ik nog niet voor elkaar gekregen..fransg schreef:Ja prachtig!mutsje schreef:leuk hoe het topic leeft!
Op de Facebook groep "Perfect Sourdough" zie ik ook al direct enkelen die ik van de koffiebrandersgroep ken. Het gaat goed samen.