Pagina 25 van 648

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 14:15
door fransg

Re: RE: Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 15:41
door bobbee
cremalover schreef:Ik werk nooit met60 procent.Dat geeft eensoort stopverf. :mrgreen:
Hmm, ik denk nou komt hij vast wel met wat hij wel doet als ik een foutje erin zet. Grammen meel, 65 a 70% water, zout, hoeveelheid desem....maar nee, nog geen enkele aanwijzing.
fransg schreef:

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 16:28
door Mad Wally
bobbee schreef: Waarom volg je niet gewoon de aanwijzingen van een beproefd recept? Zo moeilijk is het niet om een actief desem te krijgen. Begin met 50gram roggemeel en 50 gram water. Door elkaar roeren en 3 dagen laten staan. Dan daar 50 gram van nemen en rest weggooien en aanvullen met 50 gram water en 50 gram roggemeel. Dat voor een week ongeveer dagelijks herhalen tot het goedje zich kan verdubbelen in volume in 6 tot 12 uur. Dan is het geschikt en actief genoeg om mee te bakken. Daarna kun je gaan voeren met volkoren meel of bloem om de smaak wat anders, zachter te krijgen.
Komen de gistcellen dan uit het roggemeel? Ik dacht dat het nodig was de desem (in wording) een tijdje onafgedekt te laten staan zodat er gistcellen uit de buitenlucht in het mengsel zouden komen?

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 16:33
door fransg
Mad Wally schreef:Ik dacht dat het nodig was de desem (in wording) een tijdje onafgedekt te laten staan zodat er gistcellen uit de buitenlucht in het mengsel zouden komen?
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... desem.html
Ook als je een desem op basis van tarwebloem wilt maken kun je het beste beginnen met (een deel) roggemeel. Roggemeel bevat namelijk 200 keer zoveel micro-organismen dan bloem. Deze micro-organismen zitten in de zemel van de graankorrel. Als de desem na een aantal dagen begint te bubbelen en rijzen (de start van het ontstaan van het gistingsproces) kan je hem gaan voeden met tarwebloem in plaats van roggemeel.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 16:54
door mutsje
Heb twee grote kommen klaar staan met de basis, die moeten pruttelen en verdubbelen :) daarna gaat er meer bloem, water en zout in en de doughhook erdoor heen raggen. denk dat ik er ook wat boter bij in flikker. Dan weer rijzen. Ben benieuwd , ga er wel vloerbrood van maken gezien ik geen pan heb die ik op wil offeren om de oven in te gaan. Maar leuk hoe het topic leeft!

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 17:13
door fransg
mutsje schreef:leuk hoe het topic leeft!
Ja prachtig!

Op de Facebook groep "Perfect Sourdough" zie ik ook al direct enkelen die ik van de koffiebrandersgroep ken. Het gaat goed samen.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 17:19
door fransg
Vond bij Duikelman deze leuke rooie ring om de bolle kom stevig mee vast te houden:


Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 18:07
door Kabouter
fransg schreef:
mutsje schreef:leuk hoe het topic leeft!
Ja prachtig!

Op de Facebook groep "Perfect Sourdough" zie ik ook al direct enkelen die ik van de koffiebrandersgroep ken. Het gaat goed samen.
Daar heeft een aantal lui toch wel heel mooie broodjes. Zo een grote kruimstructuur heb ik nog niet voor elkaar gekregen..

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 18:37
door bobbee
Is die groep openbaar en te bezoeken zonder Facebook account?

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 18:51
door fransg
Ik denk het niet, je moet een aanvraag indienen om erop te komen en daarvoor moet je een FB account hebben, die aanvraag wordt wel vrijwel onmiddellijk goedgekeurd merkte ik.