Pagina 27 van 33

Re: Baratza Sette in de praktijk...

Geplaatst: za 05 aug 2017, 23:27
door R&B
bvds schreef:,
Aangezien het voor mij een espresso maler is en die timer zo betrouwbaar is zie ik weinig voordeel voor de W versie. Er kan meer aan stuk en duurder. En ook de W versie heeft een paar tiende gram afwijking.
Een paar tiende gram is eigenlijk al wat overdreven. In mijn ervaring maalt de W meestal exact het ingestelde en als hij afwijkt is het 0,1g.
Omdat ik met de presets werk, vind ik dat een groot voordeel.
Als je wisselt van boon of de maalgraad; hij maalt het ingestelde gewicht, dus je hoeft niet de timer steeds aan te passen of na te wegen of je wel goed zit.

Verder geheel met je eens mbt espresso.
Voor slow ben ik nog niet om. Wat ik totnogtoe geprobeerd heb viel me niet tegen, dus daar ga ik nog mee verder.
Maar de hoofdmoot qua gebruik zal toch espresso blijven omdat ik dat lekkerder vind. :)

Re: Baratza Sette in de praktijk...

Geplaatst: zo 06 aug 2017, 16:41
door bvds
Wat is die maler rap zeg. Ik heb nu een tamelijk licht gebrande Sidamo van Blommers. Afgesteld op mijn Elektra maal ik 14 g in 3.5 sec. D.w.z. maar liefst 4 g /s. En dat voor 40 mm schijfjes.
Gek genoeg ging het malen van de Martella van Sebastiaan met net onder de 3 g / s langzamer ondanks dat deze boontjes een stuk donderder gebrand waren.

Ik ben toch wel serieus onder de indruk van het gemak waarmee ik mooie extracties krijg, ook op een "tricky machine" zoals de Elektra mcal. Ik denkt dat dit het voordeel is van de hoeveelheid fines. Wat een nadeel is bij filter, pakt bij espresso juist voordelig uit: Een hele stabiele flow!

Voor een smaak oordeel vind ik het nog veel te vroeg. Maar lekker zijn de shots tot nu toe zeker. Ik vind de zuren minder uitgesproken dan op de M68. De balans is heel mooi. Doet me eigenlijk meer aan de Atom denken dan aan dat typisch conische...

Re: Baratza Sette in de praktijk...

Geplaatst: zo 06 aug 2017, 23:19
door Nomad
bvds schreef:Wat is die maler rap zeg. Ik heb nu een tamelijk licht gebrande Sidamo van Blommers. Afgesteld op mijn Elektra maal ik 14 g in 3.5 sec. D.w.z. maar liefst 4 g /s. En dat voor 40 mm schijfjes.

IMG-20170806-WA0001.jpeg

IMG-20170806-WA0003.jpeg

Gek genoeg ging het malen van de Martella van Sebastiaan met net onder de 3 g / s langzamer ondanks dat deze boontjes een stuk donderder gebrand waren.

Ik ben toch wel serieus onder de indruk van het gemak waarmee ik mooie extracties krijg, ook op een "tricky machine" zoals de Elektra mcal. Ik denkt dat dit het voordeel is van de hoeveelheid fines. Wat een nadeel is bij filter, pakt bij espresso juist voordelig: Een hele stabiele flow!

Voor een smaak oordeel vind ik het nog veel te vroeg. Maar lekker zijn de shots tot nu toe zeker. Ik vind de zuren minder uitgesproken dan op de M68. De balans is heel mooi. Doet me eigenlijk meer aan de Atom denken dan aan dat typisch conische...
Dat laatste is ook mijn mening, hij smaakt meer als platte schijf dan als conisch. En ik vind dat fijn, ik hoef dat scherpe/frissere niet zo.
Mijn ervaring met de Mc90 bijvoorbeeld was wel echt een heel typisch smaak die past bij conische schijven. Dit smaakt naar een Quamar M80e / Ceado e37s. Zacht, zoet, rond zijn de termen die ik erbij heb. En vrij vergevingsgezind.

Re: Baratza Sette in de praktijk...

Geplaatst: wo 09 aug 2017, 10:31
door bvds
Ik ben gewend altijd zowel RDT als WDT (roeren en/of shaken) in te zetten...

Nu met de Sette is dat allemaal niet zo nodig. Weer ouderwets PF er onder en malen maar. Ik onderbreek halverwege even de maalgang om het maalsel met een paar tikken in te laten klinken. Dan direct tampen en go.

De naked extracties zien er net zo goed uit. Dus daarvoor is geen WDT nodig. Dat de smaak er significant beter op wordt met WDT heb ik nog niet kunnen vaststellen. Bij mijn handmalers is dat wel het geval.

Relaxed.

Re: Baratza Sette in de praktijk...

Geplaatst: wo 09 aug 2017, 10:52
door bobbee
Dat klinkt wel heel relaxed.

Re: Baratza Sette in de praktijk...

Geplaatst: wo 09 aug 2017, 12:50
door Jochen_P
Doe ik met de Olympus ook. Malen, een paar zachte tikken tegen de andere hand en tampen. Lukt 90% van de tijd perfect.

Re: Baratza Sette in de praktijk...

Geplaatst: do 10 aug 2017, 09:44
door R&B
bobbee schreef:Dat klinkt wel heel relaxed.
Dat is het ook!
Bij de W-versie hoef je ook niet eens te wegen en het past in 1x in een 58mm bakje (16g).

Gewoon eronder, ca 5 seconden malen, tamp en gaan!

Qua gebruiksgemak onverslaanbaar, zeker in deze prijsklasse.

Re: RE: Re: Baratza Sette in de praktijk...

Geplaatst: do 10 aug 2017, 09:53
door bobbee
R&B schreef:
bobbee schreef:Dat klinkt wel heel relaxed.
Dat is het ook!
Bij de W-versie hoef je ook niet eens te wegen en het past in 1x in een 58mm bakje (16g).

Gewoon eronder, ca 5 seconden malen, tamp en gaan!

Qua gebruiksgemak onverslaanbaar, zeker in deze prijsklasse.
Ja, dat wist ik ook wel en de W versie lijkt mij heel gebruiksvriendelijk maar de storingen en defecten gooide roet in het eten...ik ben echt benieuwd hoe die op de lange termijn het gaat doen. Is toch 499 euro...

Re: Baratza Sette in de praktijk...

Geplaatst: do 10 aug 2017, 10:59
door Nomad
In overleg met een lokale brander kan ik wel wat oude overdatum bonen krijgen om de filterschijven verder in te laten slijten in de hoop op verbetering. Dus dat ga ik ergens komende tijd nog wel proberen.
Ondertussen gebruik ik de sette dagelijks voor espresso en dat doet hij zoals bvds al aangeeft erg goed. Super luchtig maalsel, wat je niet hoeft te herdistribueren maar gewoon zo aan kan tampen met goede extractie tot gevolg.

De weegschaal doet zijn werk goed, al heeft hij soms een hickup. Zo stond hij ingesteld op 17,5gram maar consistent maalde hij 16,9 of 17,0 gram en gaf dat zelf ook aan. De maalgraad iets aangepast en de dosering op 17,8gram gezet en dat doet hij wel geheel precies sindsdien met nog geen tiende afwijking vooralsnog.
Het zijn bovenstaande kleine onhandigheden die voorkomen dat ik het een perfect apparaat vind, maar het is echt een kleinigheidje op een grote berg positieve ervaringen/features....waardoor ik de maler vooralsnog echt wel aan zou raden.

Beter nog, ik was eerder deze week even aan het spelen met een commerciele espressomachine met K30 ernaast met de vraag of ik die goed wilde afstellen voor een nieuwe espressoboon. Daar zat ik best wel lang mee te prutsen, omdat de K30 absoluut niet heel consistent is met zijn output (soms wel 2gram verschil ondanks redelijk gevulde hopper)..waardoor afstellen ook gewoon een crime was.
Ter plekke zat ik echt te denken, dat doet mijn Sette beter en zeker niet veel langzamer. De K30 is wel stiller, maar dat is bekend en zal ongetwijfeld het langer volhouden in een commerciele omgeving.

Re: Baratza Sette in de praktijk...

Geplaatst: do 10 aug 2017, 11:39
door Pti
Ik had met mijn k30 een variatie van max +/- 0,5 met een volle hopper. Volgens mij komt de variatie doordat je constant met de maling zit te spelen. Fijnere maling gaat een stuk langzamer dan grovere maling.

Afstelling van een k30 is in het begin soms wat pielen, als je tegen de verstelling blaast is je extractie waarde/ doorlooptijd al anders. Daarom minder geschikt als je veel van boon wisselt maar zo ontzettend fijn voor horeca of als je er altijd dezelfde bonen op dezelfde leeftijd doorheen jaagt.