Vandaag weer een slow experiment gedaan met m'n Sette.
Andere verhoudingen koffie-water zoals aangeraden door Bas: 14g op 200ml
Om wat langere doorloop te creƫren iets fijner gemaald dan de vorige keer: 24 waar ik normaal op 11 espresso zet
Eerst een kleine hoeveelheid opgegoten om te bloomen (50ml?), daarna de rest toegevoegd.
Ik heb nu 2 zetmethodes gebruikt:
De vertrouwde melitta snelfilter en een Hario v60 puntfilter in een trechter bij afwezigheid van een hario v60.
De Melitta liep (tellend vanaf de tweede opschenk) door in 2:10 min.
De Hario deed er maar liefst 5 min over.
Hierbij moet de kanttekening geplaatst worden dat de trechter geen profiel heeft zoals een Hario filterhouder (evenals de melitta) wel heeft.
Qua smaak ontliepen ze elkaar niet veel, de Hario gefilterde was wat zachter van smaak.
Al met al kan ik me dus wel vinden in de reactie van Baratza, dat het primair een espresso maler is maar er wel slow mee gezet kan worden. Dat laatste is ook afhankelijk van de gebruikte methode.
Foto's:
Melitta:
Hario:
De foto's zijn overbelicht om de koffiedik beter te kunnen zien.
Wat een zichtbaar verschil is, is dat het Hario filter meer fines bovenin "uitsmeert" over het filter. Ook is door de conusvorm van dit filter de koffiediklaag onderin dikker en compacter. Dat kan er mede debet aan zijn dat dit type filter trager doorloopt dan een melitta type filter.