Pagina 28 van 648

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: za 10 dec 2016, 15:38
door @3aan
Heb een kilo middelgrof roggemeel gehaald bij een thuismaler, zo'n molen wil ik ook wel hebben, kost alleen meer dan een Compak 120! Dat zal hem dus niet gaan worden.

Misschien dat er nog een handmolentje met vertikale maalstenen in zit?

Meel ziet er perfect uit en heb een batch gemaakt voor het roggedesem.

Vond het roggemeel bij de Jumbo ook geen koopje,
400 gram voor 1,40 = 3,50 p/kg

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: za 10 dec 2016, 15:41
door Kabouter
mutsje schreef:
Kabouter schreef:Goed bezig!

Ik heb net meel bij Molen de Put in Leiden gehaald. De Zandhaas is ook leuk; van de zomer nog Emmermeel gehaald. Erg lekker!
Is het zonder toevoegingen dat meel? Kon niet weg , vrouw was in Leiderdorp ff tutspullen kopen en kids moesten naar Judo.
Ja de toevoegingen zitten alleen in de mixen; tarwebloem en tarwevolkorenmeel zijn gewoon puur.

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: za 10 dec 2016, 16:20
door bobbee
Kabouter schreef:Goed bezig!

Ik heb net meel bij Molen de Put in Leiden gehaald. De Zandhaas is ook leuk; van de zomer nog Emmermeel gehaald. Erg lekker!
Is dat emmermeel iets om te kopen? Had het net in mijn handen hier in Duitsland voor 3,45 een kg biologisch emmermeel.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: za 10 dec 2016, 18:03
door winkje
Hi,

Even zeuren....

Bakken met Togge is serieus anders dan bakken met tarwe doordat Rogge een totaal andere, mindere glutonontwikkeling kent. Vooral bij het bakken met een groot 'aandeel' Rogge in het geheel zou ik echt een bewezen recept volgen om teleurstelling te minimaliseren. Ik gebruik roggemeel voor mijn desem maar amper voor mijn broden.

Tarwemeel van de Zandhaas is overigens serieus 'mooi spul' - geeft een prachtige, iets gelig kruim... mjam!

groet, Vincent

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: za 10 dec 2016, 18:09
door fransg
winkje schreef:Bakken met rogge is serieus anders dan bakken met tarwe voordat rogge een totaal andere, mindere glutonontwikkeling kent.
Ik heb van De Zandhaas tarwemeel en bloem:
meel-bloem02-FullSizeRender_3-10-december-2016.jpg
meel-bloem01-FullSizeRender_2-10-december-2016.jpg

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: za 10 dec 2016, 18:19
door Mad Wally
winkje schreef:Hi,

Even zeuren....

Bakken met Togge is serieus anders dan bakken met tarwe doordat Rogge een totaal andere, mindere glutonontwikkeling kent. Vooral bij het bakken met een groot 'aandeel' Rogge in het geheel zou ik echt een bewezen recept volgen om teleurstelling te minimaliseren. Ik gebruik roggemeel voor mijn desem maar amper voor mijn broden.

Tarwemeel van de Zandhaas is overigens serieus 'mooi spul' - geeft een prachtige, iets gelig kruim... mjam!

groet, Vincent
Voor de gluten doe ik altijd een deel tipo 00 pizzabloem. Meestal 30-40% van de totale hoeveelheid meel. Over glutenbruggetjes trouwens niet te klagen bij no knead.

Re: RE: Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: za 10 dec 2016, 18:25
door Kabouter
bobbee schreef:
Kabouter schreef:Goed bezig!

Ik heb net meel bij Molen de Put in Leiden gehaald. De Zandhaas is ook leuk; van de zomer nog Emmermeel gehaald. Erg lekker!
Is dat emmermeel iets om te kopen? Had het net in mijn handen hier in Duitsland voor 3,45 een kg biologisch emmermeel.
Ja Emmer heeft heel weinig gluten dus ik doe er wat tarwebloem bij. Een hoopje Emmer ziet er ook heel anders uit dan een hoopje tarwe. In de broodbakmachine kwam ik op een half tot driekwart Emmer. Hele fijne smaak, beetje notig. De Haarlemmermeer is een van de weinige plaatsen waar tegenwoordig experimenteel deze graansoort wordt gekweekt. Deze soort werd in de Levant geteeld aan het begin van de ontwikkeling van de landbouw. Het geeft een lekkere smaak maar weinig opbrengst per hectare. Wat mij betreft echt een aanrader.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: za 10 dec 2016, 18:26
door fransg

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: za 10 dec 2016, 18:35
door fransg
@3aan schreef:Vond het roggemeel bij de Jumbo ook geen koopje,
400 gram voor 1,40 = 3,50 p/kg
Ik heb er nog geen idee van wat 'duur' is op gebied van brood. Met fabrieksbrood kun je het niet vergelijken en wat een zelfgebakken brood kost in vergelijking met een brood van bijvoorbeeld Vlaams Broodhuys (waar ze soms teveel suiker erin doen) zou ik ook niet weten.

Het lijkt tot nu toe allemaal bijna niks te kosten. Meel, water, wat zout, geduld en straks wat warmte.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: za 10 dec 2016, 19:10
door @3aan
Emmermeel (oerspelt)

'Consument misleid met speltbrood in supermarkt'

DINSDAG 7 JANUARI 2014 RUBRIEK: KASSA GROEN - ARCHIEF


Speltbrood is hartstikke populair. Kon je eerder alleen bij de specialist terecht voor speltbrood, nu kan je dit ook kopen bij de reguliere supermarkt. Of het supermarktspelt hetzelfde is als het brood dat je koopt bij de specialist blijkt echter niet goed te controleren. Op de etiketten staat niet duidelijk wat er in het brood zit en het zou dus bijgemengd kunnen zijn met iets anders. Er zijn namelijk geen regels voor speltbrood in Nederland.

Duurzaam telen en brood duurder

Speltbrood is gemaakt van speltgraan. Speltgraan is familie van de broodtarwe. Om een groot misverstand recht te zetten, spelt bevat ook gewoon gluten. Wel heeft spelt andere teeleigenschappen en een dikkere kaf (beschermlaag) waardoor er minder pesticiden en kunstmest nodig zijn dan bij broodtarwe. Dit alles maakt de speltteelt duurzamer en het speltbrood duurder.

Speltkenners oordeel

We kochten verschillende speltbroden van de supermarkten C1000, PLUS, Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet en lieten deze bestuderen door een deskundig panel. Speltteler Huub Diederen, bakker René van der Veer en onderzoeker van de Wageningen Universiteit Luud Gilissen komen snel tot een duidelijke conclusie: echt speltbrood durven ze het niet te noemen. De etiketten zijn niet duidelijk en er ontbreken percentages op de ingrediëntenlijsten waardoor ze het niet kunnen controleren. Daarnaast is ook de geur, de luchtige vorm en de structuur van de broden niet te vergelijken met dat van een speltbrood zoals zij die kennen.

Geen wetgeving voor spelt

De definitie van speltbrood is niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Voor volkorenbrood is dit bijvoorbeeld wel zo. Als je een brood koopt waar 'volkoren' op staat, moet dit ook echt volledig uit volkoren bestaan. Voor de ingrediënten van speltbrood is dit vogelvrij en je mag dus bijmengen. In Duitsland is het wel in de wet geregeld. Daar mag je een speltbrood pas zo noemen als dit voor minimaal voor 90 procent uit spelt bestaat. Gezien het prijsverschil tussen een grof volkoren en een speltbrood, kan dat bijmengen zich de moeite lonen:
PLUS AH C1000 Jumbo Hoogvliet
Fijn volkoren: €1,09 €1,35 €1,09 €1,09 €1,00
Speltbrood: €2,15 €2,49 €2,69 €2,09 €1,99


'Strenger controleren en misleiding tegengaan'

De Consumentenbond vindt dat de communicatie op de etiketten van speltbrood misleidend is en vindt dat dit streng moet worden aangepakt. De Consumentenbond heeft actief contact met de Voedsel en warenautoriteit (VWA) om misleiding van consumenten tegen te gaan. Ook hebben ze bij het ministerie aangekaart dat er heel vaak suggesties worden gedaan op etiketten die niet worden waargemaakt en de Consumentenbond vindt dat dit niet moet kunnen.


http://vara.nl/media/306883" onclick="window.open(this.href);return false;