Pagina 272 van 490

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: ma 20 sep 2021, 08:56
door Nootmuskaatje
ronald22 schreef: zo 19 sep 2021, 13:11
Nootmuskaatje schreef: vr 17 sep 2021, 21:44 Een natural process Colombiaanse boon van de wat meer lokale Blommers uit Nijmegen. Mijn eerste natural process, ben er nog niet zo uit of ik het wat vind. Het was best lekker en apart, maar of ik dat zie zitten om dagenlang achter elkaar te drinken betwijfel ik. Was wel 18 in/45 out in 17s op 95 graden, moet een stuk fijner dan m'n vorige lichte roast van het Hoofdkwartier gaan malen. Morgen iets fijner zetten en kijken hoe dat bevalt, al vond ik het qua zuurtjes en bitterheid wel gebalanceerd proeven.
IMG_20210917_211424.jpgIMG_20210917_211129~2.jpg
Als je al op 18/45 zit dan zit je al behoorlijk fijn te malen en dat het verschil tussen bitter en zoet niet meer te onderscheiden zijn.
Huh? Hoe kun je aan het gewicht weten dat ik fijn maal? Meestal zit ik op een verhouding van 1:2-1:2.5 in 25-30 seconden. 1:2.5 in 17 seconden was wat te snel. Had de temperatuur wel iets hoger, dus dat heeft het waarschijnlijk beter gemaakt.

Heb het een click of 3 fijner gezet met 18/40 in 25s, bevalt al een stuk beter. Ik vind het als espresso niet zo geweldig, maar als cappucino is het heerlijk :D
Afbeelding

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: wo 22 sep 2021, 15:18
door Ypuh
Heeft iemand een tip voor een brander die wat lichter gebrande bonen levert? Ik heb nu een aantal kilo van Fascino (te donker) en Brandzaak (super!) verbruikt, maar ben nog steeds op ontdekking.

Kreeg al de tip om bij Koffiestation (Groningen) te bestellen. Als noorderling draag ik die automatisch al een warm hart toe, maar mogelijk zijn er betere opties.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: wo 22 sep 2021, 15:50
door Keyser
Volgens mij brand het Brandhuys lichter, toen wel althans. Je kan het hem altijd vragen.
https://www.hetbrandhuys.nl/post/zuurpr ... wartkijker

Friedhats brand dacht ik ook lichter, maar weet ik niet meer zeker. Te lang geleden. Niet goedkoop.
https://friedhats.com/


Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: do 23 sep 2021, 08:19
door mr Blanc
Ypuh schreef: wo 22 sep 2021, 15:18 Heeft iemand een tip voor een brander die wat lichter gebrande bonen levert? Ik heb nu een aantal kilo van Fascino (te donker) en Brandzaak (super!) verbruikt, maar ben nog steeds op ontdekking.

Kreeg al de tip om bij Koffiestation (Groningen) te bestellen. Als noorderling draag ik die automatisch al een warm hart toe, maar mogelijk zijn er betere opties.
Brandzaak brand zeker niet licht, dus als je naar die branding op zoek bent ga je de verkeerde kant op. Hoofdkwartier brand al een stuk lichter, als je nog lichter wilt zijn er ook nog wel een paar. In Rotetrdam heb je bijv Schot is ook vrij licht gebrand.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: do 23 sep 2021, 08:23
door ronald22
Ik zou beginnen bij https://www.hetbrandhuys.nl
David is een top brander. Prettige samenwerking ook als je vragen hebt

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: do 23 sep 2021, 11:18
door Ypuh
Bedankt iedereen! Het is het 4x 500g verrassingspakket bij Hoofkwartier geworden. De volgende bestelling ga ik bij Het Brandhuys doen :).
mr Blanc schreef: do 23 sep 2021, 08:19 Brandzaak brand zeker niet licht, dus als je naar die branding op zoek bent ga je de verkeerde kant op. Hoofdkwartier brand al een stuk lichter, als je nog lichter wilt zijn er ook nog wel een paar. In Rotetrdam heb je bijv Schot is ook vrij licht gebrand.
Brandzaak is inderdaad niet licht, maar ook niet zo donker als bij Fascino. Die eerste vond ik al een hele vooruitgang en ben nu dus benieuwd wat je krijgt als je nog een niveautje lichter gaat. Al met al gaan er best wat weken/maanden overheen voor je verschillende bonen uitgeprobeerd hebt. Misschien is een SD maler met kleinere verpakking toch niet zo'n slecht idee :roll:.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: do 23 sep 2021, 13:26
door we tigers
Ik vond Shokunin en Sprout ook aan de lichtere kant. En sowieso +1 voor Hoofdkwartier en Brandhuys.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: do 23 sep 2021, 14:17
door Nootmuskaatje
Blommers vind ik ook een goede, op aanraden voor meer lichte brandingen terecht gekomen. Maar dan heb ik alleen nog de ene lichte roast van Hoofdkwartier geprobeerd. M'n natural process Colombia is op, net de Ethiopië Acacia geopend. Hierna nog een zakje Saõ Francisco en daarna wellicht de proefpakket van het Brandhuys proberen.

18 in/35 out in 1 minuut :lol:, eerste druppel op 15 sec. Vind hem nog verrassend goed smaken, het is niet makkelijk om een lichte roast over te extraheren. Iets aan de bittere kant, maar zeker niet de gootsteen door.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: do 23 sep 2021, 15:35
door ronald22
Nootmuskaatje schreef: do 23 sep 2021, 14:17 Blommers vind ik ook een goede, op aanraden voor meer lichte brandingen terecht gekomen. Maar dan heb ik alleen nog de ene lichte roast van Hoofdkwartier geprobeerd. M'n natural process Colombia is op, net de Ethiopië Acacia geopend. Hierna nog een zakje Saõ Francisco en daarna wellicht de proefpakket van het Brandhuys proberen.

18 in/35 out in 1 minuut :lol:, eerste druppel op 15 sec. Vind hem nog verrassend goed smaken, het is niet makkelijk om een lichte roast over te extraheren. Iets aan de bittere kant, maar zeker niet de gootsteen door.
IMG_20210923_140608.jpg
Over welke boon heb je het?

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: do 23 sep 2021, 18:57
door Nootmuskaatje
ronald22 schreef: do 23 sep 2021, 15:35
Nootmuskaatje schreef: do 23 sep 2021, 14:17 Blommers vind ik ook een goede, op aanraden voor meer lichte brandingen terecht gekomen. Maar dan heb ik alleen nog de ene lichte roast van Hoofdkwartier geprobeerd. M'n natural process Colombia is op, net de Ethiopië Acacia geopend. Hierna nog een zakje Saõ Francisco en daarna wellicht de proefpakket van het Brandhuys proberen.

18 in/35 out in 1 minuut :lol:, eerste druppel op 15 sec. Vind hem nog verrassend goed smaken, het is niet makkelijk om een lichte roast over te extraheren. Iets aan de bittere kant, maar zeker niet de gootsteen door.
IMG_20210923_140608.jpg
Over welke boon heb je het?
De Ethiopië Acacia, vandaag geopend. Maar de Colombiaan van Blommers vond ik ook een succes.