Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Geplaatst: za 04 apr 2020, 13:16
Spannend dat croissant deeg. Ik hoop dat het er mooi uitkomt! Al knap bezig in ieder geval. Kan het zijn dat je boter nog wat te koud was?
Wat betreft het grote 1,5kg brood, ik heb eerst de avond ervoor een levain gemaakt van 260 gram met 30 gr desem uit de koelkast. Dat in rijskastje op 21 graden de hele nacht laten staan. Volgende ochtend in schaal met water en meel gemixt. Terug in rijskastje. Na uurtje ofzo zout erdoor gekneed en weer in rijskastje. Daarna keer of 4 wat stretch and fold. Leek toen al goed actief dus voorgevormd, daarna in bakblik en laten rijzen in rijskastje. Alles op 21 graden. Toen de oven. Had misschien nog wat langer kunnen rijzen maar ik heb hey zojuist gegeten en het was eigenlijk prima. Geen fancy tekening of grote gaten, echt goed voedzaam brood en zeer smakelijk brood. Ik ga dit vaker zo doen. Is gewoon praktisch.
Ik persoonlijk proef echt het versgemalen graan. Zijn er natuurlijk die dat niet proeven maar goed, dat neem ik niemand kwalijk. Ik mix tegenwoordig ook 10% vers gemalen graan door het pizzadeeg en dat geeft ook meer smaak en andere bite. Ik vind het heerlijk.
Wat betreft het grote 1,5kg brood, ik heb eerst de avond ervoor een levain gemaakt van 260 gram met 30 gr desem uit de koelkast. Dat in rijskastje op 21 graden de hele nacht laten staan. Volgende ochtend in schaal met water en meel gemixt. Terug in rijskastje. Na uurtje ofzo zout erdoor gekneed en weer in rijskastje. Daarna keer of 4 wat stretch and fold. Leek toen al goed actief dus voorgevormd, daarna in bakblik en laten rijzen in rijskastje. Alles op 21 graden. Toen de oven. Had misschien nog wat langer kunnen rijzen maar ik heb hey zojuist gegeten en het was eigenlijk prima. Geen fancy tekening of grote gaten, echt goed voedzaam brood en zeer smakelijk brood. Ik ga dit vaker zo doen. Is gewoon praktisch.
Ik persoonlijk proef echt het versgemalen graan. Zijn er natuurlijk die dat niet proeven maar goed, dat neem ik niemand kwalijk. Ik mix tegenwoordig ook 10% vers gemalen graan door het pizzadeeg en dat geeft ook meer smaak en andere bite. Ik vind het heerlijk.