Pagina 274 van 642

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 07 apr 2020, 12:16
door fransg

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 apr 2020, 08:51
door cremalover
fransg schreef: di 07 apr 2020, 12:16 0D1769D8-E8C6-454A-8A9A-FE87DE48D81B.jpeg
Volkoren?

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 apr 2020, 08:52
door cremalover
Tip.
Maak geen pastadeeg van T55.
Door Corona geen pastameel in huis en maar t55 genomen.
Resultaat een soort touw.Keihard.
Niet te knagen.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 apr 2020, 10:30
door bobbee
Ik neem het zo aan maar het klopt niet.
Italianen gebruiken gewone bloem zoals 00 voor verse pasta en harde tarwe voor als je pasta maakt die gedroogd moet worden.
Het is dus een misvatting van die harde tarwe die nodig zou zijn.
Je recept klopt gewoon niet wat je hebt gebruikt.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 apr 2020, 10:51
door cremalover
bobbee schreef: wo 08 apr 2020, 10:30 Ik neem het zo aan maar het klopt niet.
Afbeelding

Italianen gebruiken gewone bloem zoals 00 voor verse pasta en harde tarwe voor als je pasta maakt die gedroogd moet worden.
Het is dus een misvatting van die harde tarwe die nodig zou zijn.
Je recept klopt gewoon niet wat je hebt gebruikt.
Ik maak al 30 jaar lang verse pasta :D .zowel van bloem als van couscous.
Nooit problemen gehad. Wel met mijn t55. Geen idee waar het aan ligt.,

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 apr 2020, 11:18
door bobbee
Ik niet. Maar lukt mij prima, met bloem van de lidl of wat dan ook.

1 ei per 100 gram bloem met een beetje olijfolie. Doorkneden en plak rollen met apparaatje of met de hand.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 apr 2020, 11:40
door fransg
cremalover schreef: wo 08 apr 2020, 08:51 Volkoren?
ja, aldus en zodoende:
desem actief (50g roggemeel + 50g water)
enkele dagen in de koelkast (koelkast niet zeer koud afgesteld)

Brood voorbereiden:

desem uit koelkast
100g roggemeel erbij plus 100g water
op kamertemp laten groeien tot 2x zo groot

(nieuw bakje met likje van de desem aanvullen met 50g water en 50g roggemeel, met deksel erop in koelkast plaatsen)

Klaarzetten:
275g tarwebloem plus 100g volkoren tarwemeel
220-240g water (naar believen)
100g zadenmix of maanzaad/sesamzaad
9g zout

desem met het water mixen
zout erbij mixen
meel (en evt zaden) erbij mengen
(je kunt het deeg ook pas in de zaden rollen voor het in de bakvorm gaat of voor het de oven in gaat)
is eerst droge onsamenhangende kleefzooi, komt goed

uurtje afgedekt (niet laten indrogen) laten staan (in deegkom)

beetje kneden en bol van maken

poos laten staan (in deegkom, of in 'rijsmandje') ook weer afgedekt tegen indrogen
indien warme dag of warme ruimte, enkele uren
indien koele achterkamerm, halve dag of hele nacht
indien in koelkast, de hele avond/nacht, volgende ochtend op kamertemp laten komen

oven op 225ºC voorverwarmen (hoeft niet per se)

meel strooien op plankje, deeg erop (voorzichtig opbollen kan maar hoeft niet, vooral bol niet terug neerduwen) en wat meel strooien op deeg, eventueel snede maken bovenop deeg waar het dan kan openen tijdens 'ovenrijs'

in oven, eventueel (hoeft niet) met natte kom erover (na 30min die kom eraf) of voorafgaande wat druppels water op het deeg sprenkelen (vocht houdt de buitenkant van het brood nog even soepel wat de ovenrijs makkelijker maakt)

40-45 minuten bakken, indien nog niet lekker bruin, 5min langer, of nogeens 5min

als het flink naar vers brood gaat ruiken is het vast wel klaar

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 apr 2020, 12:02
door namor
Frans, het eten van je broden begint een beetje kanibalistisch te worden 😉

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 apr 2020, 12:05
door cremalover
fransg schreef: wo 08 apr 2020, 11:40
cremalover schreef: wo 08 apr 2020, 08:51 Volkoren?
ja, aldus en zodoende:
desem actief (50g roggemeel + 50g water)
enkele dagen in de koelkast (koelkast niet zeer koud afgesteld)

Brood voorbereiden:

desem uit koelkast
100g roggemeel erbij plus 100g water
op kamertemp laten groeien tot 2x zo groot

(nieuw bakje met likje van de desem aanvullen met 50g water en 50g roggemeel, met deksel erop in koelkast plaatsen)

Klaarzetten:
275g tarwebloem plus 100g volkoren tarwemeel
220-240g water (naar believen)
100g zadenmix of maanzaad/sesamzaad
9g zout

desem met het water mixen
zout erbij mixen
meel (en evt zaden) erbij mengen
(je kunt het deeg ook pas in de zaden rollen voor het in de bakvorm gaat of voor het de oven in gaat)
is eerst droge onsamenhangende kleefzooi, komt goed

uurtje afgedekt (niet laten indrogen) laten staan (in deegkom)

beetje kneden en bol van maken

poos laten staan (in deegkom, of in 'rijsmandje') ook weer afgedekt tegen indrogen
indien warme dag of warme ruimte, enkele uren
indien koele achterkamerm, halve dag of hele nacht
indien in koelkast, de hele avond/nacht, volgende ochtend op kamertemp laten komen

oven op 225ºC voorverwarmen (hoeft niet per se)

meel strooien op plankje, deeg erop (voorzichtig opbollen kan maar hoeft niet, vooral bol niet terug neerduwen) en wat meel strooien op deeg, eventueel snede maken bovenop deeg waar het dan kan openen tijdens 'ovenrijs'

in oven, eventueel (hoeft niet) met natte kom erover (na 30min die kom eraf) of voorafgaande wat druppels water op het deeg sprenkelen (vocht houdt de buitenkant van het brood nog even soepel wat de ovenrijs makkelijker maakt)

40-45 minuten bakken, indien nog niet lekker bruin, 5min langer, of nogeens 5min

als het flink naar vers brood gaat ruiken is het vast wel klaar
Dat iemand die gewoon is te werken met Artisan en dingen als dissolved solids en extraction yields en zulks meer , een term als " als het naar brood gaat ruiken" als graadmeter voor gaarheid gebruikt waardeer ik ten zeerste.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 apr 2020, 12:07
door fransg
namor schreef: wo 08 apr 2020, 12:02 Frans, het eten van je broden begint een beetje kanibalistisch te worden 😉
;-)