yakneev schreef: do 24 aug 2023, 21:10
Nou het heeft wat voeten in de aarde gehad maar heb uiteindelijk de trekker overgehaald en na lang spuren voor een 2e hands machine heb ik toch een nieuwe gekocht. Reden was dat ex btw je op 200 tot 500 euro na een nieuwe hebt.
Maar ok. ik kom af van een Lelit bianca. Wat in de basis een mooi ding is maar mijn grootste frustratie was toch wel dat ik er lekkere koffie mee kan zetten. Maar het niet in de buurt kwam van dat uit de koffie bars waar ik graag kom (single estate, Man met bril, Dune enz) Veel geklooit met puck-prep, goede koffies. Molens geupgraden (nu mazzer mini met jolly schijven en een atom 75). Me water nu goed onthard met Lotus coffee water mineralen al me al werd het steeds beter. Maar ik miste wat.
Na jaartje of 3.5 met de Lelit gestoeid ook gewoon een tijd voor iets moois.
Nu heb ik vandaag 2 verschillende koffies gezet die ik met 2x afstellen al tot mega mooie resultaat kreeg. Diepe zoete smaken in de "Iron lion ethiopie" van Man met Bril en een mooie donkere chocolate met noten uit de toegankelijke blend (die we hier standaard gebruiken voor de cappu's van vrouwlief en bezoek, want ja die durven fruitig vaak niet aan)
Kortom had dit al 3 jaar eerder moeten doen en het onderstreept mijn gedachte. Want ik had ook gekeken naar
- Sanremo You
- Decent Espresso
- La Marzocco GS3 MP
Maar ben uiteindelijk gegaan voor geen gedoe.
Ik had veel puristen gesproken die mooi praten over flow, tempratuur, profile enz.
Maar als ik eens een praatje maakte met een barista zeiden ze allemaal. Nee we doen niets met flow of pressure profiling Teveel gedoe, duurt te lang en consistentie is dan een stuk lastiger. Dus hoewel de You mij het meest interesseerde van dit rijtje (vind de decent gewoon vooral heel lelijk) is het ook gewoon een hoop gedoe. Ik maak liever 10x een espresso op 80% van zijn potentie dan dat 1 op de 10 een god shot is terwijl de rest vaak onder de ondergrens zakt. Misschien kan iemand me eens ongelijk geven als ik de machines eens test maar voor nu sta ik versteld wat een verschil de machine dus toch maakt.
Heb nu beide machines naast elkaar en al moet ik bij de marzocco door zijn hogere druk en hogere flow rate fijner malen is de marzocco zoeter, gebalanceerder en dieper qua smaak daarnaast is het mondgevoel vele malen dikker. zelfs de mazzer die ik vaak een stuk wateriger vond.
De dingen die gepland staan.
- Binnen 2 weken komt er een walnut kit deze kant op met in het brede stuk waar de paddel zit een shot timer ingebouwd.
- Grafikus needle valve kit om toch wat pre-infusie controlle te geven
- Hogere voetjes zodat hij schoon te maken valt.
- Op termijn nog een acaia driptray want er past nu bijna niets onder.
Vraag of af of ik nog voor een 0.6 moet gaan. misschien is de flow juist de reden voor mijn positieve bevindingen. en is het met de needle valve kit niet nodig.
Dan nu nog de dingen die me opvallen.
- Vind de flowrate bijna agressief komt echt direct een puist water uit en zodra ik de paddle start heb ik binnen 2sec al de eerste drops in mn kopje. Heb hem nog niet met een naked filter getest maar kan me alleen maar voorstellen dat er wel wat sproeiers zijn.
- Melk schuimen is een dingetje. met een relatief klein kannetje zit het melk direct aan de muren. Misschien oefening maar toch maar eens zoeken of ik die druk wat lager kan zetten.
Tot zover wat bevindingen
Plaatje bij het praatje
IMG_5326.jpeg