Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2985
fransg schreef:Ik kan wel begrijpen dat veel mannen juist in deze tijd van Corona afzien van seks en zich helemaal richten op zuurdeeg. Er zaten bij mijn knedert ook maar liefst twee schorten en een koksmuts. Ik vermoed dat het de bedoeling is dat een bakker behalve zo'n schort en een slipje van zijn overleden vrouw niets aan heeft tijdens het wellustige spel met het veerkrachtige deeg.
Oooh dit inzicht komt buitengewoon welgevallig op mij over. Ik maar denken dat het aan mij lag
Afbeelding


Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2986
Zie prachtige broden hier. Vooral die rijs van cremalover zou ik graag voor elkaar willen krijgen. Compacte broden van Frans zien er ook weergaloos uit. Ik ben een nieuwe starter aan het maken, zit nu 100 gram roggemeel en 100 gram tarwe T150 in. Denk probeer eens een combi. Heb T150 genomen omdat ik vermoed dat doordat daar "alles" nog inzit er wellicht ook meer bacteriën inzitten. Vrij actief desem. Volgende week ga ik ermee bakken. Zal de temperatuur van het deeg in de gaten houden, ook belangrijke parameter voor de rijs. N. B. Mijn oude starter heb ik zodanig verwaarloosd door de hectiek van de laatste 2 weken. Was verkleurd, denk door schimmels. Heb ik dat ook een keer gezien. Gelijk weggeflikkerd.
Afbeelding


Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk


Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2987
gilleko B. schreef: N. B. Mijn oude starter heb ik zodanig verwaarloosd door de hectiek van de laatste 2 weken. Was verkleurd, denk door schimmels. Heb ik dat ook een keer gezien. Gelijk weggeflikkerd.
Een desem is ontzettend sterk als hij eenmaal leeft. Paar keer verversen en hij is weer fris & fruitig.
Zolang er geen wolken schimmel opstaan is het goed om te verversen.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2988
gilleko B. schreef:Zie prachtige broden hier. Vooral die rijs van cremalover zou ik graag voor elkaar willen krijgen. Compacte broden van Frans zien er ook weergaloos uit. Ik ben een nieuwe starter aan het maken, zit nu 100 gram roggemeel en 100 gram tarwe T150 in. Denk probeer eens een combi. Heb T150 genomen omdat ik vermoed dat doordat daar "alles" nog inzit er wellicht ook meer bacteriën inzitten. Vrij actief desem. Volgende week ga ik ermee bakken. Zal de temperatuur van het deeg in de gaten houden, ook belangrijke parameter voor de rijs. N. B. Mijn oude starter heb ik zodanig verwaarloosd door de hectiek van de laatste 2 weken. Was verkleurd, denk door schimmels. Heb ik dat ook een keer gezien. Gelijk weggeflikkerd.
Afbeelding


Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Het is mij nu eindelijk gelukt om op een slinkse manier zijn recept te bemachtigen. Hij is erin getuimeld en hier is het! Zijn recept :
cremalover schreef: Zoals ik het doe komt ook geen weegschaal aan te pas.
De grootste pitcher water tot de rand. Ongeveer 600 gram.
Jampotje desem.Ongeveer 200 gram.
Aanvullen met meel tot juiste substantie op gevoel.( ongeveer 78-80 % hydratatie heb ik ooit eens uitgerekend nadat ik allesafgewogen had).
Izzo espressokopje zout tot onderkant reckame( ongeveer 1.8% zout)
Ik weeg al jaren niks meer. Gewoon alles bij mekaar plempen. :D
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2990
gilleko B. schreef:Zie prachtige broden hier. Vooral die rijs van cremalover zou ik graag voor elkaar willen krijgen. Compacte broden van Frans zien er ook weergaloos uit. Ik ben een nieuwe starter aan het maken, zit nu 100 gram roggemeel en 100 gram tarwe T150 in. Denk probeer eens een combi. Heb T150 genomen omdat ik vermoed dat doordat daar "alles" nog inzit er wellicht ook meer bacteriën inzitten. Vrij actief desem. Volgende week ga ik ermee bakken. Zal de temperatuur van het deeg in de gaten houden, ook belangrijke parameter voor de rijs. N. B. Mijn oude starter heb ik zodanig verwaarloosd door de hectiek van de laatste 2 weken. Was verkleurd, denk door schimmels. Heb ik dat ook een keer gezien. Gelijk weggeflikkerd.
Afbeelding


Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Ik heb onlangs ook opnieuw moeten beginnen, en heb daarvoor de volgende methode gebruikt:

https://www.theperfectloaf.com/7-easy-s ... r-scratch/

Heeft bij mij geresulteerd in een zeer actieve en voorspelbare starter:

Afbeelding


Ik ververs de starter nu iedere 12u als volgt:

20-25g starter
25g tarwebloem
25g roggebloem volkoren
50g water op ong 25gr

Door de starter vrij klein in volume te houden zijn de meerdere verversingen per dag ook niet een hele grote verspilling. Daarnaast gaat de starter vaak even in de koelkast als ik hem niet ga gebruiken.

Heeft tot nu toe de volgende broden opgeleverd:

1. Volledig "wit":

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding