Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Geplaatst: vr 03 jul 2020, 08:02
Mooie broodjes.
Koffiepraat is het forum over koffie, bereidingswijzen, espresso, cappuccino, filterkoffie, slowcoffee, evenementen en nog veel meer.
https://www.koffiepraat.nl:443/forum/
Dat wil ik proberen. Volgende week deze starter maken en vergelijken met die ik al heb.Wijmaar schreef:
https://www.theperfectloaf.com/7-easy-s ... r-scratch/
Heeft bij mij geresulteerd in een zeer actieve en voorspelbare starter:
Dank voor de link. Mooie starter handleiding. Mooie bolle broodjes. Maak je nog gebruik van een dutch oven of gewoon met bakpapier op de ovenplaat? Maal je ook je eigen graan, ik zie dat forumleden beschikken over een mockmill?Wijmaar schreef:Ik heb onlangs ook opnieuw moeten beginnen, en heb daarvoor de volgende methode gebruikt:gilleko B. schreef:Zie prachtige broden hier. Vooral die rijs van cremalover zou ik graag voor elkaar willen krijgen. Compacte broden van Frans zien er ook weergaloos uit. Ik ben een nieuwe starter aan het maken, zit nu 100 gram roggemeel en 100 gram tarwe T150 in. Denk probeer eens een combi. Heb T150 genomen omdat ik vermoed dat doordat daar "alles" nog inzit er wellicht ook meer bacteriƫn inzitten. Vrij actief desem. Volgende week ga ik ermee bakken. Zal de temperatuur van het deeg in de gaten houden, ook belangrijke parameter voor de rijs. N. B. Mijn oude starter heb ik zodanig verwaarloosd door de hectiek van de laatste 2 weken. Was verkleurd, denk door schimmels. Heb ik dat ook een keer gezien. Gelijk weggeflikkerd.
Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
https://www.theperfectloaf.com/7-easy-s ... r-scratch/
Heeft bij mij geresulteerd in een zeer actieve en voorspelbare starter:
Ik ververs de starter nu iedere 12u als volgt:
20-25g starter
25g tarwebloem
25g roggebloem volkoren
50g water op ong 25gr
Door de starter vrij klein in volume te houden zijn de meerdere verversingen per dag ook niet een hele grote verspilling. Daarnaast gaat de starter vaak even in de koelkast als ik hem niet ga gebruiken.
Heeft tot nu toe de volgende broden opgeleverd:
1. Volledig "wit":
Deze was echt niet meer te redden, bovendien denk ik dat je ook moet oppassen met fermenteren om verkeerde zaken in je gestel op te nemen. Maar daar ben ik ook achter gekomen wat je zegt. Een paar dagen in de ijskast, eruit, kamertemp en voeden, en hup daar gaattie weer.bobbee schreef:Een desem is ontzettend sterk als hij eenmaal leeft. Paar keer verversen en hij is weer fris & fruitig.gilleko B. schreef: N. B. Mijn oude starter heb ik zodanig verwaarloosd door de hectiek van de laatste 2 weken. Was verkleurd, denk door schimmels. Heb ik dat ook een keer gezien. Gelijk weggeflikkerd.
Zolang er geen wolken schimmel opstaan is het goed om te verversen.
Dank! Jij was de laatste tijd ook weer goed op dreef!cremalover schreef:Mooie broodjes.
Leuk, ben benieuwd!bobbee schreef:Dat wil ik proberen. Volgende week deze starter maken en vergelijken met die ik al heb.Wijmaar schreef:
https://www.theperfectloaf.com/7-easy-s ... r-scratch/
Heeft bij mij geresulteerd in een zeer actieve en voorspelbare starter:
Prachtig, die broden van jou!
Ik bak op een dikke ovensteen (zoiets: https://pizzaovens.shop/assortiment/367 ... 8gQAvD_BwE). Daar passen precies twee broden op.gilleko B. schreef:Dank voor de link. Mooie starter handleiding. Mooie bolle broodjes. Maak je nog gebruik van een dutch oven of gewoon met bakpapier op de ovenplaat? Maal je ook je eigen graan, ik zie dat forumleden beschikken over een mockmill?Wijmaar schreef:Ik heb onlangs ook opnieuw moeten beginnen, en heb daarvoor de volgende methode gebruikt:gilleko B. schreef:Zie prachtige broden hier. Vooral die rijs van cremalover zou ik graag voor elkaar willen krijgen. Compacte broden van Frans zien er ook weergaloos uit. Ik ben een nieuwe starter aan het maken, zit nu 100 gram roggemeel en 100 gram tarwe T150 in. Denk probeer eens een combi. Heb T150 genomen omdat ik vermoed dat doordat daar "alles" nog inzit er wellicht ook meer bacteriƫn inzitten. Vrij actief desem. Volgende week ga ik ermee bakken. Zal de temperatuur van het deeg in de gaten houden, ook belangrijke parameter voor de rijs. N. B. Mijn oude starter heb ik zodanig verwaarloosd door de hectiek van de laatste 2 weken. Was verkleurd, denk door schimmels. Heb ik dat ook een keer gezien. Gelijk weggeflikkerd.
Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
https://www.theperfectloaf.com/7-easy-s ... r-scratch/
Heeft bij mij geresulteerd in een zeer actieve en voorspelbare starter:
Ik ververs de starter nu iedere 12u als volgt:
20-25g starter
25g tarwebloem
25g roggebloem volkoren
50g water op ong 25gr
Door de starter vrij klein in volume te houden zijn de meerdere verversingen per dag ook niet een hele grote verspilling. Daarnaast gaat de starter vaak even in de koelkast als ik hem niet ga gebruiken.
Heeft tot nu toe de volgende broden opgeleverd:
1. Volledig "wit":
Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Die gaan al goed!gilleko B. schreef:Blijft een fraai fenomeen om te zien.
Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk