Pagina 4 van 5
Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine
Geplaatst: wo 17 jun 2009, 18:53
door Ronaldd
Nog twee vraagjes....
Uno:
Een verschil tussen de ecm rocket giotto/cellini versus ecm manufacture technika/mechanika is dat de boiler wel of niet aan de buitenkant met nikkel is omgoten. Waarom is dat? Voordeel/nadeel etc?? Ik heb zelf geen idee en kan er weining over vinden...
Ecm rocket giotto:
Ecm manufacture mechanika:
Dos:
Weet iemand hoe het gesteld is met de energie consumptie bij een HX-machine in stand-by stand? Bij een heel aantal machines is de aansluiting ongeveer 230V/1300W. Nu ben ik benieuwd: 1, wat het gemiddeld per uur kost om een HX-machine op temperatuur te houden? 2, En na hoeveel tijd het breakevenpoint is waarbij evenveel energie gecomsumeert is, wanneer de machine een gedurende tijd in stand-by tijd heeft aangestaan, of dat de machine wordt uitgeschakeld en weer opgestart ? (oftewel, na welke tijd is het goedkoper de machine uit te schakelen) Een vreemde vraag misschien, maar ben wel benieuwd..
Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine
Geplaatst: do 18 jun 2009, 01:30
door Spironski
Antwoord op vraag 2:
Ik zou niet zo inzitten over het stroomgebruik. Uit een ander draadje over een machine met 1800W:
"Het stroomverbruik, tja, ik denk dat als je hem aan hebt staan, dat het verwarmingselement dan ongeveer 10% van de tijd echt aan staat. Dus reken maar uit: 2x 1 uur per dag aan(?)x 10% = 12 minuten. 12minutenx1800W= 0,36 kWh. 0,36x €0,25= €0,09 per dag! Natuurlijk kost het opwarmen meer, maar laat het bij elkaar eens drie keer zo veel zijn, dan zit je nog op €0,27."
Dus dat stroomgebruik is hier ook nog eens heel ruim genomen (1800W), het is echt bijna een centenkwestie. Er wordt in het voorbeeld wel van uit gegaan dat je de machine twee keer per dag een uur lang aan zet.
En verder is er helemaal geen break-even point. Het is altijd duurder om een hete boiler op temperatuur te houden dan om hem weer te laten afkoelen en vervolgens weer op te warmen. Een hete boiler verliest nu eenmaal veel meer hitte dan een koele, en de overdracht van warmte is ook nog eens veel efficiënter bij koel water.
Ook hier hebben we al het één en ander over geschreven, gebruik de zoekfunctie maar eens.
Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine
Geplaatst: do 18 jun 2009, 11:26
door Ronaldd
Spironski schreef:En verder is er helemaal geen break-even point. Het is altijd duurder om een hete boiler op temperatuur te houden dan om hem weer te laten afkoelen en vervolgens weer op te warmen. Een hete boiler verliest nu eenmaal veel meer hitte dan een koele, en de overdracht van warmte is ook nog eens veel efficiënter bij koel water.
Dit heb ik ook ergens voorbij zien komen op het forum. Als je alleen naar de warmte kijkt dan klopt denk ik. Maar bij het opstarten heb je ook nog te maken met de pomp die druk op gaat bouwen, wat bij de stand-by stand als is gebeurd... Daarom denk ik dat er verschil in zit..
Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine
Geplaatst: do 18 jun 2009, 12:01
door Spironski
De pomp wordt pas gebruikt bij het zetten zelf. De boiler wordt door een verwarmingselement verhit, er ontstaat stoom en in de boiler wordt druk opgebouwd tot ongeveer 1 bar overdruk en 125 C.. Zo zal de machine ook standby staan, waarbij het verwarmingselement zo nu en dan (ongeveer 10% v.d. tijd) aan slaat om de machine op druk en temperatuur te houden.
Dus pas op het moment dat je koffie gaat zetten gebruik je de pomp om water uit je reservoir, via de HX in de boiler, in je broeikop te krijgen.
En zo nu en dan slaat de pomp aan om het water in de boiler zelf aan te vullen als er b.v. melk is opgeschuimd, maar dat is maar heel weinig (mits je niet heel veel thee zet met boilerwater).
Oh ja, en je warmte-element is zo'n 1300W (?) terwijl je pomp maar zo'n 50W trekt, dus die doet voor het gebruik niet echt mee.
Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine
Geplaatst: do 18 jun 2009, 18:37
door Ronaldd
Spironski schreef:
En zo nu en dan slaat de pomp aan om het water in de boiler zelf aan te vullen als er b.v. melk is opgeschuimd, maar dat is maar heel weinig (mits je niet heel veel thee zet met boilerwater).
Duidelijk verhaald. Ik weet mij inderdaad wel te herinneren dat bij een ecm giotto (niet premium) bij het aanzetten van de machine de pomp een tijdje aanslaat....
Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine
Geplaatst: vr 03 jul 2009, 18:04
door Ronaldd
Eindelijk heb ik fatsoenlijke bonenmaler gevonden. Het is een K6 geworden van zo'n 9 maanden oud. De keuze is voor deze gevallen vanwege de redelijke goede prijs tov de 'leeftijd' (230 euro). Alleen het kapje op de doser ontbrak, maar deze wordt na gestuurd
Persoonlijk vind ik het best een grote bonenmaler. Nu heb op de site van Compak gezien dat er ook een
mini hopper voor de K3 is. Nu vraag ik mij af of deze past op een K6. Dat lijkt mij in de keuken iets prettiger passen.. Weten jullie of dat past?
Toevallig heb ik ook een site gevonden die goedkoop maatwerk kan leveren op gebied van timers. Nu heb ik het idee om er misschien een timer voor te plaatsen voor 1 en 2 cups. Nu vraag ik mij af wat ongeveer de gemiddelde maaltijd is voor een enkele filterdrager en voor de dubbele. (320Watt, 1250 RPM, 63 mm disc's)
Voor de rest ziet het nu nog een beetje zielig uit, maar ik ben rustig op zoek naar een ecm giotto of technika...
Ik hoor het graag..
Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine
Geplaatst: vr 03 jul 2009, 23:57
door Spironski
Eindelijk heb ik fatsoenlijke bonenmaler gevonden
Nou, de K6 is best wat meer dan "fatsoenlijk" hoor! Daar heb je een goede koop aan gedaan!
Als je een timer wil instellen: ik denk dat je dat proefondervindelijk moet vaststellen. Maalsnelheid verschilt per molen. Ik ben in 5 seconden klaar, maar je hebt ook molens die er 20 seconden over doen. Maar als ik de K6 vergelijk met de Super Jolly, zal je wel in de buurt komen van de 8-10 seconden voor een dubbel bakje? Maar er zitten mensen met een K6 hier op het forum, die kunnen het natuurlijk veel beter vertellen...
Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine
Geplaatst: za 04 jul 2009, 18:35
door marmhz
Ronaldd schreef:Toevallig heb ik ook een site gevonden die goedkoop maatwerk kan leveren op gebied van timers. Nu heb ik het idee om er misschien een timer voor te plaatsen voor 1 en 2 cups. Nu vraag ik mij af wat ongeveer de gemiddelde maaltijd is voor een enkele filterdrager en voor de dubbele. (320Watt, 1250 RPM, 63 mm disc's)
Heb je al gedacht aan een fototimer. Die kan je Ebay vrij goedkoop kopen. Ze zijn ideaal voor het sturen van je molen.
Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine
Geplaatst: di 07 jul 2009, 09:31
door Ruben
Ronaldd schreef:
Persoonlijk vind ik het best een grote bonenmaler. Nu heb op de site van Compak gezien dat er ook een
mini hopper voor de K3 is. Nu vraag ik mij af of deze past op een K6. Dat lijkt mij in de keuken iets prettiger passen.. Weten jullie of dat past?
Als je het gat van je hopper even opmeet, dan zal ik ff bij mijn K3 kijken of dat dezefde diameter is. Zo op het oog lijkt de onderkant van jou hopper smaller.
Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine
Geplaatst: wo 08 jul 2009, 11:35
door Ronaldd
Spironski schreef:Als je een timer wil instellen: ik denk dat je dat proefondervindelijk moet vaststellen. Maalsnelheid verschilt per molen. Ik ben in 5 seconden klaar, maar je hebt ook molens die er 20 seconden over doen. Maar als ik de K6 vergelijk met de Super Jolly, zal je wel in de buurt komen van de 8-10 seconden voor een dubbel bakje? Maar er zitten mensen met een K6 hier op het forum, die kunnen het natuurlijk veel beter vertellen...
Ik denk dat ik 2 dezelfde timers neem voor 1 cup en 2 cups. Die timers laat ik dan een bereik hebben van 2 tot 15 seconden. Zijn tiende van seconden belangrijk bij timers. In veel filmpjes op internet wordt daar wel gebruik van gemaakt (macap volgens mij 4,7 of 7,6 seconden)?
marmhz schreef:Heb je al gedacht aan een fototimer. Die kan je Ebay vrij goedkoop kopen. Ze zijn ideaal voor het sturen van je molen.
Ik heb hier naar gezocht, omdat ik hier eerder op ben gewezen. Maar veel kan ik hierover niet vinden. Uiteindelijk zat ik aan een timer te denken als bij de mazzer mini e's. Met zo'n stelschroefje voor de tijd. Eventuele digitale toestand kan ook als dat niet veel duurder is (mazzer major e).
Ruben schreef:Als je het gat van je hopper even opmeet, dan zal ik ff bij mijn K3 kijken of dat dezefde diameter is. Zo op het oog lijkt de onderkant van jou hopper smaller.
Het gat van de voor de hopper is 47,7 mm. De hopper zelf is ongeveer 47,2 mm. Ik hoor het graag of dit overeenkomt!
Groetjes,
Ronald
Onderwerp gesplitst naar "Espresso smaakt nog niet goed" in het Techniek-forum