Pagina 4 van 4

Re: VERKOCHT Londinium Compressa

Geplaatst: ma 23 aug 2021, 17:02
door Marcje
fransg schreef: ma 23 aug 2021, 16:45
Die met de glazen zijwanden is een van de eerste Londiniums, in "Deluxe" uitvoering, plumbed in, waarbij de HX wordt gevoedvanuit een laag punt in de boiler, door een kleine 'trombone' omleiding buiten de boiler naar binnen tot diep in de HX, die via thermosifon de zetgroep voedt en verwarmt. Pre-infusie dientengevolge op boilerdruk.

De Compressa is een hedendaagse versie maar dan zonder pomp, die via waterleidingdruk enerzijds de boiler vult en anderzijds de HX vult. Pre-infusiedruk dientengevolge eender aan de waterleidingdruk die op de machine wordt toegelaten.

Een van mijn twee Londiniums is precies zo alleen dan Heel Groot uitgevoerd (niet grotere zetgroep maar veel grotere boiler) waar je in het espressokopje natuurlijk geen verschil aan merkt.

Dank u!
Is de eerste versie dan een soort dipper, maar met een eigen manier van de groep verwarmen?
Die compressa zou dan meer op m'n Strega lijken, die ik ook op de waterleiding heb zitten?

Re: VERKOCHT Londinium Compressa

Geplaatst: ma 23 aug 2021, 17:03
door Marcje
manduca schreef: ma 23 aug 2021, 16:59 Wat bedoel je met België? Ik kan een willekeurige Belg bij de lurven pakken, maar denk niet dat de machine ervan gaat glimmen :).

Ik vermoed dat Han dit bedoelt:


Re: VERKOCHT Londinium Compressa

Geplaatst: ma 23 aug 2021, 17:11
door fransg
Marcje schreef: ma 23 aug 2021, 17:02 Is de eerste versie dan een soort dipper
Daar was heel in het begin weleens discussie over. Wie redeneerde van "het water in de zetgroep zat, zij het via omwegen, ooit in de boiler" die noemde het een dipper terwijl een dipper doorgaans aan de boiler vastzit en direct daaruit wordt gevoed.

Een TS=thermosifon voedt en warmt de zetgroep en die TS is zodanig van proportie dat de flow erin de groep mooi stabiel op temp houdt ook als je er achtermekaar back-to-back shots mee maakt. Een typische 'dipper' zou dan langzaamaan te heet worden.

Door de relatief lage pre-infusie druk maakt die hele vroege Londinium een mooie milde subtiele espresso maar je moet er geen lichte brandingen mee willen gebruiken. Dan is de hedendaagse versie beter en dan kun je die bijvoorbeeld 5-6 bar waterleiding/pomp/pre-infusiedruk geven.
Marcje schreef: ma 23 aug 2021, 17:02 Die compressa zou dan meer op m'n Strega lijken, die ik ook op de waterleiding heb zitten?
Ik weet onvoldoende van de Strega...

de eerste versie van de L lijkt meer op de Lambro

Re: VERKOCHT Londinium Compressa

Geplaatst: ma 23 aug 2021, 20:53
door manduca
Nou, net even aangesloten, direct op de waterleiding, want ik heb nog geen reduceerventiel. Als sleutelend kwam ik er wel achter dat alle aansluitingen 3/4 zijn, en ik heb een ventiel met 1/2 besteld…. niet echt handig :/.

Geen idee wat de druk nu is, maar denk iets rond de 4,5 bar. Maler op gevoel een tikkie fijner gezet, en de gewoonlijke 18gr in het bakje. En ik moet zeggen; ik ben nu al blij.
Wil niet meteen zeggen dat het veel beter is ofzo, maar het is in ieder geval plezierig anders :).

Koffie is trouwens van Boon in Den Haag: Colombia Huila.

Re: VERKOCHT Londinium Compressa

Geplaatst: ma 23 aug 2021, 21:21
door manduca
manduca schreef: ma 23 aug 2021, 20:53 Nou, net even aangesloten, direct op de waterleiding, want ik heb nog geen reduceerventiel. Als sleutelend kwam ik er wel achter dat alle aansluitingen 3/4 zijn, en ik heb een ventiel met 1/2 besteld…. niet echt handig :/.
Toch handig dat Amazon. Kon bestelling nog annuleren en heb een nieuwe geplaatst. Hoef ik geen nieuwe slangetjes te kopen.

Re: VERKOCHT Londinium Compressa

Geplaatst: ma 23 aug 2021, 21:26
door fransg
manduca schreef: ma 23 aug 2021, 20:53
Geen idee wat de druk nu is, maar denk iets rond de 4,5 bar. Maler op gevoel een tikkie fijner gezet, en de gewoonlijke 18gr in het bakje. En ik moet zeggen; ik ben nu al blij.
perfect!

Re: VERKOCHT Londinium Compressa

Geplaatst: di 24 aug 2021, 21:03
door ErikW
Wat een ongelooflijke koffiehoek!!!
Daar vallen de ogen haast uit de kassen . .

Lekker een lever-cafe beginnen zou ik zeggen. ;)