Starred schreef: zo 12 sep 2021, 21:59
Interessant. Dus als ik het goed begrijp is de Mozzafiatto HX in dat geval ook prima geschikt voor de pure espresso liefhebber?
Uiteraard. Flushen is overigens ook niet iets waar je bang voor hoeft te zijn (ik zag het vooraf ook als een reden om wel/niet voor een apparaat te kiezen), en wordt hier aangehaald als belangrijkste argument om voor een single boiler te gaan (naast onnodige onderdelen/stroomverbruik). Dat lijkt me een beetje te zwart/wit.
Zelf heb ik dezelfde afwegingen gemaakt; ik dronk enkel zwarte koffie/espresso, maar een goede HX-machine heeft ook wel voor een kip-ei verhaal gezorgd waardoor ik nu ook regelmatig een cappuccino/latte/flatwhite drink en experimenteer met volle/haver/amandel/soya melksoorten etc. Inmiddels drink ik ook dagelijks wel één melk specialiteit.
Ps. De verschillen tussen semi-automaten in dezelfde prijsrange zijn echt niet zo groot als het internet je doet vermoeden hoor. De werking van de ene automaat t.o.v. de andere is een fractie anders/gebruiksvriendelijker/makkelijker, maar het resultaat in de kop zal heel erg vergelijkbaar zijn. Bij de een moet je misschien flushen, bij de andere 2s langer doorlopen vanwege een andere pomp en bij de 3e machine misschien iets langer wachten voor je melk op kunt schuimen. Eenmaal je een bepaalde routine hebt (die je misschien nog wel 10+ jaar herhaalt), maakt dat allemaal weinig meer uit.
Keyser schreef: zo 12 sep 2021, 22:05
Ypuh schreef: (ik vind de 25s doorlooptijd belangrijker voor de smaak dan de ratio/output) en zou ik de weegschaal alleen nog af en toe gebruiken om af/bij te stellen.
Hoe komt het dat je dit belangrijker vindt?
Varieert je ratio/output dan niet wanneer je alleen seconden aanhoudt? En houd je bij iedere boon 25 seconden aan?
Zo letterlijk moet je het niet nemen, maar ik heb wel gemerkt dat ik zelf de koffies het lekkerste vind zo rond de 25 seconden. Dan doel ik vooral op de balans tussen zuur/bitter, die voor het grootste deel afhankelijk is van de doorlooptijd is mijn ervaring. Dat er dan de ene keer 36 gram en de andere dag 45 gram uit komt vind ik persoonlijk minder van belang (1:2 ratio vind ik ook te sterk, een stevige lungo vind ik eigenlijk het lekkerste).
Per boon varieer ik wel qua maling, maar qua doorlooptijd kom ik eigenlijk nooit buiten de 25-28s range. Het grootste verschil lijkt gewoon te zitten in de vorm van de dag van de boon (kamertemperatuur?, te lang in de hopper?). Soms kan een boon 2-3 dagen keurig rond de 36-38g zitten in 25s, en dan de 4e dag ineens 45-50g uitspuwen zonder noemenswaardige veranderingen. Ik probeer dat nu te 'managen' door de bonen te bewaren in vacuumbakjes in de diepvries nadat de kilozak open gaat, en dan de hopper bij te vullen met genoeg voor één, max twee dagen.
(Note: Ik ben ook geen expert, maar op deze wijze komt er eigenlijk altijd drinkbare koffie uit en gaan er per kilo misschien 1-2 bakjes door de gootsteen).