Dank voor de reactie Bobbe. Ik heb vanmorgen even contact gehad met de Napolitaan, verkoper van La Pavoni. De La Pavoni Stradivari Professional valt binnen mijn budget en ik was nieuwsgierig wat de verkoper kon vertellen over de complexiteit van espresso zetten met deze machine.
De eerste, logische, vraag was welke maler ik gebruik. Ik gebruik op dit moment een Eureka Mignon Manuale (50 mm burrs). Volgens de winkel moet dit goed gaan icm een La Pavoni, mede omdat ik nu ook fijn genoeg maal voor mij Gaggia Classic Pro.
Verder gaf de verkoper aan dat het niet zo spannend is al je soms leest met een Lever machine. Het is een kwestie van aanvoelen en de machine leren kennen. En gezien de opgedane ervaring met mijn huidige set het een leuk proces is.
Over de veel gelezen nadelen, watertemperatuur te hoog, het sponsige gevoel bij extractie, dat kwam hem niet bekend voor. Over de bong isolator en de air buster kon hij ook niets vertellen, kwam hem niet bekend voor. Maargoed, ik snap dat een verkoper (vaak) een ander verhaal heeft dan puristen.
De La Pavoni blijft me aantrekken, zelf de lever bedienen ipv een knop indrukken. En vooral het iconische model en de geschiedenis, een waar kunstwerkje. Wat in mijn achterhoofd blijft spelen is zijn de variabelen waar je minder en/of moeilijker grip op hebt met de La Pavoni. Daarbij komt ook dat ikzelf niet technisch ben, een air buster zelf monteren zie ik bv niet zitten gezien mijn twee linkerhanden. Maar zijn deze mods echt nodig? Het liefs gebruik ik de machine gewoon out of the box. De bong isolate durf ik nog wel aan
Al met al, voer om over na te denken. Ik neig er steeds meer naar om het avontuur met deze machine aan te gaan.